Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 22:29, 12 kwi 2019

Kociamama napisał(a)

eM zagląda mi przez ramię. Mówię chodź pokażę ci piękny ogród. A on na to - O ten to znam, w tygodniu oglądałem. I weź tu zaskocz go czymś
To Go cmoknij Ema ogrodnika
sylwia_slomc... 22:30, 12 kwi 2019

BKosimkArt napisał(a)

Ooo Sylwia, wiesz może jaka to wiśnia z drugiego i trzeciego zdjęcia, moja identyczna a nie miałam nazwy...

Basiu ta na fotkach to Kiku Shidare Zakura, taka sama jak u Małej Mi, zresztą to u Niej zreszta się nią zaraziłam
sylwia_slomc... 22:34, 12 kwi 2019

gosika67 napisał(a)
Szybciej u Ciebie kolorowo, judaszowiec - chętnie u Was oglądam i takie coś ja też miałam, koty upolowały.Magnolie teraz ich czas, wszędzie tak obsypane kwiatami.
Jak wygląda teraz trzmielina oskrzydlona i czy ją przycinasz, bo zamierzam ją mieć.
Teraz jak wszystko budzi się do życia widać ogrom Waszej pracy, możecie ba a nawet powinniście być z siebie dumni. Ja wychodzę na ogród i cieszę się jak dziecko gdy coś nowego wyłazi z ziemi, a co dopiero przy tylu roślinach, powierzchni i różnorodności.Raj dla oka i owadów, ptaków.

Gosiu trzmieliny dopiero cos tam zaczynaja sie budzić teraz to bardziej skrzydełka zdobią jeszcze
tu po lewej u góry widać kawałeczek jednej

tu widać w całości
anka_ 23:48, 12 kwi 2019

sylwia_slomczewska

bardzo sie cieszę bo piwonia drzewiasta z siewki od Mariusza z Bolestraszyc ma pierwszy raz pączusia

Ciekawe jaki kwiat będzie, choć wszystkie piękne.

Dla spokoju ducha powinnam unikać twojego wątku. Bo co to za sprawiedliwość jak sezon taki nierówny- u mnie jeszcze wszystkie liściaki całkiem łyse. Nawet forsycja nie zakwitła.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
sylwia_slomc... 00:11, 13 kwi 2019

anka_ napisał(a)
Ciekawe jaki kwiat będzie, choć wszystkie piękne.

Dla spokoju ducha powinnam unikać twojego wątku. Bo co to za sprawiedliwość jak sezon taki nierówny- u mnie jeszcze wszystkie liściaki całkiem łyse. Nawet forsycja nie zakwitła.

Za to będziesz dłużej wiosnę miała
Też jestem ciekawa, bo siewka była z bordowej cudnej Czy powtórzy cechy...nie wiadomo, ale za moment się okaże
4 lata czekałam
Anitka 00:30, 13 kwi 2019

Ja też tego nie rozumie. Tylko 30 min samochodem a inny świat u Was. Wiosna na całego w każdym zakątku. Dobrze, że nie było przymrozków. Przynajmniej tu jest sprawiedliwość natury

Szalona kobito - dzisiaj latałaś po ogrodzie Dobrze, że jeszcze czegoś innego sobie nie przypomniałaś.

Co to za trup?
sylwia_slomc... 00:35, 13 kwi 2019

Nie wiem czy mysz czy nornica, wyglada jak mysz tylko ciut większa, nie wiem kto upolował kotki czy gronostaj
Dużo bym sobie jeszcze przypomniała, ale pogoda nie współgrała....albo właśnie współgrała bo sucho było bardzo już, a tak jest szansa, ze coś w łące powschodzi z tego co sypałam, niestety nie wychodzi ani jeden orlik z tych sadzonych tam jesienią chyba nornice zjadłyA koło 100 orlików wsadziłam tam....
Jeszcze nie odwijam, nie dowierzam tym temperaturom
Anitka 00:44, 13 kwi 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
Nie wiem czy mysz czy nornica, wyglada jak mysz tylko ciut większa, nie wiem kto upolował kotki czy gronostaj
Dużo bym sobie jeszcze przypomniała, ale pogoda nie współgrała....albo właśnie współgrała bo sucho było bardzo już, a tak jest szansa, ze coś w łące powschodzi z tego co sypałam, niestety nie wychodzi ani jeden orlik z tych sadzonych tam jesienią chyba nornice zjadłyA koło 100 orlików wsadziłam tam....
Jeszcze nie odwijam, nie dowierzam tym temperaturom

Teraz jak kot i gronostaj polują może będziesz miała mniej tych szkodników.
Ja zabezpieczyłam tylko oliwki. Pozostałe za duże.

Oj szkoda tych orlików.

U mnie jeszcze nawet niebieskie szafirki czy żonkile nie kwitną. Liści też nie widać za wiele. Bardzo masz ta wiosną zaawansowaną.

Pryskałaś już na ćmę?
Magnolie masz cudne !!!!!
sylwia_slomc... 01:35, 13 kwi 2019

Nie jeszcze jej nie znalazłam w buksach, ale będe pryskać jeśli się tylko pojawi, u mnie chyba nie przezimowała bo miałam potrójna dawka mospilanu potraktowane, a potem pułapki feromonowe i nie było w nich ćmy złapanej, więc teraz będzie pewnie jak przyleci.
Na FB dziś widziałam, że ktoś się jej pozbył zwykłym muchozolem
Anitka 06:47, 13 kwi 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
Nie jeszcze jej nie znalazłam w buksach, ale będe pryskać jeśli się tylko pojawi, u mnie chyba nie przezimowała bo miałam potrójna dawka mospilanu potraktowane, a potem pułapki feromonowe i nie było w nich ćmy złapanej, więc teraz będzie pewnie jak przyleci.
Na FB dziś widziałam, że ktoś się jej pozbył zwykłym muchozolem

U mnie też nie ma. Dokładny oprysk jesienny Lepinoxem chyba zadziałał. Po weekendzie chyba powieszę już pułapki, żeby wiedzieć kiedy przylecą pierwsze wyklute na wiosnę ćmy z okolicy. Odczekam wówczas 2-3 tygodnie i zrobię oprysk.

Muchozolem? Chyba się na takie rozwiązanie nie piszę. Wole jednak stosować Lepinox lub Spintor, bo zawierają naturalne bakterie.