Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Kordina 16:40, 05 sie 2024

Już chyba można zabłądzić w Waszym ogrodzie brakowało mi remontu domu i wreszcie coś jest!
Juzia 17:40, 05 sie 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Kwitnie. Wrzosy, astry i miscanty też do tego kłosi się ML i rozplenice, a dopiero przecież sierpień się zaczął. Ja jużz się spodziewam wszystkiego nawet sniegu we wrzesniu....tylko jak to roślinom powiedzieć jak dalie dopiero co zaczęły kwitnąć?

No właśnie u siebie też już zauważyłam na miskantach.
A na ugorze dawno nie byłam to nawłoci nie widziałam. Mus to skosić, albo zaorać...

Może będzie długa jesień? Taka ładna, ciepła... kolorowa?
sylwia_slomc... 18:52, 05 sie 2024

Monia81 napisał(a)
Sylwuś dziękuję za wczoraj fajnie było się spotkać i móc zobaczyć ogród oj od zeszłego roku zmieniło się bardzo mam wrażenie, że drzewa i krzewy dostały niebywałego rozpędu i ogród przez to zrobił się zaciszny a przede wszystkim tworzy się w nim super klimat leśny, nie widać już sąsiadów, budynków, wszystko stało się takie tajemnicze już jest super a będzie jeszcze lepiej
Parę fotek ku pamięci, bo ten drzewostan mnie już zachwyca bardzo

Monia myśmy się już bardzo za Wami stęsknili Super, że się wczoraj udało zobaczyć Oby kolejny raz był szybciej niż po roku jak teraz
Zupełnie jak nie mój ogród na Twoich zdjęciach
sylwia_slomc... 18:55, 05 sie 2024

Kordina napisał(a)
Już chyba można zabłądzić w Waszym ogrodzie brakowało mi remontu domu i wreszcie coś jest!

Ja się nie gubię, ale jak ktoś nie był to może zginąć na chwilę
sylwia_slomc... 18:59, 05 sie 2024

Juzia napisał(a)

No właśnie u siebie też już zauważyłam na miskantach.
A na ugorze dawno nie byłam to nawłoci nie widziałam. Mus to skosić, albo zaorać...

Może będzie długa jesień? Taka ładna, ciepła... kolorowa?

Juzia nawłoć po orce odrasta bez problemu jak perz. U nas rolnicy niestety nawłociowiska najpierw pryskają dopiero potem jak spali idzie orka. Nawłoć wszystko zagłusza, a rozrasta się niesamowicie szybko. Ja na początku nie miałam nawłoci wcale dokąd pole obok było uprawiane. Jak zostawili ugór nawłoć opanowała pół ha w dwa lata dosłownie.
Oby jesień długo cieszyła, ale patrząc na tą galopkę roślin w ogrodzie mam obawy, że tak nie będzie. Do tego Etna ciągle pluje więc jak się ochłodzi zamiast deszczu poleci śnieg.
Urszulla 08:20, 06 sie 2024

U mnie też grabiłam ostatnio liście orzecha, ale to chyba raczej nie z powodu jesieni musiały wiosną lekko przymarznąć i przy suszy drzewo się ich pozbyło w pierwszej kolejności.
Juzia 11:34, 06 sie 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Juzia nawłoć po orce odrasta bez problemu jak perz. U nas rolnicy niestety nawłociowiska najpierw pryskają dopiero potem jak spali idzie orka. Nawłoć wszystko zagłusza, a rozrasta się niesamowicie szybko. Ja na początku nie miałam nawłoci wcale dokąd pole obok było uprawiane. Jak zostawili ugór nawłoć opanowała pół ha w dwa lata dosłownie.
Oby jesień długo cieszyła, ale patrząc na tą galopkę roślin w ogrodzie mam obawy, że tak nie będzie. Do tego Etna ciągle pluje więc jak się ochłodzi zamiast deszczu poleci śnieg.

Wiem, że odrasta... ale przynajmniej się nie wysieje.
No i podobno częste koszenie ją jednak trochę osłabia?

Poza tym muszę skosić, bo nic nie widać... tak zarosło ... a będę musiała pokazać koparkowemu gdzie i co ma robić. Nie chcę przedzierać się przez chaszcze pełne kleszczy

A ta galopka to też nie przez suszę???

sylwia_slomc... 15:11, 06 sie 2024

Urszulla napisał(a)
U mnie też grabiłam ostatnio liście orzecha, ale to chyba raczej nie z powodu jesieni musiały wiosną lekko przymarznąć i przy suszy drzewo się ich pozbyło w pierwszej kolejności.

Ula u mnie klony zaczynają przebarwienia. Red sunset łapie różowości
sylwia_slomc... 15:14, 06 sie 2024

Juzia napisał(a)

Wiem, że odrasta... ale przynajmniej się nie wysieje.
No i podobno częste koszenie ją jednak trochę osłabia?

Poza tym muszę skosić, bo nic nie widać... tak zarosło ... a będę musiała pokazać koparkowemu gdzie i co ma robić. Nie chcę przedzierać się przez chaszcze pełne kleszczy

A ta galopka to też nie przez suszę???

U nas susza dopiero miesiąc trwała wcześniej były nadmiary wody. Nawłoć jeśli zdąży przekwitnąć to nawet jak skosisz i tak nasiona dojrzeją jak u mniszków.
Rojodziejowa 15:52, 06 sie 2024

Sylwia, czyli patrząc na ogród zaklasyfikowałabyś aktualny ogród na wczesno jesienny? Chciałam spróbować podzielić jeżówki, bo już nieraz czytałam o wczesnojesiennym podziale. Zastanawiam się, czy przypadkiem tego już na dniach nie można robić