Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

TAR 15:55, 06 sie 2024

U mnie co prawda kwitna juz zawilce ale to przez ilosc opadow raczej, nie przez susze moj ogrod typowo sierpniowy. Chociaz czesc klonow nabiera barw pomaranczowych. Porownalam zdjecia, w zeszlym roku bylo podobnie, wiec nie panikuje. Horty jeszcze limonkowe i biale. Rozchodniki za jakiś tydzien lub dwe pokaza rozowe kwiaty.
Juzia 15:56, 06 sie 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Nawłoć jeśli zdąży przekwitnąć to nawet jak skosisz i tak nasiona dojrzeją jak u mniszków.

A to cholera
Kordina 16:29, 06 sie 2024

Asiu zrobiłam to już (podział jeżówek ze 3 tyg temu), kwitnące w dodatku, wszystkie przetrwały, nawet drzewko migdałek na pniu kilkuletnie przesadzałam latem. Jeszcze nie było, żeby coś mi się nie przyjęło, ale ja autsajder ogrodowy jestem i nie tylko
U mnie zima zbiera co roku jakieś żniwo.
sylwia_slomc... 21:09, 06 sie 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Sylwia, czyli patrząc na ogród zaklasyfikowałabyś aktualny ogród na wczesno jesienny? Chciałam spróbować podzielić jeżówki, bo już nieraz czytałam o wczesnojesiennym podziale. Zastanawiam się, czy przypadkiem tego już na dniach nie można robić

Asiu nie mam doświadczenia z dzieleniem jeżówek bo u mnie zamiast przyrastać jeśli się nie wysieją to raczej ich ubywa i nigdy do dzielenia nie było.
Ale tak u nas już wczesna jesień rozplenice puszczają szczotki, astry i wrzosy rozkręcają się coraz mocniej, zawilce japońskie w pełni kwitnienia, jeżówki przekwitają.
sylwia_slomc... 21:11, 06 sie 2024

TAR napisał(a)
U mnie co prawda kwitna juz zawilce ale to przez ilosc opadow raczej, nie przez susze moj ogrod typowo sierpniowy. Chociaz czesc klonow nabiera barw pomaranczowych. Porownalam zdjecia, w zeszlym roku bylo podobnie, wiec nie panikuje. Horty jeszcze limonkowe i biale. Rozchodniki za jakiś tydzien lub dwe pokaza rozowe kwiaty.

U mnie Anabelki już zzieleniały Vanila Frise już ma w połowie róż. Jest początek sierpnia u nas w ubiegłym sezonie ten stan był końcówką miesiąca dopiero.
sylwia_slomc... 21:12, 06 sie 2024

Juzia napisał(a)

A to cholera

Trudna do pozbycia, nasiona w glebie ponoć 8 lat zachowują zdolność kiełkowania.
sylwia_slomc... 21:13, 06 sie 2024

Kordina napisał(a)
Asiu zrobiłam to już (podział jeżówek ze 3 tyg temu), kwitnące w dodatku, wszystkie przetrwały, nawet drzewko migdałek na pniu kilkuletnie przesadzałam latem. Jeszcze nie było, żeby coś mi się nie przyjęło, ale ja autsajder ogrodowy jestem i nie tylko
U mnie zima zbiera co roku jakieś żniwo.

O wyjaśniona sprawa
Juzia 09:01, 07 sie 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Trudna do pozbycia, nasiona w glebie ponoć 8 lat zachowują zdolność kiełkowania.

No nic. Trzeba będzie powalczyć
TAR 11:11, 07 sie 2024

Mialam 3 kepy nawloci, wyrwalam nim sie okwiecily, tyle dobrego ale maja ogromne rozpelzajace sie korzenie. Nie chcialabym na codzien z nimi walczyc w ogrodzie.
sylwia_slomc... 12:58, 07 sie 2024

Juzia napisał(a)

No nic. Trzeba będzie powalczyć

Juzia jeśli masz jej dużo to obawiam się, że bez chemii na starcie walka będzie trudna, ale trzymam kciuki.