Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 22:35, 30 sie 2024

basia3012 napisał(a)

Sylwia, jaki malowniczy i nastrojowy zakątek.
Czytam o nawłoci. U nas jest chyba ta odmiana kanadyjska. Na każdej niezabudowanej działce jest jej pełno. I następowało to stopniowo, od kilku kęp do zawładnięcia całą działką. Ona sieje się czy rozłogami się mnoży?

Ona niestety masowo się sieje i i rozłogi też puszcza w każdym możliwym kierunku, jak już je puści ciężko wyrwać z korzeniem, urywa się nad ziemią, a to co zostaje pod nią jeszcze szybciej się rozrasta
Makao 23:21, 30 sie 2024

Na filmiku gościu mówił że samo cięcie kwiatów do wazonów już pomaga ograniczyć wysiew a to bardzo dużo. Oczywiście wykopywanie też mile widziane ale chociaż żeby nasion nie wydała to przecież ile nowych roślin można się pozbyć wycinając kwiatostany
Agatorek 23:28, 30 sie 2024

Melduję, że zaglądam i jestem w miarę na bieżąco
Zachód słońca rewelacyjny ❤️, na niektórych fotkach wygląda, jakby niebo się paliło .

sylwia_slomc... 23:47, 30 sie 2024

Makao napisał(a)
Na filmiku gościu mówił że samo cięcie kwiatów do wazonów już pomaga ograniczyć wysiew a to bardzo dużo. Oczywiście wykopywanie też mile widziane ale chociaż żeby nasion nie wydała to przecież ile nowych roślin można się pozbyć wycinając kwiatostany

Aniu u siebie by się dało, ale nie wtedy gdy wzdłuż twojej działki jest pół ha nawłoci z którą od lat nikt nic nie robi. My u siebie wycinamy kwiatostany wyrywamy ile się uda wyrwać z korzeniami, a i tak z sezonu na sezon jest jej coraz więcej.
sylwia_slomc... 21:38, 31 sie 2024

Agatorek napisał(a)
Melduję, że zaglądam i jestem w miarę na bieżąco
Zachód słońca rewelacyjny ❤️, na niektórych fotkach wygląda, jakby niebo się paliło .

Aga w realu tez tak wyglądało bo jeszcze te chmury falowały po niebie. Efekt był niesamowity
Ale tak to jest, że takie zachody mimo, że budzą nasz zachwyt prawie zawsze zwiastują kłopoty.
Dziś dwa razy burza z ulewnym deszczem nas nawiedziła. Cała gmina zalana znowu. My też pływamy tylko nie wiemy jeszcze jak bardzo i czy zapora sobie poradziła z wodą. Musieliśmy się szybko z ogrodu ewakuować bo już drogi były zalane i nie byłoby jak przejść. Z kaloszy wodę wylewałam po powrocie.
sylwia_slomc... 21:47, 31 sie 2024

Ostatni tydzień był mega pracowity bo usiłujemy zrobić izolację pionową i docieplenie fundamentów od drogi. Już mieliśmy prawie suche jak nam dzisiaj dolało i pewnie znowu napiją wody. Zabezpieczyliśmy jak się dało, ale w wykopie woda stoi.
Robimy też renowację drewnianych elementów architektury ogrodu bo niektóre trzeba robić zupełnie od nowa, nie da się już zreanimować W warzywniku uprawioneponownie grządki pod fasolkę szpinak rzodkiewkę sałatę i posiane, trzeba podlewać. Wzdłuż ogrodzenia dosadziłam co miałam, podlewam i już się coś w ziemię sprowadziło no bo jak wilgotno to ryć łatwiej
Reanimuję z podziałem zdychającą pink annabel. Myślałam, ze jej korzenie podkopało , albo zjadło, a tu zoonk, korzenie zdrowe, a góra umiera.... może z braku wody... nie wiem podlewana niby od czasu do czasu była.
Pigwy lecą, trzeba by nalewkę nastawić i z miodem też do herbatki zrobić, nie ma czasu...
Dnia już bardzo ubyło. Nie lubię tego okresu gdy dzień coraz krótszy bo mi na wszystko brakuje godzin.
Odmalowana brama i furtka, jeszcze parę lat muszą z nami zostać, potem mam nadzieję do likwidacji pójdą. po tym maratonie jestem dosłownie wyczerpana. Te upały męczą mnie okrutnie.
Makao 22:08, 31 sie 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Aniu u siebie by się dało, ale nie wtedy gdy wzdłuż twojej działki jest pół ha nawłoci z którą od lat nikt nic nie robi. My u siebie wycinamy kwiatostany wyrywamy ile się uda wyrwać z korzeniami, a i tak z sezonu na sezon jest jej coraz więcej.

Bleee

Teraz to i ja jak jadę i ją widzę to mnie skręca

Człowiek był nie świadomy to się nie denerwował

To prawda że ludzie głupi są szczęśliwsi
sylwia_slomc... 22:34, 31 sie 2024

Makao napisał(a)

Bleee

Teraz to i ja jak jadę i ją widzę to mnie skręca

Człowiek był nie świadomy to się nie denerwował

To prawda że ludzie głupi są szczęśliwsi

Trudno się nie zgodzić
antracyt 09:29, 01 wrz 2024

Mam nadzieję, że tym razem dużych strat po deszczach nie będzie.
Patrycja_KG_Lu 10:40, 01 wrz 2024

Znam ten ból, mamy za miedzą łąkę nawłociową. Mąż za zgodą sąsiada zagospodarował 2 metry. Było przeorane, trawa zasiana i koszona jest wtedy kiedy nasz trawnik. Trochę to pomaga bo jest taka strefa buforowa, ale nadal znajdujemy u nas wiele sztuk.