Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 10:45, 22 maj 2025

Miskantowo napisał(a)
Przepięknie u Ciebie.
Szczególnie urzekają mnie te sielskie widoki z polem w tle.
No i te doniczki na kijaszkach! Bardzo je lubię.

Widoki nie najgorsze nawet. Zastanawiam się co będzie widać jak sąsiad wytnie swoje drzewa. Cos na razie zaprzestali akcję. Może ptaki zdążą młode wyprowadzić z gniazd.
sylwia_slomc... 10:48, 22 maj 2025

antracyt napisał(a)

Sylwia, nie wszyscy

No ja dopiero zaczynam
Wczoraj miałam plan ogarniać kolejne i suchy strumień. Ale udało się tylko przedwczoraj ze strumienia wykopać co niektóre nasiane krzewy i obtargać cześć nawłoci, a wczoraj galopem rzucałam się na kolana w warzywniku bo warzyw nie było z chwastu już widać. Dziś ręką nie ruszam więc skończy się ( jak nie będzie lało) pewnie tylko na wsadzeniu nowych nabytków o ile miejsca wynajdę.
sylwia_slomc... 10:54, 22 maj 2025

Miskantowo napisał(a)
Jacy wszyscy?
Są tu wybitne jednostki, które chwastów nie posiadają ale chyba nie jest to większość.
W moim planie dnia widnieje dzis punkt: „ pozbyć się siewek werbeny patagońskiej. Chociaż z 1000 wyrwac z rabat.”

No widzisz te wątki co wycackane mają( lub pokazują tylko jak mają wycackane ) wpędzają w kompleksy takich jak ja Choćbym dzień i noc robiła przy mojej powierzchni, warunkach i sąsiedztwie nie do przerobienia. Pewnie z czasem te moje rabaty obsadzę kwitnącymi krzewami i tyle. Krzew przytnę lub nie i też będzie, a pod nim kosą się wykosi. Przynajmniej będzie porządek.
basia3012 10:55, 22 maj 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

Co to takiego pięknego kwitnie na różowo?
Faktycznie zabłądzić można, jak w lesie.
sylwia_slomc... 10:56, 22 maj 2025

Do tego dzisiaj od 12.00 do 23.00 mamy ostrzeżenia przed możliwą powodzią, więc może nie potrzebnie martwię się chwastem....
sylwia_slomc... 10:56, 22 maj 2025

basia3012 napisał(a)

Co to takiego pięknego kwitnie na różowo?
Faktycznie zabłądzić można, jak w lesie.

Azalia japońska z tych zimozielonych miniatur.
Krakus 11:05, 22 maj 2025

No można
Nie uwierzysz ale jeszcze dokupiłam drzew Już normalnie kolanem je upycham
Wczoraj od sąsiadki przyniosłam siewkę paulowni- w naszej gminie rosną już w ogródkach i kwitną od dłuższego czasu. Ale ostrzegam sieja się masowo zwłaszcza w chodnikach i kostce.
Dokupiłam judaszowca kanadyjskiego, klona cienko szypułkowego i śniegowca wirginijskiego. A wczoraj klona chyba atropurpureum i głóg. O matko razem będzie dodatkowych 6 drzew.....gdzie ja im miejsce znajdę??? A chciałabym jeszcze dąb błotny kolumnowy i żółtą magnolię....

widze że pedzicie nie tylko z remonterm ale i ogrodem... gdzie takie fajne drzewa kupujesz w okolicy ? czy wysyłkowo ? ja sie jednego obawiam wsadzic i cos tam u siebie rozkminiam miejsce..
sylwia_slomc... 11:59, 22 maj 2025

Krakus napisał(a)

widze że pedzicie nie tylko z remonterm ale i ogrodem... gdzie takie fajne drzewa kupujesz w okolicy ? czy wysyłkowo ? ja sie jednego obawiam wsadzic i cos tam u siebie rozkminiam miejsce..

Graba i klona palmowego stacjonarnie w złotnikach w Tomstalu, a resztę internetowo. Ale wiesz ja swoim zwyczajem( chyba się już nie oduczę) malutkie drzewka większość nie ma 1 metra wysokości
TAR 12:21, 22 maj 2025

No widzisz te wątki co wycackane mają( lub pokazują tylko jak mają wycackane ) wpędzają w kompleksy takich jak ja Choćbym dzień i noc robiła przy mojej powierzchni, warunkach i sąsiedztwie nie do przerobienia. Pewnie z czasem te moje rabaty obsadzę kwitnącymi krzewami i tyle. Krzew przytnę lub nie i też będzie, a pod nim kosą się wykosi. Przynajmniej będzie porządek.

A czym Ty sie Sylwia przejmujesz, ja tez mam chwasty i nie mam czasu by je usuwac. Moze nie pokazuje na zdjeciach ale niezle zaroslam chwasciorami. Bede zdrowa, posadze inne przyjdzie pora na chwasty.
Z tym akurat nie mam kompleksow i Ty tez nie powinnas w nie wpadac. Poza tym masz tak bujnie ze ich po prostu nie widac
sylwia_slomc... 12:24, 22 maj 2025

TAR napisał(a)

A czym Ty sie Sylwia przejmujesz, ja tez mam chwasty i nie mam czasu by je usuwac. Moze nie pokazuje na zdjeciach ale niezle zaroslam chwasciorami. Bede zdrowa, posadze inne przyjdzie pora na chwasty.
Z tym akurat nie mam kompleksow i Ty tez nie powinnas w nie wpadac. Poza tym masz tak bujnie ze ich po prostu nie widac

Tym się pocieszam, dzięki