Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Kasya 18:36, 22 maj 2025

Dab blotny koniecznie ! Ze 2-3 w grupie razniej
Ja jutro jade kupic lipe winter orange

sylwia_slomczewska napisał(a)

No można
Nie uwierzysz ale jeszcze dokupiłam drzew Już normalnie kolanem je upycham
Wczoraj od sąsiadki przyniosłam siewkę paulowni- w naszej gminie rosną już w ogródkach i kwitną od dłuższego czasu. Ale ostrzegam sieja się masowo zwłaszcza w chodnikach i kostce.
Dokupiłam judaszowca kanadyjskiego, klona cienko szypułkowego i śniegowca wirginijskiego. A wczoraj klona chyba atropurpureum i głóg. O matko razem będzie dodatkowych 6 drzew.....gdzie ja im miejsce znajdę??? A chciałabym jeszcze dąb błotny kolumnowy i żółtą magnolię....
tulucy 20:16, 22 maj 2025

Kasya napisał(a)

Kasia, Ty już piętrowo drzewa chyba sadzisz? Muszę Cię odwiedzić, pewnie nie poznam ogrodu.
sylwia_slomc... 21:03, 22 maj 2025

Kasya napisał(a)

No trzech to nie zmieszczę, już mam dwa dęby amerykańskie. Ale jeden to jeszcze wcisnę gdzieś bo one są wąskie.
sylwia_slomc... 21:03, 22 maj 2025

tulucy napisał(a)

Kasia, Ty już piętrowo drzewa chyba sadzisz? Muszę Cię odwiedzić, pewnie nie poznam ogrodu.

To samo mi przeleciało przez myśl
ewsyg 22:27, 22 maj 2025

Bardzo podobają mi się dęby błotne, ale one muszą mieć mokro. U nas posadzone są przy jednej ulicy i chyba mają sucho, wyglądają nieciekawie.

Sylwia, ale masz już busz, niesamowite. Pamiętam Twoje początki, bo to jeden z moich ulubionych ogrodów.
sylwia_slomc... 00:16, 23 maj 2025

ewsyg napisał(a)
Bardzo podobają mi się dęby błotne, ale one muszą mieć mokro. U nas posadzone są przy jednej ulicy i chyba mają sucho, wyglądają nieciekawie.

Sylwia, ale masz już busz, niesamowite. Pamiętam Twoje początki, bo to jeden z moich ulubionych ogrodów.

U mnie są miejsca tu gdzie topi z wysokimi wodami gruntowymi, jak do tego dodać powodzie to może by mu wystarczyło....
Ale mi miło
Ulina 17:39, 23 maj 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)
Dokończone ciecie klona. Chyba go wywalę i posadzę co innego.....

A jaki to klon?

Sylwia, ogrodową depresję wiosenną przechodzi każdy, z tą różnicą że albo krócej albo dłużej Ja wyplewiłam jedną rabatę i pieję z radości, a i tak 7 następnych czeka z czasem się tam zrobi, sezon dopiero się zaczyna
Poza tym nie porównuj się z innymi bo to nie ma sensu. Tak bogatego drzewo- i krzewostanu nikt nie ma albo nieliczni tutaj, więc ciesz się tym. W zeszłym roku już mówiłyśmy że drzewa i krzewy są atutem u Ciebie.
Masz coraz fajniejszą łąkę, lasek leśny i brzozowy, wolierę, warzywnik i fajne zakątki.
A bylinówki albo przetrwają albo nie, taki sprawdzian ogrodowy mają

Zazdroszczę Ci, że umiałaś obsadzić drzewami ogród, mi to kompletnie nie idzie.
TAR 18:59, 23 maj 2025

Sylwia co to za klon. Pozno tniesz, nie choruje?
Roocika 19:42, 23 maj 2025

Sylwia, mam pytanie do Ciebie. Czy Ty miałaś problem z nornicami ryjącymi pod wszystkim i podziemne miasto pod korzeniami roślin? Zastanawiam się co mogę zrobić, poza walką w zasypywanie bezpośrednio pod korzeniami i zalewaniem wodą i sypaniem trutki ? Wychodzi na to, że każda roślina jest podkopana.
Konieczki 21:45, 23 maj 2025

Sylwia
Długo mnie nie było, ale szok jak Twój ogród się zmienił. Zbieram szczękę. Bardzo mi się podoba. jedno zdjęcie skradło moje serce.