Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 12:53, 22 maj 2025

sylwia_slomc... 12:54, 22 maj 2025

sylwia_slomc... 12:55, 22 maj 2025

sylwia_slomc... 12:57, 22 maj 2025

przegrywam z podagrycznikiem tak jak z nawłocią

sylwia_slomc... 12:59, 22 maj 2025

sylwia_slomc... 13:02, 22 maj 2025

Dokończone ciecie klona. Chyba go wywalę i posadzę co innego.....

tulucy 13:10, 22 maj 2025

Bujnie, porosło wszystko super.

Jakbym się miała przejmować chwastami, to bym chyba tylko usiadła i płakała.

Mam wszystko w tym ugorze moim nowym, nawłocie, perz, krawniki, powój, rumianki, wykę i pierwszy taż w życiu mam na dobitkę skrzyp.

Wywalam wszystko na kompost. Trudno, będę wyciągać przy przesiewaniu najwyżej, bo już i tak chodzę z dwoma wiadrami, na chwasty i na gruz.
Roocika 15:07, 22 maj 2025

Sylwia, toć Ty masz tam park Kochana i jeszcze chcesz to sama wszystko ogarniać? No nie wiem co napisać, bo chciałabym mieć tak bujnie Cudownie u Ciebie jest, porównywanie się z mniejszymi ogrodami nie ma sensu.
U mnie w dodatku dzieciaki teraz w piłki, paletki, nogę i inne grają i chyba zrezygnuję z pierwotnych planów na rabaty, trzeba trawę zostawić, bo piłki latają po całej działce
sylwia_slomc... 15:46, 22 maj 2025

tulucy napisał(a)
Bujnie, porosło wszystko super.

Jakbym się miała przejmować chwastami, to bym chyba tylko usiadła i płakała.

Mam wszystko w tym ugorze moim nowym, nawłocie, perz, krawniki, powój, rumianki, wykę i pierwszy taż w życiu mam na dobitkę skrzyp.

Wywalam wszystko na kompost. Trudno, będę wyciągać przy przesiewaniu najwyżej, bo już i tak chodzę z dwoma wiadrami, na chwasty i na gruz.

Ja jak startowaliśmy z ogrodem miałam tylko osty w trawniku, perz był na granicach. Trzy razy w jednym sezonie go opryskałam, żeby nie mieć problemu z przedostawaniem się do ogrodu, nic to nie pomogło, nasiał się kolejny z sąsiednich granic. Osty były najłatwiejsze do wytępienia bo samym koszeniem się udało pozbyć. W zeszłym roku pojawił się ponownie. W trakcie pojawiła się nawłoć, podagrycznik, pokrzywy, perz, skrzyp, kurdybanek, szczawik, trzcinnik piaskowy i jeszcze jedno dziadostwo co nie wiem jak się nazywa. Nie do pozbycia.
sylwia_slomc... 15:49, 22 maj 2025

Roocika napisał(a)
Sylwia, toć Ty masz tam park Kochana i jeszcze chcesz to sama wszystko ogarniać? No nie wiem co napisać, bo chciałabym mieć tak bujnie Cudownie u Ciebie jest, porównywanie się z mniejszymi ogrodami nie ma sensu.
U mnie w dodatku dzieciaki teraz w piłki, paletki, nogę i inne grają i chyba zrezygnuję z pierwotnych planów na rabaty, trzeba trawę zostawić, bo piłki latają po całej działce

Ja się z mniejszymi nie porównuję, ale znam takie ogrody co są niewiele mniejsze od mojego, a dopilnowane są. Tyle, że ich nie topi, właściciele mają je na miejscu, a my kawałek od domu niestety. Ogród Moni i Madzi chociażby