Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Konieczki 21:50, 23 maj 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

wow
Alija 22:12, 23 maj 2025

Sylwia, ale pięknie piwonie zapączkowane, jak zakwitną będzie cudnie.
Ja też przegrywam z podagrycznikiem.
sylwia_slomc... 22:13, 23 maj 2025

Ulina napisał(a)

A jaki to klon?

Sylwia, ogrodową depresję wiosenną przechodzi każdy, z tą różnicą że albo krócej albo dłużej Ja wyplewiłam jedną rabatę i pieję z radości, a i tak 7 następnych czeka z czasem się tam zrobi, sezon dopiero się zaczyna
Poza tym nie porównuj się z innymi bo to nie ma sensu. Tak bogatego drzewo- i krzewostanu nikt nie ma albo nieliczni tutaj, więc ciesz się tym. W zeszłym roku już mówiłyśmy że drzewa i krzewy są atutem u Ciebie.
Masz coraz fajniejszą łąkę, lasek leśny i brzozowy, wolierę, warzywnik i fajne zakątki.
A bylinówki albo przetrwają albo nie, taki sprawdzian ogrodowy mają

Zazdroszczę Ci, że umiałaś obsadzić drzewami ogród, mi to kompletnie nie idzie.

Zwykły jesionolistny. Siewkę dawno temu z pod pracy przyniosłam i tak uformowałam. Trzeba go co roku ciąć prawie dwa razy plus obrywać wszystkie nasiona. Jeszcze mam jednego na górze w lasku i też chyba wywalę.
sylwia_slomc... 22:14, 23 maj 2025

TAR napisał(a)
Sylwia co to za klon. Pozno tniesz, nie choruje?

Nie przejmuję się nim wcale bo to bez odmianowy jesionolistny
sylwia_slomc... 22:18, 23 maj 2025

Roocika napisał(a)
Sylwia, mam pytanie do Ciebie. Czy Ty miałaś problem z nornicami ryjącymi pod wszystkim i podziemne miasto pod korzeniami roślin? Zastanawiam się co mogę zrobić, poza walką w zasypywanie bezpośrednio pod korzeniami i zalewaniem wodą i sypaniem trutki ? Wychodzi na to, że każda roślina jest podkopana.

Miałam i nawet nadal mam. Ale nie traktuje już jak problem jeśli chodzi o drzewa czy krzewy. Problemem jest jak podryje rabatę bylinową bo byliny więdną nie mając jak pobrać wody bo korzenie w powietrzu. W naszym ogrodzie życie podziemne i nadziemne rozbujane na całegoJedynie karczownika zwalczałam bo ten nawet spore drzewo może załatwić. Sypałam mu granulat w norę dopóki przestał znikać. Dopiero wtedy zasypałam i zalałam wodą żeby zamulić.
sylwia_slomc... 22:19, 23 maj 2025

Konieczki napisał(a)
Sylwia
Długo mnie nie było, ale szok jak Twój ogród się zmienił. Zbieram szczękę. Bardzo mi się podoba. jedno zdjęcie skradło moje serce.

Wszystko już urosło Fajnie Cię widzieć ponownie
sylwia_slomc... 22:20, 23 maj 2025

Konieczki napisał(a)

wow
To jedno z najstarszych miejsc w naszym ogrodzie
sylwia_slomc... 22:21, 23 maj 2025

Alija napisał(a)

Sylwia, ale pięknie piwonie zapączkowane, jak zakwitną będzie cudnie.
Ja też przegrywam z podagrycznikiem.

Właśnie się najwcześniejsza po deszczu położyła kwiatami, tak nalane, że do samej ziemi wiszą.
Roocika 09:14, 24 maj 2025

Miałam i nawet nadal mam. Ale nie traktuje już jak problem jeśli chodzi o drzewa czy krzewy. Problemem jest jak podryje rabatę bylinową bo byliny więdną nie mając jak pobrać wody bo korzenie w powietrzu. W naszym ogrodzie życie podziemne i nadziemne rozbujane na całegoJedynie karczownika zwalczałam bo ten nawet spore drzewo może załatwić. Sypałam mu granulat w norę dopóki przestał znikać. Dopiero wtedy zasypałam i zalałam wodą żeby zamulić.

Spróbuję się nie przejmować, choć to trudne. Wyrywam chwasty i dosłownie wszędzie jest pod ziemią sieć korytarzy. Z wierzchu tego nie widać. Nie pamiętam, żeby to wyglądało tak w ub. latach. W tym roku podczas wichury prawie przewróciło brzozę i okazało się, że pod nią jest właśnie taką sieć. Ubiłam, zalałam, tylko widać po drzewie, że walczy. Listki małe. Koronę przycięłam. Co stosowalaś na karczowniki? Pamiętasz?
sylwia_slomc... 21:11, 24 maj 2025

Roocika napisał(a)

Spróbuję się nie przejmować, choć to trudne. Wyrywam chwasty i dosłownie wszędzie jest pod ziemią sieć korytarzy. Z wierzchu tego nie widać. Nie pamiętam, żeby to wyglądało tak w ub. latach. W tym roku podczas wichury prawie przewróciło brzozę i okazało się, że pod nią jest właśnie taką sieć. Ubiłam, zalałam, tylko widać po drzewie, że walczy. Listki małe. Koronę przycięłam. Co stosowalaś na karczowniki? Pamiętasz?

Na karczownika jest granulat lub kostki dedykowane stricte na niego. Nie pamiętam nazwy, ale kilka lat temu pokazywałam na swoim wątku, tylko nie umiem wyszukiwać, a wiem, że się da bo dziewczyny na forum potrafią.