Zwykły jesionolistny. Siewkę dawno temu z pod pracy przyniosłam i tak uformowałam. Trzeba go co roku ciąć prawie dwa razy plus obrywać wszystkie nasiona. Jeszcze mam jednego na górze w lasku i też chyba wywalę.
Miałam i nawet nadal mam. Ale nie traktuje już jak problem jeśli chodzi o drzewa czy krzewy. Problemem jest jak podryje rabatę bylinową bo byliny więdną nie mając jak pobrać wody bo korzenie w powietrzu. W naszym ogrodzie życie podziemne i nadziemne rozbujane na całegoJedynie karczownika zwalczałam bo ten nawet spore drzewo może załatwić. Sypałam mu granulat w norę dopóki przestał znikać. Dopiero wtedy zasypałam i zalałam wodą żeby zamulić.
Spróbuję się nie przejmować, choć to trudne. Wyrywam chwasty i dosłownie wszędzie jest pod ziemią sieć korytarzy. Z wierzchu tego nie widać. Nie pamiętam, żeby to wyglądało tak w ub. latach. W tym roku podczas wichury prawie przewróciło brzozę i okazało się, że pod nią jest właśnie taką sieć. Ubiłam, zalałam, tylko widać po drzewie, że walczy. Listki małe. Koronę przycięłam. Co stosowalaś na karczowniki? Pamiętasz?
Na karczownika jest granulat lub kostki dedykowane stricte na niego. Nie pamiętam nazwy, ale kilka lat temu pokazywałam na swoim wątku, tylko nie umiem wyszukiwać, a wiem, że się da bo dziewczyny na forum potrafią.