Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 17:01, 09 lip 2025

Makao napisał(a)
Ja pikole Sylwia. Nie wiem jak to daleko od Ciebie. Czy jesteście zagrożeni znowu????

Aniu od nas daleko, ale mi żal tamtych ludzi...
sylwia_slomc... 19:14, 09 lip 2025

No niestety rów w nocy wylał, zalało znowu na dużym ogrodzie do połowy warzywnika i w podwórku do złotokapu. Mniej niż we wrześniu, ale znowu mamy muł. Em poszedł bo ja się bałam co zobaczę. Odechciewa się wszystkiego. Dwa tygodnie tyrliśmy z podlewaniem roślin żeby nie uschły to teraz nas utopiło. Nie mogłaby iść sama woda, zawsze z tym mułem musi być...
ElzbietaFranka 19:38, 09 lip 2025

Sylwia przykro, że jak ma zalac to tylko woda. Ten moł z pół to przekleństwo. Najgorsze, że nie można temu zaradzić.
U nas padało ale to za mało kilka godzin. Mam nadzieję, że jeszcze popada.
U nas bardzo dużą susza więc ten deszczyk to bardzo mało.
ElzbietaFranka 19:50, 09 lip 2025

Sylwia przeglądam wątek. Przepiękne liliowce z chęcią oglądam. Zresztą wszystko urodziwe łącznie z warzywniakiem. Jeszcze muszę kurki zobaczyć bo od dawna nie widziałam.
ElzbietaFranka 19:55, 09 lip 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)
W sumie teraz mi przyszło do głowy, ze one na pewno dałyby radę w łące....
taka para przy podlewaniu mi towarzyszyła

Też mam taką parę tylko białych od kilku lat przez cały rok. Zrobiły sobie gniazdo przy kominie. EM narzeka, że dach Ob tegowany. Kochana para aż do śmierci.
LIDKA 22:36, 09 lip 2025

Współczuje.
Coś gszieś jest nie tak z melioracją że ten rów wylewa tak notorycznie.
Gosialuk 06:33, 10 lip 2025

Brak słów, wiem jak się czujesz. Przytulam choć wirtualnie.
Oby gmina w końcu podjęła jakieś działania. Jak patrzyłam na mapy, to miejsce by wykopać jakieś zbiorniki przy tym rowie powyżej was by się znalazło. I tak tam ludzie mają stawy lub takie bagienka zalewowe. Tylko, że suma sumarum to i tak droga inwestycja.
sylwia_slomc... 09:59, 10 lip 2025

ElzbietaFranka napisał(a)
Sylwia przykro, że jak ma zalac to tylko woda. Ten moł z pół to przekleństwo. Najgorsze, że nie można temu zaradzić.
U nas padało ale to za mało kilka godzin. Mam nadzieję, że jeszcze popada.
U nas bardzo dużą susza więc ten deszczyk to bardzo mało.

U nas też potworna susza była, ale dwa dni wcześniej po deszczu trochę odwilgło i całe szczęście bo pewnie część wody ziemia przyjęła, ale przy takiej nawalnej ulewie nie ma szans by wchłonęła wszystko. Więc spłynęło i popłynęło zabierając z pól całe masy ziemi...i cześć zostawiając u nas. Mam nadzieję, że rounadpu tym razem nie przyniosło. Życzę spokojnych opadów. Bo te nawalne przychodzą z takim dziwnym kręcącym się na wszystkie strony wiatrem. U naszej sąsiadki ukręciło wcale nie wysoką ale już w pełni dorosłą wiśnię, a wiśnie mają bardzo twarde żylaste drewno. Złamało ją w pół pod koroną drzewa. Mimo, że rosła osłonięta budynkami.
sylwia_slomc... 10:02, 10 lip 2025

Sylwia przeglądam wątek. Przepiękne liliowce z chęcią oglądam. Zresztą wszystko urodziwe łącznie z warzywniakiem. Jeszcze muszę kurki zobaczyć bo od dawna nie widziałam.

Kurkom dawno nie cykałam nic, nie miałam czasu za bardzo. W sezonie częściej to Em je obrabia, ja mam dyżur od jesieni do wiosny bo On jak wraca z pracy to już ciemno. Latem od nich odpoczywam częściowo. Liliowce nie wiem w jakim stanie po fali, jak nie będzie padać pójdę i zobaczę. Na razie dyżuruję przy babci.
sylwia_slomc... 10:04, 10 lip 2025

U nas cukrówki też są ale chyba nie gniazdują w ogrodzie. Ta para, a w zasadzie są dwie takie pary od kilku lat u nas. Jedna na orzechu sąsiada. Ławka pod nim też obtegowana ... natura.