Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Makao 20:31, 27 lip 2025

Ja to nie mam słów na określenie Twojego ogrodu. Taki właśnie marzy mi się mieć na wsi.
sylwia_slomc... 21:10, 27 lip 2025

Makao napisał(a)
Ja to nie mam słów na określenie Twojego ogrodu. Taki właśnie marzy mi się mieć na wsi.

Aniu marzenia są po to by dążyć do ich spełnienia
Joku 21:45, 27 lip 2025

Sylwia, rośliny nie rozpoznaję. Tak sobie myślę że jeżeli zadomowi się w donicy to bym ją na zimę zadołowała w jakimś zacisznym miejscu i obserwowała wiosną czy ruszy ponownie. Jeżeli jakieś nasiona będą to mogą w owej donicy wykiełkować. To jest świeże znalezisko?
O storczykach ma pojęcie Vita , ale ostatnio nic nie pisze.
Na rabatach masz pięknie kolorowo. Krwiściągi obłędne.
Makao 21:48, 27 lip 2025

Wybacz mi moją proklamację ale muszę zacząć robić zrzuty zdjęć z Twojego ogrodu żeby wykorzystać zestawienia bylinowe. Nie obrażaj się w związku z tym na mnie ale proszę o zgodę na tenże czyn
sylwia_slomc... 22:39, 27 lip 2025

Joku napisał(a)
Sylwia, rośliny nie rozpoznaję. Tak sobie myślę że jeżeli zadomowi się w donicy to bym ją na zimę zadołowała w jakimś zacisznym miejscu i obserwowała wiosną czy ruszy ponownie. Jeżeli jakieś nasiona będą to mogą w owej donicy wykiełkować. To jest świeże znalezisko?
O storczykach ma pojęcie Vita , ale ostatnio nic nie pisze.
Na rabatach masz pięknie kolorowo. Krwiściągi obłędne.

Też liczyłam, że Się może Vita odezwie i podpowie jak to miejsce przygotować...
W doniczce nie bardzo mogę zostawić bo to malusia doniczka, a tych roślinek w niej jest kilka, ale spróbuje wysadzając tylko delikatnie rozluźnić odległości między nimi. Byłam pewna, że się mylę i to jednak chwast i wzięłam to co wydobyłam z mułu wiązką wsadziłam do doniczki. Gdyby nie to, ze postawiłam z innymi wysiewami to bym pewnie zapomniała nawet podlewać. A tak to przy okazji wodę dostawały i tym sposobem dowiedziałam się co to jest. Teraz musze wymyślić jak ich nie uśmiercić...
sylwia_slomc... 22:41, 27 lip 2025

Makao napisał(a)
Wybacz mi moją proklamację ale muszę zacząć robić zrzuty zdjęć z Twojego ogrodu żeby wykorzystać zestawienia bylinowe. Nie obrażaj się w związku z tym na mnie ale proszę o zgodę na tenże czyn

Aniu nie obrażę się bo po prawdzie nie mam pojęcia jak się takie zrzuty robi Ale jeśli Ci się przyda to proszę bardzo zgodę masz.
Makao 06:43, 28 lip 2025

Dziękuję
sylwia_slomc... 10:45, 28 lip 2025

Makao napisał(a)
Dziękuję

Nie ma za co
ElzbietaFranka 14:11, 28 lip 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

U nas małymi krokami do ogrodu zakrada się już jesień...
a jest przecież pełnia lata...

Na pierwszej focie to chyba rudbekia sherry? Z tych ciemnych czy ona u ciebie się rozsiewa?

Co do reszty nie ważne że się rozsiewają rośliny wszędzie ważne abyś je rozpoznała

Pięknie wszędzie. Też teraz robię porządki bo wszystko wymieszane. Nie ważne czy lato przesadzam bo później nie wiem co gdzie jest wiosna.
Pozdrawiam

sylwia_slomc... 15:24, 28 lip 2025

ElzbietaFranka napisał(a)

Na pierwszej focie to chyba rudbekia sherry? Z tych ciemnych czy ona u ciebie się rozsiewa?

Co do reszty nie ważne że się rozsiewają rośliny wszędzie ważne abyś je rozpoznała

Pięknie wszędzie. Też teraz robię porządki bo wszystko wymieszane. Nie ważne czy lato przesadzam bo później nie wiem co gdzie jest wiosna.
Pozdrawiam

Elu u mnie już tak zostanie. Drzewa już się rozpędzają, za chwilę będzie więcej cienia niż słońca przetrwają terminatorzy i dosadzę cieniolubów lub kwitnących krzewów Ogród już zmienia swój charakter z sezonu na sezon. To rudbekia, z tych ciemnych taka jakby czekoladowa, ale nie pamiętam nazwy i chyba nawet bez nazwy kupiona. Miałam ja kiedyś potem zanikła teraz się pojawiła jedna, może się rozsieje bardziej, chciałabym bo jest śliczna.