Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Biały domek pod lasem

Biały domek pod lasem

monteverde 21:09, 29 gru 2012

Jeżeli chcesz dać owocowe to musisz liczyć metr od granicy korony, bo inaczej będą dawały cień na warzywnik
Dasia 21:20, 29 gru 2012

Owocowe mi przesłonią warzywnik, ale od północy, więc to raczej nie przeszkadza. Ognisko to raczej już w dalszej części działki, za płotem kiedyś bym widziała.
Altanka? Może gdzieś po prawej od tarasu...?
agniecha973 21:56, 29 gru 2012

Plan wstępny jest, teraz trzeba kogoś kto widzi więcej , żeby ocenił i podpowiedział. Ja mogę tylko podglądać i jak mnie olśni, coś dopowiedzieć.
Drzewka z tej strony nie zacienią przecież warzywnika, a mogą dać ładną osłonę.
zbigniew_gazda 22:12, 29 gru 2012

Dasia - popieram Gosię . Nie dawaj owocowych . Masz już drzewa od północy i od wschodu. A orzech tak się rozrośnie że zacieniuje połowę tego placu. Wiem bo mam orzecha z którego nie zrezygnuje bo bardzo sobie cenię jego owoce. Masz piękną południową wystawę z tarasem !!! Zrób dookoła granicy - rabatki z ozdobnymi roślinami. A jak już to wsadź sobie jabłonkę np. przy tarasie (zobacz u Ani ASC ) . Ale to tylko sugestia . Pozdrawiam i będę zaglądał.
Dasia 22:53, 29 gru 2012

Agniecha, właśnie o przysłonienie warzywnika trochę mi chodziło. On bywa mało atrakcyjny okresowo, więc wolę go nie widzieć z tarasu.
Zbyszku, witaj. Wiem, że orzech się rozrośnie. On mi odpowiada w tym miejscu, bo późno rozkłada liście, więc osłaniał będzie słońce dopiero jak się naprawdę ciepło zrobi. Ja mam domek kanadyjski, on się od słońca nagrzewa, więc nie chcę go osłaniać wiosną za bardzo. A te owocowe w odleglości 15 m od domu, już go raczej nie osłonią. Ten plan jest taki bardzo orientacyjny. Przed owocowymi - tam gdzie ta zielona linia myślałam o jakiejś rabatce, choć na rysunku niewiele dla niej miejsca zostaje. A bliżej furtki na pole widziałabym może jakieś róże?
A jabłonkę przy tarasie mam - ozdobną. To jest to małe kółko na rysunku, którego zapomniałam podpisać.
Zeta 23:07, 29 gru 2012

Ja ńigdy takich planów nie miałam ...kurcze podziwiam ...sadziłam szalenie w zawrotnym tępie na chybił trafił...no misz masz ...mam hahaah.
Dasia 23:09, 29 gru 2012

Zeta, miałaś drzewa, a to już pół ogrodu
Zeta 23:15, 29 gru 2012

A to fakt masz rację ale wiesz można już kupić duże sztuki ja posadziłam 23 brzozy już duże z tyły domu bo tam nic nie było, i już pół ogrodu mam na wiosnę reszta.
Dasia 23:27, 29 gru 2012

Duże drzewa kosztują odpowiednio do wzrostu, nie mam z czym aż tak szaleć. Muszę się uzbroić w cierpliwość
Monic 23:41, 29 gru 2012

Ja bym nie dawała orzecha. Pod orzechem nic nie będzie rosło, gdybyś chciała coś posadzić. Wolałabym już lipę lub dęba, jeśli ma być coś z dużych drzew liściastych.
Albo pozostać przy samych brzozach...również w tym miejscu.