Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tkany marzeniami

Ogród tkany marzeniami

Kociamama 11:55, 01 kwi 2019

gogo napisał(a)
Aniu, jedną połowę głowy cyprysową, drugą tujową, niech sam zdecyduje, na której którą
Tylko podpowiedz jaki gatunek ma do wyboru: pokręcone, czy zwisające, czy na jeża, albo a'la Pipi Langstrumpf

Jakoś tak dziwnie się na mnie popatrzył Pewnie rozważał czy mu żony nie podmienili.
Kociamama 12:34, 01 kwi 2019

Próbowałam namówić kociarnię na sesję zdjęciową.
Gacek stwierdził, że nie ma czasu bo przecież jest bardzo zajęty. Pańcio postawił na jego łowisku jakieś urządzenie i on musi sprawdzić co to jest i jak to działa.

Kociamama 12:39, 01 kwi 2019

Domiś jest poza tym. Ma swoje kocie sprawy . Zresztą są tak zmęczone, że nawet w kwestii drzemki wprowadzili dyżury.
Gacek czuwa - Domiś śpi, potem zmiana. Gacek śpi - Domiś czuwa.

Zana 15:35, 01 kwi 2019

Kociamama napisał(a)

Nie wiem czy tego dobrobytu nie będzie za dużo na raz. Trochę strach, aby nie przedobrzyć tym bardziej, że pogoda jeszcze trochę niepewna, a rośliny dopiero startują. Może zostaw w opryskiwaczu i za kilka dni znowu opryskaj. Tym bardziej, że Bogdzia zalecała, aby powtarzać pryskanie co kilka dni. Wydaje mi się, że nic się nie powinno stać z zawartością. Przed ponownym opryskiem dobrze wymieszaj.
Ja się wzięłam trochę na sposób . 10 litrów to dla mnie zdecydowanie za dużo i rozrobiłam w takim 1,5l . Oczywiście zmniejszając proporcje. Mierzyłam zwykłą strzykawką lekarską. Wyszło mi po 5ml każdego z nawozów na baniaczek 1,5l.

Anuś, wracam do tej mikstury, bo zobacz jakie proporcje na 10 litrów zaleciła Bogdzia dla Asi. Mam obawy, że przedobrzyłyśmy:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7040-dzialeczka-asi?page=684#post_4

Ty już pryskałaś, nic złego się nie dzieje?
Bo ja dopiero wczoraj zrobiłam pierwszy oprysk dając właśnie po 5ml na 1,5 litra.
Katarzyna13 19:21, 01 kwi 2019

10 ml florovit + 10 ml pinivitu + 10 ml żelaza + 5 l wody. Takim pryskałam. Jest ok.
Kociamama 19:22, 01 kwi 2019

Zana napisał(a)

Anuś, wracam do tej mikstury, bo zobacz jakie proporcje na 10 litrów zaleciła Bogdzia dla Asi. Mam obawy, że przedobrzyłyśmy:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7040-dzialeczka-asi?page=684#post_4

Ty już pryskałaś, nic złego się nie dzieje?
Bo ja dopiero wczoraj zrobiłam pierwszy oprysk dając właśnie po 5ml na 1,5 litra.

Przepis zaczął już żyć swoim życiem

15 marca pisałam:
"Przepis jest w wątku Bogdzi, bo to Jej receptura. Myślę, że się nie pogniewa jeśli przytoczę go tutaj:

Przepis na 10L
- wlać do szklanki po 1 cm każdego z nawozów
- uzupełnić wodą do 10l
- podlewać co kilka dni

Bogdzia zwracała uwagę, aby zadbać wcześniej o dokładne podlanie roślin".

Już nie pamiętam ile ml wynosi 1 cm w szklance, ale z proporcji wyszło mi, że na 1,5 l baniaczek będzie to 5 ml czyli łyżeczka od herbaty. Tak zdroworozsądkowo to przecież aby nachlupać jeden 1 cm do szklanki to potrzeba kilka takich łyżeczek. W ostatnią niedzielę robiłam już 3 oprysk. Nic złego się absolutnie nie dzieje. Raczej dopatrywałabym się pozytywnych zmian. Kolor wydaje mi się ładniejszy. Jutro wrzucę zdjęcia.
Kociamama 19:23, 01 kwi 2019

Katarzyna13 napisał(a)
10 ml florovit + 10 ml pinivitu + 10 ml żelaza + 5 l wody. Takim pryskałam. Jest ok.

To mi wyszło trochę mocniejsze....
Kociamama 19:27, 01 kwi 2019

A Asia z Działeczki Asi podaje tak:

"Aniu w szklance ma być około 2 cm na wysokość
Florovit 2,5 ml
Pinivit 12,5 ml
Żelazo 10 ml
plus 10 l wody
Tak mam w swoich zapiskach"

Przepis ewoluował

ja puki co trzymam się swojego
Kociamama 19:51, 01 kwi 2019

Zdjęcie z czasów mojego "starego ogrodu" Myślę, że na dzisiaj jak znalazł .

Zana 20:00, 01 kwi 2019

Przepis faktycznie nieźle ewoluował. Najważniejsze, że wszystko dobrze z rodkami.
A możesz napisać jakie masz żelazo? Ja tak się zaaferowałam sporządzaniem tego roztworu, że dopiero przy chowaniu tych specyfików, już po oprysku, zauważyłam że mam florovit z żelazem. Więc moje rodki dostały jakby dubeltową dawkę florovitu. Mam nadzieję, że przedawkowanie im nie zaszkodzi.

Kociaki boskie, a bałwan to już w ogóle wymiata. Obyś tym żarcikiem wilka z lasu nie wywołała.