Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

AlKa 17:22, 05 sie 2015

malkul napisał(a)
jesny alez u nas pali niemiłosiernie, wszystko popalone trawnik w plamach rozplenice spalone jakaś masakra a to dopiero początek

U mnie jest to samo, piekło normalnie. Zaczymam podlewanie po 20.
Zakup hortki teraz to chyba nie jest dobry pomysł?
malkul 17:25, 05 sie 2015

AlKa napisał(a)

U mnie jest to samo, piekło normalnie. Zaczymam podlewanie po 20.
Zakup hortki teraz to chyba nie jest dobry pomysł?

faktycznei chyba lepiej się wstrzymać
malkul 17:31, 05 sie 2015

skopiowane od Tess

Tess napisał(a)

Trawą skoszoną mozna ściółkować tylko dwa razy w roku, bo zakwasza glebę.
Ale więcej nie potrzeba.
Ja najczęściej robię tak:
- po zimie gazety są zmurszałe albo przegniłe, więc zdejmuję zeszłoroczną wyściółkę (tj. gazety i trawę),
- jeśli trzeba, odchwaszczam (bo wiadomo, wiosną chwasty szybko się uaktywniają a mają ogromna wolę życia, więc każdą szparą w ściółce wyjdą.
- pomiędzy roślinami rozkładam gazety - niekolorowe, na zakładkę, i staram się dość grubo - trzy-cztery warstewki,
- polewam wodą,
- rozsypuję trawę. Taką warstwą, żeby przykryła gazety. Myślę, że jakieś 3-4 cm, czasem mniej, czasem więcej. Należy pamiętać, że tej trawy po wyschnięciu robi się mniej, więc ta warstwa będzie "niższa".

Jeżeli rabata nie jest zachwaszczona chwastami wieloletnimi (perz, skrzyp, powój), a ściółkowanie jest zrobione dokładnie (gazety na sporą zakładkę), to rzadko gdzie pojawia się chwast.
Ale jeśli trzeba je wypielić, to czasem trzeba albo całą ściółkę zmienić, albo tylko uzupełnić.
Teraz byłm nad Rozlewiskiem i na rabacie, którą wyściółkowałam wiosną trawą, jedyne, co musiałam zrobić, to dosypać trawy.
No ale chwasty nie usiłują się panoszyć, bo susza jest.

Pamiętajcie, żeby materia ściółkująca nie miała nasion - zarówno traw, jak chwastów.
nawigatorka 18:14, 05 sie 2015

malkul napisał(a)
skopiowane od Tess

Ja tak robię na największej rabacie-pod serbami.nie mam tylko gazet a sama trawę ale znacznie większą warstwę. I teraz rozsypuje trawę skoszona tam gdzie będę dosadzala serby (na rosnącą darń) by ją zadusic bez przekopywania i działa
Iwk4 18:17, 05 sie 2015

Nie wiedziałam, ze tylko dwa razy można ściółkować w ten sposób. Ja pod różami tak robiłam bez gazet. Muszę sobie tez Tesię skopiować
Sebek 18:28, 05 sie 2015

Co do ściętej trawy Po zdjęciu darni pod kilkunastoletnim żywopłotem zamarzyły mi się liliowce - jednak kilof było tam ciężko wbić, a co dopiero żeby miało tam coś rosnąć Więc przez calutki sezon lądowała pod nie ścięta trawa z każdego koszenia. Chwasty się nie przebijały, a po zimie z betonu zrobiła się pulchna próchnica, w której aż przyjemnie się sadziło Teraz dosypuję trawę tam, gdzie liliowce nie rosną i problemów z plewieniem też nie mam
Jest to świetne rozwiązanie dla osób, które mają albo czystą ziemię czekającą na rośliny albo duże odległości między nimi
siakowa 18:30, 05 sie 2015

malkul napisał(a)
Justysiu- u nas też wczoraj wyglądało że deszcz lada moment i dupa, poszedł obok

Do mnie..chmury pozbirraly descz ze wszystkich miejsc w ktorych tylko straszyly i wszystko wylaly u mnie chyba bylam grzeczna
leon60 18:34, 05 sie 2015

siakowa napisał(a)

Do mnie..chmury pozbirraly descz ze wszystkich miejsc w ktorych tylko straszyly i wszystko wylaly u mnie chyba bylam grzeczna

ja też bo właśnie pięknie mi podlewa ogród
ana_art 18:39, 05 sie 2015

Sebek napisał(a)
Co do ściętej trawy Po zdjęciu darni pod kilkunastoletnim żywopłotem zamarzyły mi się liliowce - jednak kilof było tam ciężko wbić, a co dopiero żeby miało tam coś rosnąć Więc przez calutki sezon lądowała pod nie ścięta trawa z każdego koszenia. Chwasty się nie przebijały, a po zimie z betonu zrobiła się pulchna próchnica, w której aż przyjemnie się sadziło Teraz dosypuję trawę tam, gdzie liliowce nie rosną i problemów z plewieniem też nie mam
Jest to świetne rozwiązanie dla osób, które mają albo czystą ziemię czekającą na rośliny albo duże odległości między nimi
Sebek moja trawa którą zdejmowałam tworząc rabaty wylądowałą tam gdzie teraz rosną Vanilki... teraz już wiem skąd tam taka dobra ziemia
nawigatorka 18:39, 05 sie 2015

Sebek napisał(a)

Amen