Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

popcorn 09:50, 12 cze 2013

wow, boskie cisy i za darmo praktycznie! zazdroszczę!
pozdrawiam!
malkul 10:04, 12 cze 2013

Marzenko – masz racje poczekac aż urosna i zidentyfikować. Kurcze i rób tu zgodnie z projektem jak co innego zamawiasz a co innego przychodzi.

Mirelko nie wiem jak z większymi bo mniejszych mają mnóstwo bo to producent. Najlepiej zadzwoń i dopytaj. Ja wiem żeś „po fachu” już chyba z rok z FM.

Madzia – to nie fart a upór hihihihihihi. A myślisz że czemu tak łatwo się skapłam żeś zołza – swój swego zawsze pozna hahahahahaha

Karolcia-nie zadraszczaj bo masz wszytskiego od groma a twoje warzywka rosna jak szalone

Ewciu - cisy no cóz zadzwoniłam zapytałam o duże i facet mówi że ma to zaklepłam wsiadłam w auto i przytargałam

Pszczelarnia 10:07, 12 cze 2013

A o dołki pytałaś. Ja kopałam wielkie doły. Cisy muszą mieć lżejszą ziemię, nie lubią takiego duszenia korzeni. Po prostu ziemia liściowa z wora (kompost, u nas teraz sprzedają coś fajnego nazywa się to BZiemia Biohumus - sprawdzałam jest świetna) ). U mnie rosną jak szalone (a przecież nie nawożę i mam małą plantację - bo kiedyś hurtowo kupiłam od leśnika). Ziemia ciężka gliniasta im nie za bardzo służy (widzę na obrzeżach warzywnika, gdzie jest ciężka gliniasta ziemia). A w ogrodzie nad rzeką (warstwa spodnia to żwir i drenaż dobry od strumienia) są świetne. One nie mogą mieć gliny zalewanej wodą. Ważne zwłaszcza na wiosnę i w zimie (żeby nie było to miejsce stagnującej zamarzającej wody w ogrodzie).
W naturze te cisy rosły w lasach liściastych (a więc coś jak ściółka leśna i nie za mokro). I nie kwaśno.

A ja te swoje wielkie "do piersi" sadziłam, to bardzo się bałam i skakałam koło nich. Było ich 23 szt. i ich wypadnięcie byłoby stratą. Są, mają się dobrze. Tylko tarczniki miały ze szkółki. Ale pracuję nad nimi. Pooglądaj swoje, teraz można je podlać albo zebrać lub opryskać.
malkul 10:15, 12 cze 2013

Ewciu dziękuję juz zanotowałam to wazne i cenne informacje.

Dziś dostałam paczuszke od dobrej duszyczki, ukorzenione malutkie cisiątka dotarły cało i zdrowo Agnieszko MERCI
Juz posadzone w moim przedszkolu

malkul 10:17, 12 cze 2013

Czosnki dziś:

malkul 10:20, 12 cze 2013

Warzywnik
Pomidory aksamitki i czosnek

truskawki z czosnekiem,

malkul 10:22, 12 cze 2013

Koperek

Burak liściowy

malkul 10:23, 12 cze 2013

Paleta zniknie w przyszłym roku jak stanie szklarnia i truskawy pójda w ziemię a nie w trumienkę.
polinka 10:26, 12 cze 2013

Czosnki gigantyczne a warzywniczek apetycznie wygląda Pozdrawiam z Dolnego Śląska
Pszczelarnia 10:27, 12 cze 2013

Bardzo fajnie to wygląda.