Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

malkul 10:56, 11 cze 2013

ja tak pytam bo mam obawy że dostałam u Smala coś innego niż zamówilam. Zmówiłam cztery rozplenice najzwyklejsze bez odmiany i wsadziłam to w donice i sobie rosnie i obserwuje i dwie z nich to sa rozplenice a co do dwóch pozostałych to mam obawy że nie:
popatrzcie same i oceńcie

ps. w prawej donicy są stipy ale w tę lewą zerknijcie
mirela 10:57, 11 cze 2013

Zazdroszczę tej pogody
A podobno śląsk do najcieplejszych regionów należy
mirela 10:59, 11 cze 2013

Tak, to zupełnie inne trawy ..... te z cieńszymi żdźbłami wyglądają na rozplenicę (chyba) a nie pomyliłas czegoś ? Ja powsadzałam wg jakiegoś klucza i też mam teraz z niektórymi problem z identyfikacją.
Czy można gdzies dostać takie plastikowe opaski służące do opisywania roślin ??
mirela 11:00, 11 cze 2013

Prosze - oto co mi odpisała Pani Surowińska:
"trawa ze zdjęcia to trzcinnik Karl Foerster, bardzo okazały zresztą
Jeśli jakieś trawy bardzo późno Pani skiełkowały i są niewysokie to na pewno miskanty. W tym roku wegetacja opóźniła się o około miesiąc, więc nie dziwi mnie to, że są niewysokie. Prosze podsypać je jakims nawozem, to na pewno pomoże im się trochę rozruszać.
Jeśli chodzi o tę trzecia roślinę to widać, że coś się z nia dzieje. Może Pani spóbować ją reanimować i przyciąć o 1/3 długość listków i dać nawóz, ale jeszcze proszę nie wykopywać tych "znikających" egzemplarzy. Mamy nadal zimne noce i większość roślin ma mocno spowolniony cykl, więc proszę jeszcze trochę poczekać z ostateczną decyzją"
ana_art 11:01, 11 cze 2013

malkul napisał(a)
ja tak pytam bo mam obawy że dostałam u Smala coś innego niż zamówilam. Zmówiłam cztery rozplenice najzwyklejsze bez odmiany i wsadziłam to w donice i sobie rosnie i obserwuje i dwie z nich to sa rozplenice a co do dwóch pozostałych to mam obawy że nie:
popatrzcie same i oceńcie

ps. w prawej donicy są stipy ale w tę lewą zerknijcie

a moze one różne odmianowo są? bo golym okiem widać że się różnią. Mam 3 duże rozplenice i one bardziej przypminają te Twoje z szerokimi listkami
malkul 11:21, 11 cze 2013

Nie pomyliłam bo były tylko cztery sztuki i wsadziałm w jedną donicę. mnie się też wydaje że dał mi cos innego
Juz i tak miałam z nim przeboje bo najpierw dostałam czyery prosa różgowate (podobno Pani na poczcie żle kartki nakleiła) ale dość mocno mi zasugerował żebym jednak odkupiła po 2,5 za sztukę. Chcąc byc miła odkupiłam choć wcla emi one niepotrzebne. ALe juz nabija u mnie minusy, a teraz jeszczew te rozplenice nierozplenice.
Ja mam projekt i ściśle chcę się go tzrymać.
Po co mi każda trawa z innej parafii
mirela 11:26, 11 cze 2013

Ja nie miałam przekopów ani z Surowińskimi ani z nim na szczęście. Pani Surowińska za to bardzo dużo mi pomogła, zawsze służy dobra radą.
popcorn 11:45, 11 cze 2013

Te z lewej mi wygladaja na jakies carexy-turzyce. Te po prawej 2 chyba rozplenice/piorkowki, mam ich troche.
pozdrawiam!
Joaska 11:53, 11 cze 2013

mirela napisał(a)
Tak, to zupełnie inne trawy ..... te z cieńszymi żdźbłami wyglądają na rozplenicę (chyba) a nie pomyliłas czegoś ? Ja powsadzałam wg jakiegoś klucza i też mam teraz z niektórymi problem z identyfikacją.
Czy można gdzies dostać takie plastikowe opaski służące do opisywania roślin ??

Ja kupowałam etykiety do roślin na alle za jakieś smieszne pieniądze. warto opisywac bo się wydaje że pamięta się co gdzie jest, ale po2-3 misisacach już się niestety zapomina.
popcorn 12:02, 11 cze 2013

moje etykiety leżą ze 2 lata w garazu, nie używane... moze kedys
pozdrawiam!