Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

Kuba 15:18, 05 sty 2016

to ja się przyłączę na chwilkę do dyskusji, żeby namieszać
- frukoza tak ale tylko z prawdziwego miodu i owoców, pozyskiwana sztucznie to śmieć; chociaż też jest fruktozą podlega innemu szlakowi niż naturalna, sprzyja tyciu, cukrzycy i miażdżycy
- wszystko musi być spożywane z umiarem i po trochu, przechodziłam już mody na słodziki, ksylitole, margaryny, po czasie i tak rehabilitowano cukier i masło- ale muszą być stosowane w umiarze
- soczek z owoców tak, ale jeśli masz pewność że nie pędzone ani pryskane- czyli najlepiej własne, na kupne raczej szkoda wyciskarki
Kasya 15:18, 05 sty 2016

Anda napisał(a)
Tak sobie Was tu podczytuje - bardzo ciekawe to co piszecie i zastanawiam się, czy używacie tez stevie?

stewia jest gorzka, ja nie moge, nie smakuje mi
ksylitol nie rozni sie w smaku, poza tym ze jak mam np w przepisie szklanke cukru to biore 2/3 lub 3/4
nawigatorka 15:19, 05 sty 2016

Anda napisał(a)
Tak sobie Was tu podczytuje - bardzo ciekawe to co piszecie i zastanawiam się, czy używacie tez stevie?

Stewia niektorym smakiem nie odpowiada.
Poza tym ksylitol stosujesz jako zamiennik cukru 1:1
Juzia 15:19, 05 sty 2016

waldek727 napisał(a)

No melasa.
Tylko wtedy wyjdzie Ci z każdego ciasta piernik.

No widzisz...taki mały haczyk
Czyli chyba ten ksylitol będzie lepszy.
Ale melasę sobie kupię na próbę.

Dzięki wszystkim za rady!
Ja już temat kończę, bo nie ładnie tak u kogoś o d... Maryni

Sorry Gosia!!!
Buziak!
frezja 15:21, 05 sty 2016

nawigatorka napisał(a)

podawalabym w watpliwosc bogactwo w witaminy marketowych cytrusow

ważne: http://www.akademiawitalnosci.pl/jak-szybko-i-tanio-usunac-pestycydy-z-warzyw-i-owocow/

15:23, 05 sty 2016
nawigatorka napisał(a)

Pytanie czy jest ich wiecej niz osob ktorym fruktoza szkodzi nawet dzis w Trojce rozmawiano o tym ze nie wszystkim glukoza ale wlasnie fruktoza-cukier z owocow szkodza.i podawalabym w watpliwosc bogactwo w witaminy marketowych cytrusow

właśnie każdy musi w gąszczu "śmieci" w każdej dziedzinie życia wybrać dobre dla siebie

a żeby wybór był jak najbardziej świadomy to warto wiedzieć co inni wybierają ....porównać i zdecydować

Sebek 15:25, 05 sty 2016

malkul napisał(a)

moją
my tez Madzia ciśniemy prawie codziennie i to dosłownie wiadrami
przed świętami w Lidlu 5 pudeł pomarańczy
cytryny grejfruty, kapusta,buraki marchew, ananas mięta, melisa co mam pod ręką wsuwam do dziury

Nadal mnie trzyma wczorajszy humor

Ale mogę się pochwalić, że świeże soki tez sobie robie
15:29, 05 sty 2016
frezja napisał(a)

ważne: http://www.akademiawitalnosci.pl/jak-szybko-i-tanio-usunac-pestycydy-z-warzyw-i-owocow/

dużo osób to robi ... to dobra metoda...a Tombak w swoich książkach już w latach 80-tych pisał że sokowirówka odrzuci "dobra cywilizacji" z warzyw i owoców.
bleebla 15:30, 05 sty 2016

A ja ostatnio robię rodzinie koktail z bananem, pietruszką i mlekiem. Zajadają aż się uszy trzęsą, a najważniejsze, że pieruszka jest niewyczuwalna w smaku.
frezja 15:33, 05 sty 2016

eee_taam napisał(a)

dużo osób to robi ... to dobra metoda...a Tombak w swoich książkach już w latach 80-tych pisał że sokowirówka odrzuci "dobra cywilizacji" z warzyw i owoców.

Mam jego książki i często wracam do lektury.