Haha dobre już poprawiłam a nastawia się tak samo jak z pokrzywy
ech babo. musze chyba iść do jakiegoś czarodzieja żeby zastrzymał ten pocią. Wczoraj się załamałam Nie dawały mi spokoju moje hortensje incrediball. taki jakies małe i dziwne, na dodatek po sypnieciu nawozu poczerniały, to było dziwne. Potem zauważyłam że cisy które tam rosna mimo iz całe w zielonych młodych przyrostach to nagle od srodka zaczeły marnić, brązoweic i sie obsypywać. Wczoraj postanowiłam z mamą że musimy dojść przyczyny. i .....,..... ..... .... o zgrozo!!!! tunele nornic wielkości pięści przekopana cała rabata o hortensje i cisy praktycznie bez korzeni wisiały w powietrzu. większośc tuneli bardzo głęboko bo tam jest sieć korzeni rumianki i chyba im się tam nie chciało płytko łazić. wszystkie krokusy na rabacie zerżatre kosztki powyciągałam całę wygryzione. wszystko żeśmy na nowo podsypywały ziemią i upychałyśmy woda i rękami w te tunele. jakiś koszmar
jarzmianka
Gosiu przykro mi bardzo. Mam nadzieję, że rośliny przetrwają.
podobno tez luidzkie wlosu odstraszaja... w takich okolicznościch wszystkiego bym się chwyciła
Gosiu co do nornic to spróbuj nastawić gnojówkę z bzu czrnego z kwiatami i tym podlewaj miejsca gdzie buszują nornice.U mnie sprawdzone Pozdrawiam
to dobry pomysł ...zaraz bedzie czarny bez kwitł ...ja tez robie i cały ogród tym podlewam ....na jakis czas osłabi populację ...choc skyteczność 100 % to jest wtedy jak sie nornice trutki najedza. juz pisałam u mnie nornica potrafiła roze nowalis mojej wysokości podkopać i prawie wywrócić ....trzeba pilnowac rabat ...karmic gady a rosliny udeptywac .