Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

popcorn 14:18, 15 sty 2018

Gosia, gdzieś czytałam że fasolnik na zewnątrz udaje się jak jest suche i ciepłe lato. Jak leje i są przejściowe chłody to nic z tego.
Posiej tu i tu

Ja na razie mam na parapecie wysianą paprykę z meksykańskich nasion i czekam na wiosnę. W marcu reszta - pomidory, kapustne, sałaty itp na parapet i w kwietniu do gruntu reszta. Nie mam miejsca, ale coś wykombinuję
kasia_w 15:00, 15 sty 2018

3 zdjęcie- to nie jest okra -lady fingers?
albo

Pamiętam, że smażylismy też coś podobnego- jakby długi ogórek z białawym nalotem, dośc twarda skórka, w smaku podobne do cukinii/kabaczka/dynii, pycha. Miejscowi nawet mówili mi jak to się nazywa, ale oczywiście nie pamiętam

edit- Gosia, tak to będzie ta dynia wężowa

https://www.google.pl/search?q=Snake+gourd+Seeds&client=firefox-b&dcr=0&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=QtwdpxusFMNRFM%253A%252Cc-PtUqdASO9wHM%252C_&usg=__9oiiLXWwfRMvZyhg7EI5RUKWX6Y%3D&sa=X&ved=0ahUKEwjL8vfzkNrYAhUDYZoKHcHYBZcQ9QEIKjAA#imgrc=JoZzziK020etuM:
malkul 12:56, 16 sty 2018

KasiaBawaria napisał(a)

Jaka to trawa wokol bukszpanow?
Carex The Beatles
malkul 12:57, 16 sty 2018

Sebek napisał(a)

Carex The Beatles Ale z tego co pamietam Gosia się ich pozbyła z powodu straszliwej ilości odrostów.
dementuję. wywaliłam z jednej rabaty tej wąskiej ze dwa lata temu ale wróciły zeszłej jeseini tylko że donicach w ramach okiełnania lubię je pięklne są
malkul 12:58, 16 sty 2018

popcorn napisał(a)
Gosia, gdzieś czytałam że fasolnik na zewnątrz udaje się jak jest suche i ciepłe lato. Jak leje i są przejściowe chłody to nic z tego.
Posiej tu i tu

Ja na razie mam na parapecie wysianą paprykę z meksykańskich nasion i czekam na wiosnę. W marcu reszta - pomidory, kapustne, sałaty itp na parapet i w kwietniu do gruntu reszta. Nie mam miejsca, ale coś wykombinuję

tak zrobię że dam i tu i tu
musze sprawdzic czy już czas na papryke bo też bym musiała wysiać. dziś planuję usiąść do nasion jak mi czasu starczy
malkul 12:59, 16 sty 2018

kasia_w napisał(a)

edit- Gosia, tak to będzie ta dynia wężowa

https://www.google.pl/search?q=Snake+gourd+Seeds&client=firefox-b&dcr=0&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=QtwdpxusFMNRFM%253A%252Cc-PtUqdASO9wHM%252C_&usg=__9oiiLXWwfRMvZyhg7EI5RUKWX6Y%3D&sa=X&ved=0ahUKEwjL8vfzkNrYAhUDYZoKHcHYBZcQ9QEIKjAA#imgrc=JoZzziK020etuM:

tez mi tak to wyhląda

nei ważne w sumie i tak się zje jak urodzi owoc
malkul 13:01, 16 sty 2018

Cytuję za gazetą ogrodniczą bo fajnie ujęte:
...
Zimą ogrodnik myśli.
Myśli,
obmyśla,
wyciąga wnioski,
zastanawia się ,
sprawdza,
planuje,
marzy
...

Magda70 13:29, 16 sty 2018

malkul napisał(a)
Cytuję za gazetą ogrodniczą bo fajnie ujęte:
...
Zimą ogrodnik myśli.
Myśli,
obmyśla,
wyciąga wnioski,
zastanawia się ,
sprawdza,
planuje,
marzy
...

KasiaBawaria 08:31, 17 sty 2018

Sebek napisał(a)

Carex The Beatles Ale z tego co pamietam Gosia się ich pozbyła z powodu straszliwej ilości odrostów.

Czyli na tej rabacie ich juz nie ma?
Magda70 09:13, 17 sty 2018

KasiaBawaria napisał(a)

Czyli na tej rabacie ich juz nie ma?

i na drugiej też są ale posadzone w doniczkach jako ogranicznikach bo ten carex okropnie się rozłazi po rabacie.
Też tak zrobiłam w zeszły roku bo to jednak piękna trawa ale ekspansywna