Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Magdalenka

Ogród Magdalenka

agniecha973 09:57, 12 mar 2013

Pszczelarnia napisał(a)
Ja przesadzam wszystkie sezonowe kwiaty do donicy właściwej. Mi w tych oryginalnych małych ze sklepu albo w osłonkach nie wytrzymują. Wysuszają się bardzo.
A dziś to i we Wrocku lekko zimno jest, jak widzę. Ale ze śniegiem.

Ja się nauczyłam, że wszystko co zakupione w donicy producenta trzeba jak najszybciej przesadzić do nowej większej donicy. Z domowymi kwiatami też się sprawdza, inaczej marnieją, bo korzenie tam mają rozrośnięte na maxa i na dodatek najczęściej rosną w lekkim torfie, który schnie migiem. Do dobrej ziemi trzeba i jest dużo łatwiej utrzymać to towarzystwo w dobrej formie.
Wieloszka 10:03, 12 mar 2013

noemi napisał(a)

Może te duże trzeba by było do dużych osłonek przesadzić i dać im konkretnie dużo świeżej ziemi .... możesz jeszcze tak spróbować ....ale mi się bardzo podoba , jak w dużej donicy kwiaty nie wystają aż tam bardzo wysoko nad nią ...nie wiem czy się dobrze wyraziłam .... i do tych Twoich donic, co stały puste widzę coś takiego i te różowe co miałam w zeszłym roku były jakieś trwalsze od białych , może tak się trafiło , liście takie nakrapiane miałam ... ale je obrywałam, chyba tak się robiło od słońca i nadmiaru wody , bo choć one lubią wodę, to nie można przesadzać ....

To u mnie nakrapiane liście to raczej od suszy, niż nadmiaru wody Madziu, te donice są naprawdę wysokie i hortensje w nich "zginęły". Ale masz rację - jak za bardzo są wypiętrzone rośliny, to mi się też nie podoba. Do tych donic miały być drzewka na pniu - laury, albo bukszpany i tej koncepcji muszę się w tym roku trzymać, bez kombinowania
noemi 10:09, 12 mar 2013

agniecha973 napisał(a)

Ja się nauczyłam, że wszystko co zakupione w donicy producenta trzeba jak najszybciej przesadzić do nowej większej donicy. Z domowymi kwiatami też się sprawdza, inaczej marnieją, bo korzenie tam mają rozrośnięte na maxa i na dodatek najczęściej rosną w lekkim torfie, który schnie migiem. Do dobrej ziemi trzeba i jest dużo łatwiej utrzymać to towarzystwo w dobrej formie.

Dokładnie tak jest. Czytałam, że zioła kupowane w doniczkach też należy przesadzić i wtedy są lepszejsze i są na dłużej.
Bazylię mam sprawdzą w Aldim ...Aga znasz? ...jest bardzo ładna i nie marnieje.
noemi 10:11, 12 mar 2013

Wieloszka napisał(a)

To u mnie nakrapiane liście to raczej od suszy, niż nadmiaru wody Madziu, te donice są naprawdę wysokie i hortensje w nich "zginęły". Ale masz rację - jak za bardzo są wypiętrzone rośliny, to mi się też nie podoba. Do tych donic miały być drzewka na pniu - laury, albo bukszpany i tej koncepcji muszę się w tym roku trzymać, bez kombinowania

Ok, tego się będziemy trzymać. I ziemia z biedronki , Aga poleca. Jest w dobrej cenie. Ja już się w nią zbroję ... bo nie wiem czy jest dostępna przez cały sezon. Teraz jest .
Mala_Mi 10:19, 12 mar 2013

Jajka świąteczne, inspiracje tatarakowe , donice, wrzośce po zimie.. bardzo mi się podobają
agniecha973 10:19, 12 mar 2013

Ziemia jest dość długo, ale nie cały czas. Na pewno całą wiosnę.
Bazylia w domu mi marnieje nawet przesadzona. Coś nie umiem. Będę swoją siać wiosną.
Evchen 10:40, 12 mar 2013

Madzia, a jaką ziemię z biedronki? Taką najzwyklejszą?
noemi 10:43, 12 mar 2013

Evchen napisał(a)
Madzia, a jaką ziemię z biedronki? Taką najzwyklejszą?

Tak, 20l za 3zł z groszami...
Evchen 10:52, 12 mar 2013

Dzięki Madzia Na pewno skorzystam Jakoś dotychczas skupiałam się na CO i Casto lub LM, a tam nie zawsze jest tanio....
Urszulla 11:09, 12 mar 2013

Poczytałam interesujące rzeczy o hortensjach.
A u mnie tej ziemi jeszcze nie ma w B. - ciekawe dlaczego tak nierówno rozdają.
W hurtowni musiałam kupić za 3zł 10l.