Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Magdalenka

Ogród Magdalenka

noemi 20:20, 28 lut 2012

To jest to poszukam na giełdzie saletry !... i dam znać oczywiście

Marzenko dzięki
waska 20:23, 28 lut 2012

noemi napisał(a)
To jest to poszukam na giełdzie saletry !... i dam znać oczywiście

Marzenko dzięki

idę poczytac o co chodzi z ta saletra. Tata mi coś o niej wspominał
Wieloszka 21:08, 28 lut 2012

A propos trawnika (i nie tylko) kupiłam wczoraj wydanie specjalne "Mojego Pięknego Ogrodu"dot. wpływu faz księżyca na rośliny. Najlepszy moment na przeprowadzenie pielęgnacji będzie (wg tego kalendarza biodynamicznego) w sobotę 10 marca. Oby tylko pogoda wtedy dopisała... A zaczynam wierzyć, że ten kalendarz ma sens, patrząc na ogrody osób z rodziny, które go stosują, a wszystko bujnie im rośnie. Pewnie jest to tylko jedna ze składowych sukcesu, ale warto spróbować . Tak więc 10.03 robię najazd na trawnik !!!
Madzenka 21:47, 28 lut 2012

A ja mam wtedy imprezę wyjazdową jak mam się dostosować do kalendarza prac ogrodowych. Agnieszka relacjonuj z kalendarza kiedy co nalezy robić
Wieloszka 22:07, 28 lut 2012

Marzenko, z tego co tam właśnie czytam to chodzi przede wszystkim o to, by nie robić tego podczas pełni (czyli 8.03) i nowiu (22.03). Więc masz prawie 2 tygodnie na trawnik. A zresztą - do tej pory robiłaś wszystko bez tej wiedzy o księżycu i Twój ogród świetnie się ma. Więc bez przesady...
Sebek 23:35, 28 lut 2012

A ja chyba posadzę kłącza wg biodynamicznego - chyab też to był 10 marca - zobaczę czy to coś da.
noemi 23:58, 28 lut 2012

O to ja też 10.03 ruszam na trawnik ! ... po tych wszystkich pielęgnacyjnych zabiegach będę cięła kanciki, tylko się boję , że mi nie wyjdzie...bo teraz trawa tak blisko rośnie rabat, że muszę przycinać nożycami, a że mam mały trawniczek to mi to nie zajmuje dużo czasu, ale z kancikami będzie ładniej .... o ile nie zepsuje hihi... i chyba jakiś plan muszę sobie ułożyć co do tych prac ogrodowych...żeby wszystko po kolei zrobić

Wieloszka 07:52, 29 lut 2012

Noemi, ja to mam taki plan prac ogrodowych, że do 2014 wystarczy... Muszę ustalić jakąś hierarchię ważności, ale właściwie co bym nie zaplanowała to i tak walka z chwastami niweczy wszystkie plany .
noemi 22:35, 01 mar 2012

Wieloszka przesadzasz z tym 2014 ale "rozumim" o co chodzi...i jest coś w tym , że czasami lepiej za bardzo nie planować bo później nie wychodzi tak jak byśmy chcieli ... a chwasty dasz rade, będziesz rwała w tak zwanym międzyczasie

z tym paleniskiem to mam pytanie czym będziecie w nim palić ? ... przeglądam różne rozwiązania i to jest bardzo fajna sprawa, w dzień jest to miejsce dekoracyjne a wieczorem nastrojowe może jakieś mikro uda mi się nabyć ... na biopaliwo jest o tyle fajne, że nie ma zapachu ani dymu, a u mnie , przy tak bliskim sąsiedztwie ma to duże znaczenie... o te propozycje na stronach angielskich są cudowne ... może i u nas te rozwiązania się pojawią.

GabiK 23:24, 01 mar 2012

Magdo, jak coś znajdziesz, to daj znać. Też mi się to spodobało. Myślałam o wystawiania bio-kominka na taras, ale takie jest fajniejsze. A taki ogień normalnie grzeje?