Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Magdalenka

Ogród Magdalenka

Syla 08:31, 04 mar 2012

Właśnie zazdraszczałam udanych zakupów kordyliny .....Moje się raczej nie pozbierają ..... Przemarzły bądź zostały w ostatnim momencie przed włożeniem do garażu przelane . Jedno z dwojga ...... Jeszcze sobie leżakują w garażu a jak mrozy nocne odpuszczą wyciągnę na zewnątrz i wtedy zobaczę dokładnie ......

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/94-jesienna-przeprowadzka-roslin-wrazliwych-na-mroz

Kordylina drzewiasta Cordyline australis
opis: roślina z rodziny agawowatych (Agavaceae), pochodząca z podzwrotnikowej Azji i z Afryki, największą wartość dekoracyjną tej rośliny stanowią jej długie, równowąskie liście, kwiaty białe i niepozorne, w mieszkaniach pojawiają się niezmiernie rzadko,
wymagania: światło rozproszone, podlewanie umiarkowane w okresie letnim (tylko gdy przeschnie podłoże) oraz bardzo rzadko w okresie zimy, temp. latem od 20 do 25°C, zimą od 7 do 10°C, nawozimy co 3 tygodnie od marca do września nawozem wieloskładnikowycm, latem można wystawić na lekko zacieniony balkon lub taras,

Wydaje mi się , że tu chodzi o okres spoczynku zimowego niezbędnego aby roślina mogła "odpocząć" ,stąd różnica w podlewaniu wodą, nawozami oraz temperaturą . Rośliny pokojowe również powinny mieć udostępnione podobne warunki do leżakowania zimowego, no ale ..... Ja swoje kordylinki w następnym sezonie zimowym będę przechowywać w ogrodzie zimowym, ale tam również będzie temp 21 st. Myślę , że sobie poradzi ...
noemi 10:12, 04 mar 2012

Dzięki Syla za wyczerpującą informację będę próbować ją uprawiać w takich warunkach jakie mogę jej zapewnić , może nie pogardzi
Syla 10:43, 04 mar 2012

Pewnie .... jak mi się uda to zakup powtórzę o ile gdzieś ją u siebie uświadczę
waska 11:03, 04 mar 2012

Byłam już w trzech ogrodach teraz twój
Też przy kawie
Lubie wracać na początek i go oglądać bardzo jestem ciekawa zmian
noemi 14:58, 04 mar 2012

Waska też zaglądam do Ciebie właśnie piję popołudniową kawkę
Gardenarium 15:00, 04 mar 2012

O kordylinie mamy też wątek

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1275-kordylina-australijska-cordyline-australis

Instagram Ogrodowiska
Elfik 21:23, 04 mar 2012

Magdusiu, latam po ogródkach jak z piórkiem i gdzieś wyczytałam, że COŚ się znalazło u Ciebie w trawniku. Hm... skarbu się dokopałaś, czy co?? Ale już wiem! Krokusiki jak złoto!!! Moje wszystkie jeszcze śpią
Pszczelarnia 14:24, 06 mar 2012

Noemi i u Ciebie pytam:
szukam firmy transportowej we Wrocku, kogoś kto ma dużą wywrotkę (ładowność nawet 18 ton) i może wykonać usługę przewozową. Może coś wiesz (jakiś rolnik zmechanizowany)? Help, bo oszaleję z tymi typami!
noemi 22:44, 07 mar 2012

Gardenarium napisał(a)
O kordylinie mamy też wątek

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1275-kordylina-australijska-cordyline-australis

Danusiu dziękuję na razie moją jeszcze przechowuję w domu... zobaczymy czy będzie chciała się u mnie zadomowić, obejrzałam mnóstwo aranżacji w roli głównej z kordylina ... jest w czym wybierać
noemi 22:46, 07 mar 2012

Elfik napisał(a)
Magdusiu, latam po ogródkach jak z piórkiem i gdzieś wyczytałam, że COŚ się znalazło u Ciebie w trawniku. Hm... skarbu się dokopałaś, czy co?? Ale już wiem! Krokusiki jak złoto!!! Moje wszystkie jeszcze śpią

Elu też ostatnio biegam po wątkach... codziennie są nowe tyle się dzieję...mój krokusik też się schował... codziennie u nas przymrozek...ale jeszcze chwila i będziemy się cieszyć kolorami