Posadziłam 5 trawek Prairie Fire koło wisienki w kwadratach też są,przy siatce mam 3 miskantyMorning Light.Trawki kupowałam póżno w szkółkach mieli braki nie dostałam Evergold będę uzupełniać. Kiedy mi ta Trzmielina urośnie aby była trochę widoczna?
Żeby coś rosło, trzeba wzbogacić glebę, dosypać trochę ziemi i podlewać, przynajmniej w pierwszym roku. Będą rosły hosty, ale muszą być podlewane.
Potem dadzą sobie radę. Ta duża to podsypana wyżej rabata wyspowa i to jest konkretne rozwiązanie i co chesz możesz posadzić. Tutaj są różaneczniki, pierisy i Carex Evergold oraz pachysandra i żurawki
Evergold u mnie tez nie gadała. Trzeba mieć do niej złotą cierpliwość, zawsze... a ja jej już nie chcę Never Ever... Dwa źdźbełka po zimie do mnie nie przemówiły, kapryśnica...
Clematisownia nadal jest moim ulubionym obrazkiem. Carexy i Morning lighty cudne, ale Clematisownia przemawia do mnie I zapada w pamięć - tak jak kosaćce z hortensjami u Ciebie
Evergold, - rozstaniemy sie chyba. Po tak lagodnej zimie nie moze sie wyjajic a co dopiero jak beda mrozy? Wszystkie inne trawki szaleja a ta grymasi i grymasi. Na fotkach wyglada lepiej niz w rzeczywistosci
Bożenko, buchanani przetrwała bardzo ładnie, była podsypana kompostem na zimę, trzy inne brązowe, które kupiłam później tez przetrwały rewelacyjnie (bronzita/bronco - jakoś tak - były przykryte gałązkami świerkowymi). Słabo za to przezimowała mi turzyca frosted curls, odbiła po bokach, środek był pusty i wczoraj na targach dokupiłam na wymianę, a tamte przeniosłam. Evergold też musiałam obcinać do zera, bo po zimie szpeciła, ale już odbiła. Bezpowrotnie straciłam konwalnika i tę pomarańczową turzycę (coś na P i F, jak wymarzła wykasowałam z zapisków). Także u mnie brązowe najbardziej się sprawdziły, mam je akurat na zdjęciach, to zaraz zobaczysz.
Pozdrawiam
Troche ostro cenowo, a nie wiadomo jak z zimowaniem, bo to nowosc... Ladna jest.
Ale np. Evergold tez jest ladna, ale u mnie slabo przezimowala i wymienie ja na Kaga Nishiki, ktora jest cudna
I takie mam nieforemne krzaczory cisowe sztuk 7 - [b]jak je przyciąć???[/b] Jeśli ktoś chce się uśmiać - kupowałam je jako "Summergold" - ot szkółkarze...
Nati przesliczny ten pół okrąg z kamieni suuuper mi się podoba reszta też oczywiscie no i ten kwiatek naj ukochańszy teraz czekam na następny buuuźiaki lecą żeby zobaczyć oczywiscie
Niektóre rude odbijały, ale słąbo, połowa kępy, więc wykopałam, a co tam, w tym roku będą inne, a właściwie już są, bo dosadziłam jeszcze na brzegu konwalniki i turzyce Evergold wczoraj.
ale masz piękne zdjęcia pewnie dobrym sprzętem robione chyba że tak je upiększasz ale podziwiam i podziwiam..... mam pytanko przy okazji carex evergold mogą byc w słońcu bo dojrzałam dziś brązowe plamki od środka myslę że jak podlałam ostatnio w dzień to może przypaliło słońce, ale czy wogóle lepiej do cienia?
tutaj też nowa funkia nazwy nie znam
a to mój skarb już nie mogę się doczekać jak urośnie ciągle szukam dla niego dobrego miejsca cienistego którego u mnie mało
a tu bakopa komarzyca pelargonie takie tam kompozycje
tutaj też kompozycja jak się rozrośnie mam nadzieję na ładny efekt czekam na wegetację perukowca boję się że coś z nim nie tak od dołu puszcza młode a na pąkach zastój,, no i garaż do obrobienia
róża różowa do kompozycji z begoniami
maleńki warzywnik
piękne przyrosty sosenki
i tutaj też sosna będę próbować bonsai
a tu nowa kompozycja z boku domu proszę o surowe komentarze i nowy nabytek grujecznik japoński
z przodu trawa frosted curls i bronzowa wokoło grujecznika żurawki jeszcze małe Alabama, plum royal, southern comfort, i jeszcze kilka innych
tutaj hosta carex evergold i kulki z tuji
całośc słabo jeszcze widoczna z tyłu hortensje rózowe i biała obok miskant variegata proszę o ocenę jak to może się zachować w przyszłości po boku berberys czerwony i żólty dla kontrastu, będę cieła na niskie obwódki