Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Nowocześnie z różAnką :D 10:07, 28 kwi 2018

Do góry
anna_t napisał(a)

narazie kupiłam rzodkiewke, sałaty, szpinak, groszek cukrowy. pomidory rozsady będę kupować
sporo darni było zdjętej więc pójdzie na spód, potem cały kompostownik i na koniec kupna ziemia. może w sobotę uda się to zrobić to popołudniu podjedziemy do obi po ziemię bo już będzie wiadomo ile kupić

Na rzodkiewke za pozno, groszek cukrowy tez. Wejdz na watek Gruszki to poczytasz. Teraz mozesz cukinie juz sadzic, zaraz fasolke i ogorki no i rozsady pomidorow, bazylie wysiej... ja w weekend majowy wsadzam wszystkie rozsady, maja sobie radzic...
Przedogródek pod dębem 21:37, 27 kwi 2018

Do góry
Anda napisał(a)
Wow, to będzie szałowa rabata, juz to widzę

Ewo,
Twoja ocena jest szczególnie ważna dla mnie.
W tym "szale" masz wymierny udział. Nisko chylę czoło i uśmiechy wysyłam

Teraz wiele zależy jak wypełnię przestrzenie pomiędzy różami.
Sporo Gosia podpowiedziała.
Boję się trochę aby efektu nie zepsuć.

Znalazłem małe źródełko obornika zamienionego w ziemię i jeszcze muszę ten rozłożony obornik na rabatę rozsiać bo tam ziemia jałowa. No i jeszcze przesiać duży kompostownik - ziemia też na rabatę pójdzie. Dopiero wtedy nasiona kwiatów. A jeszcze 9 ciemierników w doniczkach czeka i liatrie dwa rodzaje po kilka szt i jeszcze trochę innych ( nazw nie pamiętam - to a propos tej przesady w kupowaniu.

No nie umiem się oprzeć zakupom. Dzisiaj pojechałem po worek torfu i przywiozłem dodatkowo 6 doniczek z kwiatami
Nowocześnie z różAnką :D 14:45, 27 kwi 2018

Do góry
AgataP napisał(a)
NO to poleciałaś z tematem podagrycznik też mam, ale variegatę więc bardziej ozdobny hahah Pielę co się da, nie pozwalam sie za bardzo panoszyć. Jak już mnie wku....y to kupię roundap do smarowania i tym będę wiosną lecieć po lisciach...

co przewidziałaś do skrzyń? masz tyle ziemi? a co zamierzasz posadzić?

narazie kupiłam rzodkiewke, sałaty, szpinak, groszek cukrowy. pomidory rozsady będę kupować
sporo darni było zdjętej więc pójdzie na spód, potem cały kompostownik i na koniec kupna ziemia. może w sobotę uda się to zrobić to popołudniu podjedziemy do obi po ziemię bo już będzie wiadomo ile kupić
Ogród w skali mikro -pączkowanie :) 19:37, 24 kwi 2018

Do góry
Matkooooo Aguś...ja tego właśnie nie mam...takiego " open your mind "... takie połaczenie ściežki z trawnikiem jest przecudowne.. Podziwiam i wielki szacun opadła mi szczęka taras jest zaznaczony na brazowo, szerokość działki to szerokość domu...10 m.... A na długość..nie mierzyłam , ale za lasek...na zdjęciu można zobaczyć..nie chcemy wygrodzić całości terenu , bo nie wiemy co w końcu powstanie poza naszym obszarem..chcemy zostawić sobie jakiś baner bezpieczeństwa...i zadrzewić go naturalnymi drzewami, czyli brzozy i jakoweś iglaste tam rośnie..przy domu na tarasie stoi komplet wypoczynkowy, a w altanie - czyli lewy tylni róg - ma być stół do jedzenia..i tam ewentualne grilowanie w grilu na kołach ...kompostownik może być w prawym rogu, gdziesik tam w krzokach ... Ooooo... i to chyba wszystko co mi w duszy gra mam ochotę Cię uściskać

Końcöwka tarasu, obszar obecnego ogrodu

Końcówka części obecnego ogrodu z płotem i tym, co mamy nadzieję kupić..działka kończy się w tym lasku na końcu fotki

Strony świata, umiejscowienie tarasu i domu

Ogród w skali mikro -pączkowanie :) 19:09, 24 kwi 2018

Do góry
Elu, ja myślę, że najpierw ogólne zagospodarowanie terenu jest ważne, no i wymiary działki, - od tego zacznijmy. Gdzie dom, jak usytuowany? Gdzie taras, gdzie kompostownik, jak idą strony świata? Czy będą ławeczki oprócz altanki? Czy planujesz placyk grillowy, ogniskowy? Można połączyć i trawnik, i ścieżkę, np. tak:

Moje ukochane miejsce na ziemi 22:19, 22 kwi 2018

Do góry
Tu jeszcze będą zmiany

Muszę tu wbudować kompostownik
Z tej strony ogrodu mam tony liści, które noszę przez cały ogród na drugą stronę.

Mój ogród pod lasem 08:42, 21 kwi 2018

Do góry
anbu napisał(a)

No to ja leniwiec jestem, bo nie przesiewam
A kompostownik pierwsza klasa!

Ania, to Ty jesteś jego matka chrzestna przecież ! uprzedzalam, że odgapie
Mój ogród pod lasem 21:32, 20 kwi 2018

Do góry
malgol napisał(a)

Kompostownik już drugi sezon mam. Ubiegłej wiosny tego złota tez pare taczek było ,ale teraz to już naprawdę cośTylko to przesiewanie rok temu mnie wykończyło.Po poł roku( bo od jesieni) nie wszystko się rozłożyło i było dużo nierozłożonych cząstek. Ręce mi odpadały od tego przesiewania taką skrzyneczką na warzyw( plastikowa z dziurkami) a teraz tylko ruszam ramą a kompost się sypie jak ta lala

No to ja leniwiec jestem, bo nie przesiewam
A kompostownik pierwsza klasa!
Mój ogród pod lasem 18:20, 20 kwi 2018

Do góry
malgol napisał(a)
A tak wygląda moje sito do kompostu

Ale masz sprytny wynalazek Wykorzystam go w następnym roku

Ja dopiero w zeszłym roku założyłam swój kompostownik ale jeszcze nic z niego nie mam.
Mój ogród pod lasem 08:25, 20 kwi 2018

Do góry
kasja83 napisał(a)
Fajna produkcja kompostowa...kiedy go zakładałaś?Ja coś tam zasypałam w zeszłym roku-ale chyba nic jeszcze z niego nie będzie.

Kompostownik już drugi sezon mam. Ubiegłej wiosny tego złota tez pare taczek było ,ale teraz to już naprawdę cośTylko to przesiewanie rok temu mnie wykończyło.Po poł roku( bo od jesieni) nie wszystko się rozłożyło i było dużo nierozłożonych cząstek. Ręce mi odpadały od tego przesiewania taką skrzyneczką na warzyw( plastikowa z dziurkami) a teraz tylko ruszam ramą a kompost się sypie jak ta lala
Akwarela w ogrodzie:) 11:28, 19 kwi 2018

Do góry
I powrót na plac boju pod altanką.
Nie jestem zwolennikiem kamienia a tym bardziej betonu w ogrodzie, czasem jednak muszę iść na ustępstwa. Na linii altanka - ścieżka wkopane zostały walające się po ogrodzie trelinki. Tuż za nimi przytulą się gromadnie liliowce i rozchodniki. Być może wszystko wykończę pasem z marcinków. Tylko takie roślinki dadzą sobie tu radę, a przy okazji będzie kolorowo. Tu zaczyna się leśny, naturalny i trochę dziki odcinek mojego ogrodu. Mam tu schowany kompostownik i miejsce na nieużywane
doniczki. Za murem oddzielającym altankę od lasku wsadzę lilaki, będę maiała piękny zapach przy kawce
Paskudne trelinki spełnią tu funkcję zatrzymania żwiru, który na samym końcu zostanie wysypany wokoło altanki. Zamówiłam wczoraj obrzeża Gardenera, problem oddzielenia trawnika i kory od żwiru też już został zamknięty. Proszę nie zwracać uwagi na szmatę, nie używam jej w ogrodzie, na początku jedynie wytyczałam za jej pomocą szlaki komunikacyjne

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 13:53, 18 kwi 2018

Do góry
Oby dziś udało się przystąpić do działania - czytaj: dziecko będzie grzecznie siedzieć w wózku, albo tatuś się nim zajmie co będzie cieższe bo wczo spędził wieczór z małą a ja na koncercie...
ale jakoś to będzie.

Zanabyłam mączkę bazaltową zatem mogę przystąpić do przesadzenia paru cisów i zrobienia z nich żywopłotu zasłaniającego kompostownik sąsiadów.
Ale:
- Najpierw musze wykopać 2 duże gracimusy.

- Potem trzeba wykopac jabłonkę.
mam nadzieję, że luby pomoże!!! bo jabłonki to już nie dam rady wykopać.
potem trzeba przegrzebać ziemię z tą mączką bazaltową. Potem przesadzić cisy pod ogrodzenie, a potem ustawić kule i stożki i kupić klona i go tam wsadzić.
Ehhh se wymyśliłam!
oczywiście zmian dziś wszystkich nie ogarnę, nie ma takiej szansy.

Ale jest też plus taki że światło będzie ładnie klona podświetlać bo tam już jest. no i z taką małą kopułką z gołymi gałązkami od dołu to fajnie powinno to się prezentować
Mój ogród pod lasem 12:37, 17 kwi 2018

Do góry
Zazdroszczę, ja nie mam miejsca na kompostownik.
Myślę, że można dać na rabaty, lekko przemieszać .
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 19:16, 15 kwi 2018

Do góry
i dziś wykluły się 2 pomysły. Jeden dotyczy rabaty z jabłonką/z kloniszczem do zanabycia. mam z 14 cisów hicksii i obecnie 12 jest niby w kostkę, ale jakoś to się nie komponuję. Wymyśliłam, że skoro będę wywalać te gracki, to zamiast jednego wywalę 2 kępy itam zrobię żywopłot z tego hicksii. zanim zastawi on kompostownik sąsiadów to zejdzie, ale co tam!

druga rzecz to zatanawiam się czy nie zmienić tych prawie kwadratów w koło wierzb hakuro nishiki na linię prostą wzdłuż placyku z żwirku. Posadziłam i były to pełne kwadraty, ale te przy ogrodzeniu szybko padły. dosadzać nie będę ale tak kołacze mi się myśl o tym rozgrodzeniu. za buksem byłyby hortki strong anabelle. Teraz kupiłam 2 krzaki, ale widzę, że min muszę dokupić jeszcze dwa.

no i nie wiem co z tym zrobić. zmieniać 3/4 kwadratu w linię prostą czy zostawić jak jest?!
Dwa ogrody 14:23, 15 kwi 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Skąd ja znam to uczucie wyciągania czegoś z dołownika (tj. wygaszany obecnie kompostownik), o czym nie mam pojęcia, co to jest?

Ewo, ja tymczasem zastanawiam się, gdzie przesadziłam rutewkę Delawaya, mniejsze fioletowe już wyszły, a tej nie widać. Mam jednak pewne podejrzenia
Dwa ogrody 10:47, 13 kwi 2018

Do góry
Skąd ja znam to uczucie wyciągania czegoś z dołownika (tj. wygaszany obecnie kompostownik), o czym nie mam pojęcia, co to jest?

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:42, 12 kwi 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Grabić liście jesienią i robić pryzmy z czegokolwiek, skoszonej trawy z liśćmi, czymkolwiek.

Kompostu tą dziką trawę wytrząśniętą. No chyba że to perz, to nie.
Sam nawóz sztuczny to za mało, zakopuj w ziemi co się da. Organicznego oczywiście.

Pani Danuto,
bardzo dziękuję za radę. Zawsze możemy na Pani rady liczyć. Oczywiście trawę kompostuję. Mam już naprawdę duże dwie pryzmy kompostowe. Jesienią zrobiłem ogromny kompostownik ze zbutwiałych od kilku lat liści i ziemi kompostowej z tychże. Bedzie dobry na jesień lub wiosnę 2019, wszystko pójdzie na rabatę. Ale to dużo za późno ( lepiej późno niż wcale). Pryzmy liściowe jesienią będę robił a skoszoną trawę też na kompost.

W miejscu usuniętej trawy zrobił się dół. Nawiozę ziemi z odkrywki kopalnianej ( dobrej jakości, tam było pole orne) i posieje trawę. Czy jesienią lub wiosną 2019 mogę na trawnik delikatnie sypać ziemię kompostową? Nie zaszkodzę mu?
Księżycowy... 22:37, 10 kwi 2018

Do góry
Fajnie się zapowiadają te żywopłociki dzielące działkę w poprzek. Bardzo mi się ten pomysł podoba. Czyli powstaną pokoiki bylinami wypełnione?
Taki duży kompostownik to marzenie. Że też ja na początku nie miałam pojęcia, co to jest kompostownik i tak mało miejsca mam na to ważne miejsce w ogrodzie wydzielone.

Księżycowy... 08:44, 10 kwi 2018

Do góry
Aga, pracuś jesteś... a Maciek to już tytan pracy

Nie wiem dokładnie gdzie chcesz te przegrody robić, ale wiem, że myślałaś nad tym długo i będzie pięknie.

O drewutni też marzę, ale to nie realne w tym sezonie, na razie mamy "prowizorkę" trzyma się więc nie ruszam tematu

Kompostownik - ja chciałabym jeden w warzywniku, pod czereśnią. Ale nie wiem czy nie zamykany, nie wiem jak długo wytrzymują te plastikowe. Drugi niedaleko śmietnika, by można było śmieci bio z kuchni wyrzucać, też zamykany ze względu na gryzonie, a kolejne w moim mordorze. Tam mam ze 20 m2, wymagają ogarnięcia i zaplanowania. Miejsca wystarczy na wszystko, najchętniej komory na liście, bo u mnie tego jest bardzo dużo.
Księżycowy... 17:53, 09 kwi 2018

Do góry
Jana napisał(a)
plany zacne jestem bardzo ciekawa efektu....czy stary też zostawisz czy też go przerobisz? Kompostownik u Kasi B to marzenie niestety nieosiągalne dla mnie nie mam tyle miejsca i dobrze go trzeba ukryć ale patrząc na Twoje zdjęcie ogrodu to Ty możesz poszaleć mój dostałby zawału jakby wiedział że ma 6 komorowy zbudować na razie psychicznie dojrzał do 2

Trochę będę przerabiać, ale nie łączyć, a przesadzać. Pojawi się u nas drewutnia przy granicy działki i trochę żywopłotu w poprzek działki, dzielącego ogród na "pokoje". Część przegród będzie z cisa, część z grabu.
Mój sam z chęcią robi, denerwuje go, że nie ma na bieżąco z czego robić, ale przynajmniej mam prawie za darmo. Ja jestem na razie niemal zdana na siebie, bo Maciek zajmuje się na razie "budowlanką". Prawa ręka już to czuje...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies