Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Gutlandia

Gutlandia

la_estrellita 10:59, 16 maj 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Zobacz na temat lipy warszawskiej:http://olszanowski.com.pl/124/lipa-srebrzysta-varsaviensis-lipa-warszawska.html

Zobaczyłam, ładne regularne drzewo ale bardziej leży mi lipa krymska. Lubię drzewa o zwisających nisko gałązkach.
hanka_andrus 11:29, 16 maj 2018

Szerszenie do budowania gniazda potrzebują miazgi drzewnej do budowania gniazda. Przeważnie wybierają do tego celu be lilak, ale może i gruszą nie gardzą?
la_estrellita 10:27, 17 maj 2018

Haniu u mnie widać, że grusze tez im smakują. Albo grusze albo mszyce, które podobno mam na liściach. Podobno bo jak chciałam zerwać taki skręcony listek to mnie pogoniły i nie wiem co w tych listkach siedzi ale Ewa z Pszczelarni mówi, że mszyce więc pewnie tak jest.

Wczoraj byłam w brzydkim mieście Szczecinie i pierwszy raz cieszyłam się, że stoję w korkach bo mogłam pooglądać rosnące tam lipy. I teraz nie wiem już czy te zwieszające gałązki mi się podobają. Na zdjęciach w Internetach wygląda to ślicznie ale na żywo już nie. I teraz nie wiem czy ta lipa, którą zalinkowała mi Ewa nie byłaby lepsza... Niby zwykła lipa a ja spać w nocy nie mogłam... Ehhh... trzeba było mieszkać w bloku... .
la_estrellita 21:27, 17 maj 2018

Wszyscy mają mam i ja . Że zakwitły to cud jakiś. Wsadziłam w połowie stycznia .

W rzeczywistości oba mają taki kolor jak na pierwszym zdjęciu.
la_estrellita 23:11, 17 maj 2018

Zapomniałam Wam powiedzieć. Dzisiaj sąsiad zapytał czy będę z nim chodzić . No normalnie poważnie. I ja się zgodziłam bo chcę bardzo. Tylko jeszcze nie wiem jak eM to przyjmie. Żona sąsiada już wie. Jakoś to przyjęła. W sumie z większym spokojem niż myślałam. Z sąsiadem zaplanowaliśmy to chodzenie na jesień. Będziemy chodzić z łopatkami i taczkami zbierać kupy . Końskie kupy bo u nas za rogiem pasą się kucyki. O! Tylko teraz pytanie do Was. Czy jak ja jesienią te kupy sobie przekopię to wiosną będzie można sadzić czy jeszcze nie? I czy końska kupa nadaje się do wszystkiego jak krowia czy czegoś w niej sadzić nie wolno?
Pszczelarnia 23:19, 17 maj 2018

Jak te kupy zbierzesz parchate o wyglądzie trocin z ulubionego misia, to tak. Jak świeże próchno, to może jeszcze za wcześnie. Ale to sama zobaczysz wiosną, czy się rozsypią i jak to będzie.

Nie znam roślin, które nie lubiłyby kup - warunek przekompostowane.

malgol 08:28, 18 maj 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Jak te kupy zbierzesz parchate o wyglądzie trocin z ulubionego misia, to tak. Jak świeże próchno, to może jeszcze za wcześnie. Ale to sama zobaczysz wiosną, czy się rozsypią i jak to będzie.

Nie znam roślin, które nie lubiłyby kup - warunek przekompostowane.

a kocie? zbierac nie trzeba i same się zakopująnie zauważyłam żeby szkodziły więc może też są pożądane?
Wendy79 21:09, 18 maj 2018

Tak sobie czytam od samego początku. Rozumiem brak miłości do iglaków, bo sama prawie ich nie mam. W projektowaniu nie pomogę, chociaż bardzo lubię ogrody wiejskie. O lipie (w jej obronie i głosując za nią) tylko napiszę,że to tradycyjne drzewo opiekuńcze Słowian. "Święte", błogosławione, reprezentujące żeński pierwiastek. Szkoda, że nie mam miejsca na tak duże drzewo.
la_estrellita 23:10, 18 maj 2018

Ewo, jak zwykle dziękuję za odpowiedź. W takim razie na wyqupki wezmę że sobą misia i będę porównywać . To że kfiutki lubią qpki to wiem ale czytałam u Anbu, że np. do rodków Toszka zaleca końskie bobki a nie krowie, więc pomyślałam, że może odwrotnie też to działa i są jakieś rośliny, które wolą krowie placki.

Gocha! No co Ty!! . Kocie są niekompostowane. Trzeba kompostownik na kuwetę udostępnić i może wtedy .

Agnieszko (jakie Ty masz piękne imię ) Witam Cię serdecznie na moim placu. Może Agnieszki już tak mają, że kujków nie lubią . Nie wiedziałam, że lipa miała takie znaczenie u przodków. Powiem eMowi. On lubi takie słowiańsko-wikińskie klimaty to może inaczej spojrzy na pomysł umieszczenia patyka w jego trawniku . Też lubię wiejskie ogrody a pomyśleć, że przez ostatnie trzy sezony kombinowalam jak tu wcisnąć ogród nowoczesny, jednocześnie ratując wybitnie wiejską stodołę. Oj durna ja durna. Na szczęście w końcu mi się właściwe kulki stuknęły . W wolniejszej chwili zajrzę co tam wykombinowałaś u siebie.

Ewo ja jeszcze raz do Ciebie. Czy ta lipa warszawską też daje odrosty? Tak oglądam wszędzie te drzewa i wiele z nich ma takie paskudy od dołu. Wycinać można, wiadomo, ale wycinanie chyba powoduje że pień ma takie Nieładne zgrubienia. Muszę przyznać, że te odeosty trochę mnie zaczęły zniechęcać do lipy. A może jest jakiś sposób żeby się nie pojawiały?

P.S. Powiedziałam eMowi, że będę chodzić z sąsiadem po bobki i spojrzał na mnie jakoś tak dziwnie, więc jakbym zniknęła na dłużej to się nie martwcie - pewnie stwierdził, że mi całkiem na mózg padło i zamknął w jakimś zakładzie. I pomyśleć, że jeszcze niedawno nie zgodziłam się na kozy bo kozy robią kupy i nie będzie co z tym zrobić .
malgol 09:54, 19 maj 2018

Hi, hi, ale się usmialam
Ale dostępu do kup to zazdroszczę. Ja musiałabym jeździć autem...już sobie wyobrazam cały bagażnik wypełniony qpa