Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogród z łezką II 14:05, 11 lis 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Wyjątkowy to rok i kwitnięcie traw zaskakuje. też w tym roku kupiłam Morning ... Posadzone na rozsadniku wiosna będą miały swoje miejsce będę robiła przemeblowanie. Kupiłam Menory i bardzo mi się podoba Miskant Rosi już miałam kupić w Albamarze ale już wysprzedany w przyszłym roku kupię.
Teraz mnie interesują trawy ładnie przebarwiające jesienią właśnie Rosi taki jest. Może przez zimę jakieś inne wyszukamy

W każdym razie ten rok to rewelacja dla traw i wielu innych roślin pięknie się przebarwiała.
Alhemist piękna roza, ale tylko jak kwitnie.
Moje pienne też takie rozczochrane badyle po 4 metry zostawiam na zime wiosna skrócenie.
Np róże bonica wyrzucam przereklamowane zamiast niskie wyrastają pędy po półtora metra.
Moja Diana kwitla miała 3 kwiaty bardzo ladne. Obleciała z liści na początku wrzesnia, ale pędy ma zielone.
Już nie nadążam za wysokością róż kupuję niskie a one wyrastają wysokie jaką przyczyna tych wzrostów.
Jeszcze wieczorem zobaczę w necie te dwie róże co kupiłaś.

Kasiu dobrze, że już jesteś. Nawet Milka się na wątku Reni odezwała.

Jednak to narkotyk. Ale ten narkotyk trzeba dozować.

Pozdrawiam

Ela, zobacz sobie Dronning Ingrid. To niewysoki miskant, ładnie się na czerwono przebarwia i co roku kwitnie. Taki do cycków jest, sztywny, nie trzeba podpierać jak Variegatusa na przykład.
Tu moje z 9.września. Potem były jeszcze bardziej czerwone.

Ciekawa jestem tej Diany, widziałam ją jeszcze u Justyny w Zatorze na żywo, ładna, aksamitna taka Na razie ma kopczyk i wyłazi mi spod niego...bo puściła przez ten ciepły listopad.
Sama jestem ciekawa tych róż, już nie chcę Austinów, denerwują mnie ich pokroje krzaka. Lubie takie porządne Dlatego teraz już niemieckie albo duńskie.

Lubię kontakt z Wami poprzez forum, z częścią mam osobisty kontakt, ale część za daleko...dlatego zawsze wracam

I ja pozdrawiam
Ogród z łezką II 11:27, 11 lis 2018

Do góry
Kindzia napisał(a)
Perwszy raz i pewnie ostatni zakwitły u mnie Mornig Lighty...dawno mnie tak nic nie zaskoczyło Dopiero przy wiązaniu traw to zauważyłam, w zeszłym tygodniu.
Obfociłam z każdej strony

Wyjątkowy to rok i kwitnięcie traw zaskakuje. też w tym roku kupiłam Morning ... Posadzone na rozsadniku wiosna będą miały swoje miejsce będę robiła przemeblowanie. Kupiłam Menory i bardzo mi się podoba Miskant Rosi już miałam kupić w Albamarze ale już wysprzedany w przyszłym roku kupię.
Teraz mnie interesują trawy ładnie przebarwiające jesienią właśnie Rosi taki jest. Może przez zimę jakieś inne wyszukamy

W każdym razie ten rok to rewelacja dla traw i wielu innych roślin pięknie się przebarwiała.
Alhemist piękna roza, ale tylko jak kwitnie.
Moje pienne też takie rozczochrane badyle po 4 metry zostawiam na zime wiosna skrócenie.
Np róże bonica wyrzucam przereklamowane zamiast niskie wyrastają pędy po półtora metra.
Moja Diana kwitla miała 3 kwiaty bardzo ladne. Obleciała z liści na początku wrzesnia, ale pędy ma zielone.
Już nie nadążam za wysokością róż kupuję niskie a one wyrastają wysokie jaką przyczyna tych wzrostów.
Jeszcze wieczorem zobaczę w necie te dwie róże co kupiłaś.

Kasiu dobrze, że już jesteś. Nawet Milka się na wątku Reni odezwała.

Jednak to narkotyk. Ale ten narkotyk trzeba dozować.

Pozdrawiam
Moja codzienność - ogród Oli 09:53, 11 lis 2018

Do góry
Olu, ogród przepiękny - jak zwykle u Ciebie.

Przypomnisz co to za miskant?

Zakątek z fioletową ławeczką 10:41, 09 lis 2018

Do góry
anpi napisał(a)
Ten kolorowy miskant piękny,mam jakiegoś podobnego ,ale nie znan nazwy,a Ty swojego znasz?
I czekam na więcej jesiennych fotek

Aniu, o który miskant pytasz?
Połowa działki - czyli mam powoli dość 09:52, 09 lis 2018

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Wow u Zawitki tez miskant Zebriinus kwitnie - ale wam zazdroszczę no muszę go mieć, w przyszłym roku na pewno już będzie Kolor chryzantemy przepiękny.

Na wiosnę postawię Ci kawę i weżmiesz go sobie !!!!!!!
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 22:43, 08 lis 2018

Do góry
sarenka napisał(a)
Powiedz mi, co to za trawa?

To miskant Herman Mussel. Szeroko rośnie.

Tu zdjęcia całości:

Połowa działki - czyli mam powoli dość 19:32, 08 lis 2018

Do góry
Wow u Zawitki tez miskant Zebriinus kwitnie - ale wam zazdroszczę no muszę go mieć, w przyszłym roku na pewno już będzie Kolor chryzantemy przepiękny.
Zakątek z fioletową ławeczką 19:10, 08 lis 2018

Do góry
Ten kolorowy miskant piękny,mam jakiegoś podobnego ,ale nie znan nazwy,a Ty swojego znasz?
I czekam na więcej jesiennych fotek
Miskant - Miscanthus 18:48, 06 lis 2018

Do góry
Kaz 32 miskant kwiecisty (Miscanthus floridulus) rośnie dość silnie więc raczej w twoim przypadku będziesz potrzebował bariery,
ja do ograniczania np sumaka lub malin używałem starych beczek, blach , kawałków plastikowych i bitumicznych (falistych) zadaszeń - kombinuj
Ten iglak z tyłu to cyprysik Lawsona Ivonne bliżej cyprysik nutkajski Gloria Polonica

Bylinowa łąka 00:11, 05 lis 2018

Do góry
Czerwona chryzantema. W tamtym roku była malutka i myślałam, że to taka niska odmiana.

Jarząb szwedzki złapał kolorek.

Miskant, który mi nie zakwitł. Za to ładnie na żółto się przebarwia.

Na żółto również przebarwia się trzęślica trzcinowata. Ta już dwa sezony u mnie i na wiosnę ją przesadzam w bardziej słoneczne miejsce.
Bylinowa łąka 23:58, 04 lis 2018

Do góry
Najgorzej, że lilie tygrysie pomyślały, że to już wiosna i wyszły z ziemi. Przysypię je liśćmi i okryję, ale wielkich nadziei na to by przetrwały zimę to nie mam. Jeszcze w dodatku nornice grasują, nawet na zdjęciu widać 3 dziury. Dobrze choć, że cebulki w ochraniaczach.

W drugim miejscu tak samo.

Jasnota rozrosła się i tworzy mocny kontrast z dąbrówką.

Miskant kupowany jako Flamingo, ale nie mam pewności czy nim jest. I nagietki z samosiewu.

Działka prawie w Borach Tucholskich 23:42, 03 lis 2018

Do góry
Cześć, co to za odmiana miskant na zdjęciach? A przyszłam zapytać o buki, czytałam że masz kilka odmian. Czym się różni dawyck Purple od Rohan obelisk? Który ładniejszy, a może po prostu najlepszy Purple fountain?
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 19:37, 03 lis 2018

Do góry
Kokesz napisał(a)
Kasiu, śliczna jesień u Ciebie różyczki przepiękne i miskant jakie ma białe pióropusze, pamiętasz jaka to odmiana?

Moja Graziella niby powinna mieć białe wiechy i w zeszłym roku miała a teraz jakieś buro beżowe som

Reniu, to mało znany miskant, choć pióropusze bardzo ładne ma - nazywa się Jos van der Palen.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 08:29, 03 lis 2018

Do góry
Kasiu, śliczna jesień u Ciebie różyczki przepiękne i miskant jakie ma białe pióropusze, pamiętasz jaka to odmiana?

Moja Graziella niby powinna mieć białe wiechy i w zeszłym roku miała a teraz jakieś buro beżowe som
Kwiaty we włosach 21:07, 02 lis 2018

Do góry
Ten miskant przy altanie masz piękny, może i moje kiedyś takie będą...
Moja bajka 18:27, 02 lis 2018

Do góry

miskant ML też cudnie zakwitł
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:11, 01 lis 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Absolutnie ta szałwia Amistad nie pasuje w rządkach, ją się miesza, bo jest "patykowata". Tak nie będzie efektu zupełnie, poza tym nie zimuje.

Proponuję dać tam wysokie Asilbe np. Astilbe chinensis 'Superba' będzie jak światło jarzeniowe zdjęcie

albo biała lub bladoróżowa jak lubisz subtelniej.

innych szałwii nie sadź, posadź jarzmianki ciemnoburgundowe, plus fioletowe berberysy, plus brązowe turzyce, plus miskant Variegatus a w środku zamiast byle jakiego kolorystycznie trzcinnika - hortensje drzewiaste Anabelle Strong, trzcinnik pasuje do ogrodów preriowych w otwartą przestrzeń nie za drzewo wcisnięty

Prośba: wklej bardzo proszę poziome zdjęcia,będzie więcej miejsca na opisywanie Kładź rysunek na podłodze i nie rób zdjęcia ze skosu, bo romb wychodzi i zmyla rzeczywistość

Danusiu, Przeanalizowalam, poszukalam i takie rośliny zamawiam. Dobrze?

Miskant chiński „Variegatus”
Hortensja Anabelle ‘Strong”
Berberys „ „Atropurpurea”

Astrantia ( Jarzmianka) „Venis” lub „Rubra” lub „Claret”
Astilbe ( tawułka chińska) „Superba”
Carex Comans „ Bronze Form”
Carex Comans „ Bronze Perfection” niższy od tego powyżej ( kępki z przodu )

Ptasi gaj 18:15, 01 lis 2018

Do góry
Kasiu nie odnioslas sie do mojego pomyslu odnosnie owocowych. Co ty na to.

Kasiu jak tak piszes, to go wyciagne, ale on ma donice o srednicy ok 70 cm.

A ja dzisiaj widziałam gigantusa co roku o tej porze go widze o srednicy 2 m.

Dzisiaj cudowna pogoda z krotkim rekawem ludziska chodza na poludniu Polski.

Juz wiem gdzie kupic miskant rosi. Jak przyjade to zamowie. Bardzo mi sie podoba.

Ptasi gaj 17:57, 01 lis 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Kasiu to nie jest jakaś tam doniczyna mała. Bardzo duża donica bez dna.
Chodziło mi o to, żeby się nie rozrastał w szerz.
Jak wykonywałam stary to z siekierą rabalam 2 taczki korzeni, łodygi grube jak kciuki żadna bez Piły i siekiery nie podchodź.

Tak się jeszcze zastanawiam aby go wysadzić i dachówka ograniczyc.

Kasia J nie musi wiedzieć z jakiej przyczyny owocowe umierają są różne możliwości.

Ela, miskant giganteus nie jest ekspansywny. Niepotrzebnie go ograniczasz. Wręcz mu szkodzisz, bo nie będzie rósł prawidłowo. On potrzebuje około 100 cm średnicy miejsca, żeby prawidłowo się ukorzenić. Jeśli nie będzie miał tego miejsca, to zacznie umierać od środka kępy. Będzie się tworzyła dziura. Tylko na zewnątrz bedą wyrastać coraz słabsze pędy.

Z miskantów tylko jeden jest ekspansywny, miskant cukrowy (Miscanthus sinensis sacchariflorus) i potrafi dać do wiwatu. Mnie w tym roku przedostał się przez donicę i zaczął panoszyć na rabacie. Wykopałam całą taczkę kłączy. To urobek z jednego sezonu. Już raz zabijałam cukrowego w innym miejscu. ie chciałam pozbyć się go całkiem, bo on ładnie się przebarwia. Teraz go utłukę całkowicie. Są nowe odmiany miskantów, które rosną kępowo i pięknie się przebarwiają, więc cukrowy wylatuje nieodwołalnie.
Z Pszenicznej ... 10:24, 30 paź 2018

Do góry
Miskant autumn light wyrósł na 2,5 metra

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies