Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szklarnia"

Ukojenie 20:23, 14 mar 2016

Do góry
U mnie właśnie pada śnieg.

Po powrocie z pracy zastałam takie widoki:

szklarnia zaparowała, a w środku na niektórych roślinach była rosa
------------

Chmiel japoński- wykiełkował 11 marca i już ma z 10 cm wysokości
--------------

wykiełkował posiany 11 marca kosmos pełny biały
-----------------

a wracając do domu przez Auch... kupiłam trzy krzaczki derenia białego i taką różę:

Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 23:45, 07 mar 2016

Do góry
Zgodnie z meteorologicznym planem w niedzielę lało, wiało i było zimno wrrrrr
No to pobawiliśmy sie na All... i wygraliśmy licytację na szklarenkę do ogrodu Jak przyślą i ją złożymy to pokażę fotki. Szklarnia jest z poliwęglanu na stelażu aluminiowym, ma okienko i przesuwne drzwi, rynny i fundament. Wymiary: 245 x 190 i wysokość 195.

A dzisiaj jak byłam w pracy to pięknie świeciło słonko a jak wróciłam z pracy to zaczęło padać No to sobie zakupiłam meble na nowy taras, który dopiero powstanie pod różanymi trejażami (tymi stawianymi o obsadzanymi w zeszłym roku). Jak dojdą i je rozpakujemy i ustawimy tam gdzie docelowo będą stały to też cyknę fotki. Meble są z brązowego technoratanu: stolik z szybą, dwa fotele i sofa.

Jak tak dalej pójdzie z pogodą to będę miała dziurę budżetową... hi hi
Ogród tworzony z pasją 23:24, 05 mar 2016

Do góry
To świetnie, że się sprawdzają. Potrzebuje dużo do stipy a pojemniki po jogurtach juz się kończą. Mam taki kubelek właśnie chyba po pomidorach, szklarnia z niego świetna. Ile niepotrzebnych rzeczy ma zastosowanie w ogrodnictwie. Zwykły człowiek nigdy by na to nie wpadl
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 18:43, 01 mar 2016

Do góry
AgataP napisał(a)

No to dajesz mi nadzieję Liczę na piękny spektakl w takim razie w tym roku. Chciałam tam też dać więcej werbeny. Podoba mi się to połączenie.

Lucifera załatwiłam sobie od chrzestnej, pozbywa się części roślin więc ja pierwsza w kolejce. Może coś jeszcze wyskrobię.

Podziwiam za tą ilości wysianych roślinek. Ile pracy to kosztuje... przydałaby się taka mała szklarnia, ogrzewana... gdzie czuć wilgoć ziemi i ciepło słonka przez szybę Kiedyś dziadek taką miał do wysiewu warzyw... wchodziło się z zimna do innego świata

Ja też liczę A widziałaś, jakiego potwora krokosmowego ma Ania (Mała Mi)? I też u niej w gruncie zimuje.
Do wysiewów nie podchodzę jak do pracy, to relaks po pracy
Petunia/surfinia z nasion 21:53, 27 lut 2016

Do góry
Labadku, to tak jak i ja Ale ogród duży, a kasy mało Mój dom wygląda jak szklarnia A jeszcze pikowanie przede mną
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 15:23, 27 lut 2016

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Zostawiam w gruncie, tamtą zimę spokojnie przezimowała, nie będę wykopywać. Przykrywam ją tylko trochę na zimę. Wysiewałam też Lucifer.

No to dajesz mi nadzieję Liczę na piękny spektakl w takim razie w tym roku. Chciałam tam też dać więcej werbeny. Podoba mi się to połączenie.

Lucifera załatwiłam sobie od chrzestnej, pozbywa się części roślin więc ja pierwsza w kolejce. Może coś jeszcze wyskrobię.

Podziwiam za tą ilości wysianych roślinek. Ile pracy to kosztuje... przydałaby się taka mała szklarnia, ogrzewana... gdzie czuć wilgoć ziemi i ciepło słonka przez szybę Kiedyś dziadek taką miał do wysiewu warzyw... wchodziło się z zimna do innego świata

Beskidzkie marzenie 20:50, 21 lut 2016

Do góry
Dorotka napisał(a)
Moniko co robisz dalej z ta papryką?? Kiedy wysadzasz do gruntu i do jakiego?? Szklarnia czy warzywniak?? Czy papryka jest prosta w uprawie??

Dorotko wielkim ekspertem to ja nie jestem, bo w sumie drugi sezon bawię się w wyziewy warzyw, a paprykę pierwszy raz. Mam zamiar poczekać aż wypuści liście właściwe i wtedy do większych pojemników, a w maju do gruntu.
Przed wsadzeniem do gruntu jak już jest fajna, mocna roślinka to trzeba ją hartować . Tak przynajmniej robiłam z pomidorami i było ok.
Beskidzkie marzenie 15:27, 21 lut 2016

Do góry
Moniko co robisz dalej z ta papryką?? Kiedy wysadzasz do gruntu i do jakiego?? Szklarnia czy warzywniak?? Czy papryka jest prosta w uprawie??
Ogród na piasku i z wielkim murem 13:15, 18 lut 2016

Do góry
Szklarnia super jest! Ja swoje pojemniki folią przykryłam i codziennie wietrzę
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:09, 18 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Nie mogę was czytać ... u mnie 9dzień i efektu brak
ja nie przysypalam, stoja na polce przy oknje i nad wlaczonym kaloryferem, przykryte daszkiem ktory jak szklarnia dziala, caly czas utrzymuje wilgoc.w zezszlym roku tez dluzej czekalam
Ogród na piasku i z wielkim murem 11:35, 18 lut 2016

Do góry
Szklarenka "Profesional"?
Ze starego mebla ("demobil") i lampy powstała dzisiaj szklarnia. Oczywiście zapełniłam ją natychmiast posianymi roślinkami, których wcale nie chciałam siać (jednoroczne i takie tam różności)
Pomysł mój, wykonawstwo M.
Prosił aby nie zamieszczać na forum, bo się nie wyrobi z zamówieniami hahaha
Ale co tam, niech ma satysfakcję.

Zadaszenie tarasu 07:46, 18 lut 2016

Do góry
Wszystko się "przypadkiem" brudzi, tak już jest świat skonstruowany, cokolwiek byś nie zrobiła będzie brudne. Od tego są drabiny i myjki. Lub miotła i ręce do zbierania. Jeśli są w pobliżu drzewa, a szczególnie modrzew lub sosna- nie rób dachu. Zrób po prostu markizę na pilota.

Zrobisz tkaniny, też będzie się brudzić, zrobisz papę dachówkową, też będzie brudna. W przyrodzie wszystko się kurzy i brudzi.

Elewacja się brudzi, rynny się brudzą, na wszystkim osiada kurz i brud.

Jaki poliwęglan? Każdy - zależy od konstrukcji dachu.
Lity wygląda najładniej, ale jest siłą rzeczy najmniej wytrzymały. Komorowy jest wytrzymalszy.

Czy jest gorąco? Nie jest jeśli masz na przestrzał taras i nie jest dach zbyt nisko. Jeśli go zabudujesz, przezroczysty dach zadziała jak szklarnia i będzie gorąco.

Co ze śniegiem? Zależy od konstrukcji, czy wytrzyma średnie obciążenie jakie jest przewidywane dla Polski. Z dachów śnieg się zwala, jak zrobisz zbyt słabą konstrukcję, bo się boisz , że się zawali.

Tak ją zrób żeby wytrzymała.
Weź architekta, konstruktora, niech obliczy co potrzeba i zaprojektuje optymalny dach.

Ogród Agduli 09:08, 14 lut 2016

Do góry
Nie, masz nałożyć na wystające patyczki jak już pokażą się listki worek foliowy przezroczysty, aby ograniczyć parowanie. Bo listki pojawiają się wcześniej, zanim pojawią się korzenie. Roślina jeśli nie ma korzonków to nie pobiera dużo wody i jest problem żeby młode listki odżywić i nawodnić. Nałożony worek foliowy ogranicza parowanie z liści, powstaje taka mini szklarnia, tylko codziennie zdejmuj ten worek na kilkanaście min aby wietrzyć.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 10:10, 09 lut 2016

Do góry
Sonka napisał(a)
Mnie ciągle nurtuje temat szklarni- jaki rodzaj, jak duża, czy warto. Jest nas dwie osoby dorosłe, dwa psy, dwa koty. Z rzadka syn przybywa w dwójkę. Już byłam zdecydowana na z poliwęglanu o wym. 8x3, czy nie za duża?

Moja ma podobną powierzchnię i wcale nie jest za duża i jakby była większa miałabym w niej luźniej . W szklani w sezonie mam kącik na wszystkie rupiecie, wygodnie, bo pod ręką. Nas też jest dwójka. Od niedawna synowa docenia plony ze szklarni wiec doszła kolejna dwójka i rośnie też dwójka I teraz szklarnia jest za mała Ja robię przetwory wiec przerobię wszytko co w niej rośnie, łącznie z koperkiem co się wysiewa .. zima długa. Muminek uwielbia ogórki kiszone i zrobiłam ich za mało
Ogród Małej Mi - sezon 2015 12:16, 08 lut 2016

Do góry
Piękne kolory azalii, cudna magnolia, szklarnia w pogotowiu, to znaczy -wiosna za pasem. Muszę nabyć azalie wielkokwiatowe, pachnące. Odwiedzam często Twój ogród i podziwiam cichaczem.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 20:02, 06 lut 2016

Do góry
Uprawiam zieleninę o szklarni nie marzę chyba, że miałabym 3000 m2 to kto wie. Twoja jest bardzo wypasiona w dosłownym tego słowa znaczeniu Wypasiona szklarnia i wypasione plony
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 17:09, 06 lut 2016

Do góry
mnie tez zaskoczyly, bo jakos z dwa dni temu patrzylam i nie widzialam. To pewnie dlatego, ze dzis tak sloneczko swiecilo i wystawily glowki. Pozniej po obiedzie polecialam jeszcze raz z aparatem, by lepsze fotki zrobic (te troche niewyrazne, bo na szybko robione, bo obiad na stole juz stygl) no i pozniej to juz zamknely kielichy. Pozniej pokaze. I jeszcze wiecej wiosennych fotem. Musze jeszcze wode dla przepiorek zanisc i pobiegac chwile.

Mi z ta szklarnia to tak jest, ze my juz mamy takich rzeczy na poziej Cale mnostwo, dzis dowiezlismy cegly hmmm.

No i z okazji pieknej slonecznej pogody troche porzadkow na podworku zrobilam. Nawet mi sie udalo namowic M na przestawienie kilku zelastw, ktore szpecily wjazd a czekaja tez w kolejce na zamontowanie i mialo byc dwa lata temu zaraz zalozone.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 14:43, 06 lut 2016

Do góry
dorotka_z napisał(a)
Dziękuję Aniu za zdjęcia systemu podlewania

Niestety lepszych zdjęć nie mam, bo tym zajmuje się eM.. i szklarnia to taka część użytkowa... i nie do pokazywania. Szczególnie że traktuję tę część po macoszemu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies