Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szklarnia"

Podwórkowa rehabilitacja 11:07, 24 kwi 2016

Do góry
Aniaaa napisał(a)
Kawka wypita,poczytane,pooglądane
Reniu jak prace ze szklarenką? Piszesz,że pracowity dzień to na pewno duuużo zrobiliście.Pokazuj jak tam posuwają się prace.jestem ogromnie ciekawa.A zmieści Ci się tam jakiś stolik-przydasiek ogrodnika na prace ogródkowe-sadzenie,pikowanie itd.Planujesz taki kącik? Czy może w ogrodzie?

U mnie powrócił zapał,odechciało mi się już bloków Miałaś rację,że ogrodu nie odpuszczę W końcu ogarnięte wszystko po zimie.Szpaki latają jak wściekłe,budują gniazda i osryw..kostkę czyli wiosna na całego
Ale mina mi rzednie jak patrzę na zgnite cebule żonkili,hiacyntów i przesiew w tulipanach po zeszłorocznej inwazji nornic.Kiełki żonkili i hiacyntów wyszły i zastopowały.Tak samo cebule wyglądają jak na zdjęciach u Ciebie.U mnie ziemia piaszczysta,przepuszczalna.Więc to chyba nie ziemia przyczyną tego.Może poprzemarzały wiosną bo kiełki ciutkę wyszły i finito ;(

Barwinki podziwiam.Ale nie masz jeszcze biało zielonego kwitnącego na niebieściutko.On jest wyższy jak inne,przywiozłam kilka szczepek z Niemiec,jak przyjedziesz to też czeka na Ciebie.No i zobacz jak to jest z tymi barwinkami.Denerwujące są bo za bardzo się rozrastają i duszą inne rośliny ale jak zaczynają kwitnienie wiosną i są młode śliczne listeczki to aż żal je eksmitować,u mnie ten sam problem.Wiosną jestem zachwycona,potem już mniej i wyrywam od brzegów by opanować

Pszczółka na zdjęciu mnie rozczuliła.Jak kwitły krokusy obserwowałam jak bzyczki "kąpią się" w pyłku.Były całe umorusane,pocieszne to było

Udanej niedzieli Reniu i miłego odpoczynku

Dzień dobry Aniu
Wizja z blokami może być taka: małe mieszkanko i wielka działka za miastem
Ja tak chcę jak mam nerwy na wieczne sprzątanie domu.
Czyli u Ciebie też narcyzy pogniły. I gdzie tu teraz kupić dobre odmiany, chyba trzeba na rynku u jakiejś babuni kupić?
Barwinki zachwycają teraz. U mnie pierwszy rok takie cudne ale panoszą się bardzo.

Szklarnia ma już ściany i dach (było z nim dużo problemów) brakuje drzwi. Przemek rozmyśla jak je umocować a ja herbatkę piję i biszkopt z rabarbarem gorący zajadam (zrobiłam przed chwilą) i zaraz idę na podwórko. Tylko mnie postraszył, że kożuch muszę założyć bo jeszcze zimniej niż ostatnio ( ostatnio chodziłam w swetrze wełnianym, czapce zimowej i kurtce puchowej) Jakoś mi tak zimno przez ten arktyczny wiatr.
Stolik z przydaśkami się tam nie zmieści, na razie ogarniam takie prace gdzie popadnie
Aniu również życzę Ci miłej i ciepłej niedzieli

Gożdzikowa - wiejski ogród 11:14, 23 kwi 2016

Do góry
ryska napisał(a)
Basiu ile Ty masz skrzatów małych (wnuków)?
Czekam na zdjęcie płota, my też w trakcie prac ale siatką z jedną płytą betonową.
Od tej sąsiadki przechodzi mi podagrycznik i bez betonu ani rusz. Moja szklarnia już prawie, prawie cieszę się jakby to były najpiękniejsze perfumy a przecież to zalążek do pracy Pozdrowienia zostawiam

mam 4 wnuków i 2 wnuczki...najstarszy 11lat najmłodsza 4 m-ce

Jesteśmy na podobnym etapie budowy...też przenosiłam winogron i będzie u mnie tunelik foliowy.
Relacja będzie

podagrycznika ci współczuję,u mnie po kilku latach traktowania randapem jeszcze się pokazuje
Gożdzikowa - wiejski ogród 19:34, 22 kwi 2016

Do góry
Basiu ile Ty masz skrzatów małych (wnuków)?
Czekam na zdjęcie płota, my też w trakcie prac ale siatką z jedną płytą betonową.
Od tej sąsiadki przechodzi mi podagrycznik i bez betonu ani rusz. Moja szklarnia już prawie, prawie cieszę się jakby to były najpiękniejsze perfumy a przecież to zalążek do pracy Pozdrowienia zostawiam
Podwórkowa rehabilitacja 16:01, 22 kwi 2016

Do góry
tulucy napisał(a)
Śliczna ta szachownica

Bardzo jestem ciekawa szklarenki.

Moje narcyzy zeszłoroczne też zniknęły - a nie pamiętam, gdzie je wsadzałam, podejrzewam jako winowajców i glinę mokrą i ciepły grudzień

Dzięki, szklarnia cały czas się robi
Tyle deszczu było, że się nie dziwię, że pogniły cebulki.
Zresztą już je wykopałam, wywaliłam i w to miejsce przesadziłam bergenię.
Ja to czekam u Ciebie na pokaz kwitnięcia róż Ale będzie pięknie.
Dziś do gruntu wkopałam różę Chopin i Parole.
Stare i sadzone jesienią żyją, nawet ta na pniu którą złamałam przy przyginaniu.
No dobra kawa wypita, koniec przerwy
Podwórkowa rehabilitacja 21:06, 21 kwi 2016

Do góry
Mało narcyzów zeszłorocznych zakwitło, wiele ma same liście a niektóre ledwie wyszły z ziemi. I te w ilości około 20 wzięłam pod lupę. Po wykopaniu okazało się, że przymierzają się do gnicia i nie mają prawie korzeni
Żadnej larwy muchy nie widziałam. Wstępnie uważam, że winna jest zbita, mokra gliniasta ziemia, bo na trochę wyższym terenie wszystkie zakwitły.
A tak było pięknie w zeszłym roku.
2015

2016
brak zdjęć...

Bardzo pracowity dzień dziś- kolejny. Powstaje powoli szklarnia samoróbka.
2 m x 4 m reszta to okna z wymiany
Winogron do wysadzenia w inne miejsce.

loża szyderców

ocalone warzywka

Ukojenie 13:53, 20 kwi 2016

Do góry
Dzis w nocy robilam test. Chodzilo o sprawdzenie jak zareaguje regal-szklarnia i rosliny na dogrzewanie 'podlogowe' zniczem.

Efekty:
1. Termometr na tarasie:

2. Termometr w szklarni:

Wczesniej zaobserwowalam, ze wskazywaly taka sama temperature co rano.

A na termometrze zewnetrznym elektronicznym bylo 4.5 stopnia. Wiec taras i tak daje cieplo.

edit: Znicz, a własciwie wkład olejowy nie dymi za dużo więc nie zauważyłam osadu, rośliny wyglądały OK.
Na dzisiejszy przymrozek -3 chyba wstawię do wszystkich szklarni w stopy takie "ogrzewanie" i nie będę wnosić do domu.
ps. oczywiście od góry szklarnie były okryte włókniną.
Ukojenie 20:23, 12 kwi 2016

Do góry
Tesciowa poratowala mnie kolejnym regalem szklarnia
Ona juz nie potrzebuje wiec wypozyczyla mi

Jutro z rana wyprowadzam kolejne roslinki z domu. I znowu jest miejsce na pikowanie
Ogród tworzony z pasją 09:23, 11 kwi 2016

Do góry
zoja napisał(a)

Ja moją stipę już od ponad tygodnia trzymam na dworzu (regał-szklarnia na zadaszonym tarasie) - w domu mi się kładła a tu stoi na baczność.
Może Twoja dzięki trzymaniu w domu szybciej podrośnie - moja troszkę stoi w miejscu teraz, ale przynajmniej w domu mam więcej miejsca

Dobry pomysł z trzymaniem jej na zewnątrz, ja niestety nie mam żadnej szklarni i musi stać u mnie w domu. Za rok na pewno mniej będę wysiewac, bo oprócz stipy mam jeszcze wiele na parapetach..
Ogród tworzony z pasją 09:21, 11 kwi 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)

Jeszcze nie hartuje, czytałem że dopiero dwa tygodnie- tydzień przed wsadzeniem.

Ja moją stipę już od ponad tygodnia trzymam na dworzu (regał-szklarnia na zadaszonym tarasie) - w domu mi się kładła a tu stoi na baczność.
Może Twoja dzięki trzymaniu w domu szybciej podrośnie - moja troszkę stoi w miejscu teraz, ale przynajmniej w domu mam więcej miejsca
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 23:16, 08 kwi 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)

Dzisiaj w ogrodzie szału nie było! Wiatr zimny i mimo stopni na liczniku było zimno. Ale ja prace pod szkłem miałam w planie. Przygotować miejsce pod pomidory musiałam. No i dałam rade przekopać z dodatkiem gnoju, i teraz już się zastanawiam kiedy sadzonki do gruntu.

Szybka jesteś - u mnie jeszcze szklarnia nie ruszona.
Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 17:16, 08 kwi 2016

Do góry
tak szybciutko bo usuną mi zdjecie co myslicie o takiej szklarence?warto kupić?
http://allegro.pl/tunel-foliowy-ogrodowy-ogrodniczy-szklarnia-2x3-5m-i5840494546.html
Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 22:59, 04 kwi 2016

Do góry
Nie ma co focić Gosiu na razie. Meble nadal czekają w pokoju gościnnym - bo nie ma jeszcze patio - a to trochę potrwa, a szklarnia siedzi nadal w paczkach. Jutro zamawiamy drewno na obelkowanie fundamentu i myślę, że w czwartek przyjadą. To jak pogoda pozwoli w weekend zaczniemy ;prace budowlane.
A na razie mamy akcję PIT... Czyli za...b totalny w światek piątek i w niedzielę - dosłownie
A na kawę zapraszam - tylko nic pachnącego na razie nie kwitnie W ogrodzie powoli nabierają tempa prace porządkowe.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:55, 04 kwi 2016

Do góry
malkul napisał(a)

nie tak pieknie, wszytsko rozkopane ino zdjeć mam malo, ale trawnik i rabaty i opaska wokół domu i szklarnia

ps. nei pamiętam szer. obiedki ale nei jest zbyt szeroka , zmierze w tym sezonie jak nei za późno dla ciebie

Witam się wieczorową porą - widzę, że nawadnianie automatyczne się robi to już teraz całkiem tylko leżeć na leżaczku i podziwiać Ci przyjdzie a tu wszystko będzie się samo podlewało
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:44, 04 kwi 2016

Do góry
katiaxx napisał(a)
Oj ruszyło wiosennie u Ciebie pięknie,

ps a obiedka to 130 a szerokość > ?

nie tak pieknie, wszytsko rozkopane ino zdjeć mam malo, ale trawnik i rabaty i opaska wokół domu i szklarnia

ps. nei pamiętam szer. obiedki ale nei jest zbyt szeroka , zmierze w tym sezonie jak nei za późno dla ciebie

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 20:12, 04 kwi 2016

Do góry
Dziewczynki, dziękuję za urozmaicenie mojego wątku, jak mnie nie było. Ale już jestem, chociaż na chwilę z psem wylecę! A byłam dziś w ogrodzie całe 8 godzin!
Wodę już mam, więc podlewanie po rabatach było, borówki nawodniłam i na najbliższy czas im musi wystarczyć, pąki z zamiarem kwitnienia są, to i na owoce jest nadzieja!
Posadziłam nowe nabytki, Przycięłam pnące róże, o kolcach nie mówię, ble!

Wysypałam popiół z ogniska na maliny, piwonie, i na jedną z rabat. Na więcej nie starczyło, to pewnie skorupkami jajecznymi dostaną po grzbiecie, Jeszcze rozgrzebany kącik z kwasolubami, i szklarnia, Ale to w następnej kolejce, Zobaczę jak mi jutro będzie po wstaniu.

Zdjęć na razie nie ma dużo, bo jednych kwiatków już nie ma, innych jeszcze nie ma.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:29, 02 kwi 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
bardzo fajny z tą pokrywą

Jak na początkowy etap wystarczy....szklarnia z prawdziwego zdarzenia będzie, ale jeszcze nie teraz....teren mam trudny na posadowienie szklarni, spadek, powierzenia do wyrównania, sama nie dam rady, a teren jest wyzwaniem....będziemy walczyć sami

Ostatnie baźki

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:27, 02 kwi 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
fajny inspekcik
podaj namiary

jestem zdziwiona ze ta magnolia juz kwitnie ! wczoraj bym nie uwierzyla

Inspekcik się przyda za chwilę, dla moich wysiewów, mają w trzech wymiarach.
Mój zmieści się do przyszłej skrzynki o wymiarach 2,20x1,20
Ma jeszcze ruchomą pokrywę

http://allegro.pl/rozsadnik-mini-szklarnia-1x2x0-35m-inspekt-i5953319705.html

Magnolie gwiaździste zakwitają nawet już w marcu, ale aura musi być bardziej słoneczna, słońce natychmiast rozchyla pąki
Ogród Małej Mi - sezon 2016 09:22, 01 kwi 2016

Do góry
Agania napisał(a)
Fajny twój wiąz cały w kotkach, mój się leni ma mało baziów....trafiłam wczoraj na powtórkę twojego odcinka w Mai w ogrodzie...po słowach Mai, ze ogród oddaje twój temperament....zachwyciłam się ogrodem i Tobą na nowo i poleciałam do roboty...bo samo sie nie zrobi...patyki mam...buziak

Gdzie mogę dostać martagony i gdzie Ty zamawiałaś...pokaż mi swoje na fotkach...mam zajawkę na nie...wiosna na całego Aniu u Ciebie i ogród jak zawsze wymuskany

Napisz mi proszę jaki wymiar ma Twoja szklarnia i jakiego rzędu to jest inwestycja?
pozdro

Agata pytałaś się u mnie o martagony. Z braku czasu nie odpowiedziałam, a potem zapomniałam co to było za pytanie.. tak już mi się w głowie miesza.. Bogdzia widzę, że Ci odpowiedziała. Dodam tylko, że do Twego ogrodu Martagony będą pasować.. Inne lilie są takie trochę sztuczne, a te wyglądają naturalnie. I mają cudne liście.
Kwitną chyba też najszybciej z lilii.

Najładniej wyglądają w większej grupie.. u mnie z braku miejsca są tu i tam.. wielkość kwiatka porównaj do liścia RH.

Moja szklarnia ma 4x8m.. albo 4x6m, eMa nie ma wiec nie mam się jak zapytać
Ogród Małej Mi - sezon 2016 13:12, 31 mar 2016

Do góry
Fajny twój wiąz cały w kotkach, mój się leni ma mało baziów....trafiłam wczoraj na powtórkę twojego odcinka w Mai w ogrodzie...po słowach Mai, ze ogród oddaje twój temperament....zachwyciłam się ogrodem i Tobą na nowo i poleciałam do roboty...bo samo sie nie zrobi...patyki mam...buziak

Gdzie mogę dostać martagony i gdzie Ty zamawiałaś...pokaż mi swoje na fotkach...mam zajawkę na nie...wiosna na całego Aniu u Ciebie i ogród jak zawsze wymuskany

Napisz mi proszę jaki wymiar ma Twoja szklarnia i jakiego rzędu to jest inwestycja?
pozdro
Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 22:07, 19 mar 2016

Do góry
zabaewa napisał(a)
Dzisiaj przyszły paczki ze szklarnią. Sprawdzilismy tylko, że w paczkach jest szklarnia. Na dworze ziąb i deszcz. czy ta wiosna raczy w końcu przyjść ? No nic sie nie da w ogrodzie zrobić...

Ewka, kopać można)))) ziemia miękka dobrze łopata wchodzi
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies