Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 18:40, 14 cze 2024

Do góry
Pamiętacie jak pisałam o uratowanym kosie - pisklęciu. Zaczął latać, ale na noc wracał do domu sąsiadów, niestety kilka dni temu zniknął. Nie wiemy czy odleciał czy coś go porwało, nie wrócił. Przyfruwał do nas po jedzenie, wykopywałam mu dżdżownice, a on na widok łopatki szalał z radości i kręcił się wokół mojej ręki. Niestety bardzo się przywiązał do człowieka. Rano zaglądał w okno, wieczorem stukał w szyby, że chce wejść. Spał w kartonie, albo w klatce na chomika. Bez chomika oczywiście Ku pamięci
Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 18:29, 14 cze 2024

Do góry
Może ktoś zainteresowany naturalną agrowłókniną z owczej wełny - jest dostępna w sklepie Jula

Taka rolka 10 zł bez grosza
Ogród w malinówkach 17:31, 14 cze 2024

Do góry
A tutaj ostrogowiec wkomponowany w trawy. Nie znam odmiany nawet i był ostatni już. Chcę coś na przełamanie fioletu kocimiętek i szałwii.

Inspiracja:

U mnie:

Ogród w malinówkach 17:22, 14 cze 2024

Do góry
Zamówiłem sobie 5 rozchodników Autumn Joy na rabaty frontowe. W sumie nie są złe, ale rok temu z kwiatami były rewelacyjne. Za 12 zł sztuka
Ogród w malinówkach 16:14, 14 cze 2024

Do góry
Marcin89 napisał(a)
To już w części, gdzie jest zbieranina roślin:

Jak na zbieraninę to Ci fana rabata wyszła
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 16:02, 14 cze 2024

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Nie pamiętam u kogo, ale Asia wrzucała linka do fajnego porównania kilku kocimiętek, zerknij sobie - https://youtu.be/iLJQFyxgx6k?si=2UublXn3vQCieQTr
Z tej samej serii jest też filmik o szałwiach (te mniej znane odmiany) - https://youtu.be/WHa3_PdJFTo?si=mk931hSkQ4YrQraP

Moje pierwsze myśli dawno temu rownież krążyły wokół kolumnowych z uwagi na brak miejsca. Jednak w mojej ulubionej książce Rosemary Aleksander jest taki fragment, który mnie wybił z tropu.

Dziękuję za linki do odmian szałwi i kocimiętek super sprawa zaraz przejdę od deski do deski bo chce ich sporo wprowadzić do ogrodu .
Hmmm no widzisz po to też dużo kupuje książek i inspiracji bo trzeba się radzić mądrzejszych od nas, a czasami pierwsza myśl jest mylna

No jestem ciekawa co będzie dalej u Ciebie ja cały czas zaglądam , kibicuje i inspiruje się.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 15:23, 14 cze 2024

Do góry
Borówki

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 15:23, 14 cze 2024

Do góry

W igloo

W tunelu

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 15:22, 14 cze 2024

Do góry

Małymi krokami-Ogród Wioli 15:21, 14 cze 2024

Do góry
Kasya napisał(a)

Ale chodzi mi o takie boczne od tych przekwitniętych
Nie da się nie usunąć jak się tnie krótko
Jeszcze kwitnie a już mnóstwo bocznych gałązek z pąkami

Ja tylko uszczypuje te przekwitłe kwiatostany. W poniedziałek kupiłam w Biedrze dwie sieroty na wpół zwiędłe Szalwia sensation napisane
I zastanawiam się czy ich nie przyciąć do 0 aby się wzmocniły bo straszą
Ogród w malinówkach 14:55, 14 cze 2024

Do góry
Marcin89 napisał(a)

Stipowo szałwiiowo❤️
Ogród w malinówkach 14:20, 14 cze 2024

Do góry

Ogród w malinówkach 14:18, 14 cze 2024

Do góry
A rabaty wyglądają tak:

Zieleń, drewno i antracyt 13:12, 14 cze 2024

Do góry
Ewa

Tess, w tym roku niestety ślimory i u mnie dalie odkryły. Teraz już mam chyba sytuację opanowaną, ale objadły sporo.

Nie było mnie w domu kilka dni, a pomidory zgęstniały tak, jakbym co najmniej na 2 tygodnie wyjechała. Muszę w nie dzisiaj z sekatorem i dodatkowymi sznurkami wkroczyć.

Ptasi gaj 12:36, 14 cze 2024

Do góry
mirkaka napisał(a)
Trawnik jak piszesz po 3 tyg pustyni wygląda rewelacyjnie, zasilasz go? Ja swój zasiliłam wiosną, nie powtarzam tego, jest marny, też ciągła susza, ciągle przysycha.
Elu nie wiem gzie pisałaś coś o ukąszeniu kleszcza, ale zaciekawiło mnie to, robisz badania po ukąszeniu ? Napisz coś więcej,
Powojnik w donicy bardzo łady, wytrzymuje cały tydzień bez podlewania?

Trawnik był w tragicznym stanie po wertykulacji eM nie rozsiał nawozów bo była potworna susza. Trzeba byłoby lać z 2 dni. Miały przyjść deszcze guzik nic nie padało. Ja się wkurzyłam sama zaczęłam nawozić. Nawóz granulat słońce piekło więc podlewałam przez 2 dni i po tygodniu ruszył.

Zasilamy to zależy od kondycji wiosna po wertykulacji w tym roku opóźnienie. Ewen. W czerwcu.
Później na początku września.

Tak wyglądał 19 mają a dwa tygodnie wcześniej była wertykulacja.

To 8 czerwiec po minimalnym koszeniu tak aby musnać wierzchołki.

O moich przebojach z borelioza pisałam u Danusi "Daszun".
Tam dosyć dobrze opisałam jak coś będziesz więcej chciała wiedzieć to napisz na priv.

Robię badania przynajmniej raz do roku te podstawowe jak tam coś wyjdzie za duzo to szczegółowe te już są droższe jak prywatnie. W przychodni muszę czekać a ja nie lubię wolę zapłacić i nie myśleć o sprawach zdrowotnych.
Mam tyle wszystkiego na głowie, że robię wszystko szybko i zamykam sprawę.

Powojnik tak wytrzymuje tydzień w donicy ona dosyć spora dobrze podleje i to mu wystarcza.
Arabella jest bardzo ładny jak masz okazję kupić to kup sobie. Chciałam jeszcze dokupić u naszego ogrodnika i nie zamówił. Jeszcze też bym 2 szt kupiła.

Wolę kupować jak widzę co jest wart bo w necie przychodzą połamane.

Zaczynaja kwitnąć mają dużo pąków. Kwitną non stop

Ogród zacząć czas. 11:40, 14 cze 2024

Do góry
MartaCho napisał(a)
Róże powoli kończą pierwsze kwitnienie:

O, jak pustawo w tle Ile wolnego miejsca na nowe nasadzenia!

A ja trawnik sukcesywnie zmniejszam
A na poważnie - zazdroszczę dużych działek. Ogród inaczej się prezentuje. Przestrzeń "robi" tak jak zapożyczony krajobraz.
Nie potrzebujesz jakiś roślin?

Stipę przy drzewku usuń, zrób mu miejsce i przestrzeń do życia. Ładną ją masz.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:37, 14 cze 2024

Do góry
Zaraz przy wejściu do ogrodu po prawej stornie za kontenerami stoją stoły z sadzonkami do zakupienia (zakupiłam dla siebie m.in. werbenę Bampton) oraz metalowe dodatki do ogrodu - rzeźby, obeliski, podpory dla roślin.

Sadzonki, metalowe dodatki tworzone przez męża zasilają budżet ogrodu, aby zakupić kolejne rośliny, stworzyć następne pokoje ogrodowe (w trakcie tworzenia jest herbaciarnia z ogrodem premiowym), utrzymać obecne nasadzenia w dobrej formie. Sposobów na wsparcie ogrodu jest wiele: odwiedziny (biletowane wejście), zakup książki (obecnie Ci co są na Insta słyszeli pewnie o tym, że za jakiś czas pojawi się kolejna), zakup projektu rabaty, sadzonek, metalowych dodatków, które wyszły spod ręki męża. To przynajmniej te, które ja zauważyłam.
Spełnione marzenia 11:14, 14 cze 2024

Do góry
Wabik na motyle w akcji, ale jakoś z roku na rok tych motyli mniej … p
Stipa jest nie do pobicia. Niestety w tym roku bardzo dużo stipy mi zamarło.
Spełnione marzenia 11:11, 14 cze 2024

Do góry
Magnolia w towarzystwie pissardi i ambrowca
Ambrowiec nieustannie zachwyca mnie swoimi listkami
Pissardi wprowadza do ogrodu niepowtarzalny klimat, cieszę się, że je mam
Spełnione marzenia 11:08, 14 cze 2024

Do góry
Limelight też się szykuje
Kocimiętka pod powoli przekwitajàcej rózy

Serbusie i brzózki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies