Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

kasiek 21:02, 02 lut 2025

Kordina napisał(a)

Kasiu, niestety od zeszłego roku, ziemie sprzedane i powstają domy, ziemia zryta i plac budowy. Trochę mnie jednak przeraża, że tak ogromne połacie ziemi uprawnej żuławskiej aż po horyzont oddaje się pod zabudowę, u mnie coraz mniej ziemi uprawnej, tracimy jako naród samodzielność żywieniową... pozostają dyskonty i wspieranie obcego kapitału.
Też mój mąż sprawdza co sieją wokoło, żeby pszczoły miały pożytek.
Kasiu trawy w ogóle nie podlewam, no chyba, że susza trwa miesiącami iglaki miałam ogromne, świerki i sosny 15-albo i więcej metrowe, które zostały usunięte ze względu na cień rzucany na fotowoltaikę i cały ogródek.

O jaka szkoda, ja też wpadam w przygnębienie czasami jak widzę co człowiek robi z ziemią... Wtedy sadzę za dwoje, troje a czasem i więcej, tak sobie nastój poprawiam
Czyli świerki i sosny rosły, to dobrze. U mnie w tle żywopłot ze świerków zwykłych ma się dobrze ale tył działki ma lepsza ziemię. Zobaczymy cze serby i srebrne dadza rady, trochę je podniosłam.
A trawa to super że nie trzeba podlewać, zobaczymy jak słońce przygrzeje jak da rade, bo na razie nawadniania tam nie planuje (jakby coś się zepsuło to nie pojadę 750 km naprawiać )
Kordina 22:33, 02 lut 2025

Dzięki za odwiedziny Koleżankom Ogrodowiskowym
Wyobraźcie sobie, że do mnie też wiosenka zajrzała, aż się dziwię pozytywnie:

ciemierniki ładnie się rozkrzewiają:

Kordina 22:38, 02 lut 2025

Na oknie w zupełnie nie przygotowanych i opuszczonych na zimę skrzynkach jakiś samosiejek bratka zabłąkany się pojawił, nieostry ale jest :

A cyklamenki nadal mnie zachwycają swoją urodą, widzę, że długo trzymają kwiatki, a nadal pełno pąków, które sukcesywnie się rozwijają nie tracąc już rozwiniętych od miesiąca chyba, stworzyły placyk zarośnięty

Dopisek:
w tym roku kupiłam sobie takie małe 4,5/4.5 cm (ale są większe w różnych rozmiarach) na kiełkowanie nasionek, mnie bardzo odpowiada taka forma, w zeszłym roku zbyt wiele miałam, w tym mam zamiar się ograniczyć. Cynie 0 wschodów, z wielu nasion w zeszłym roku bezpośrednio do ziemi, wzrosło tylko kilka. Najlepiej wschodzą własne nasiona papryk. Paluch do porównania wielkości pojemniczków

Basieksp 22:43, 02 lut 2025

Naprawdę śliczne te cyklamenki Widać, że im dobrze u Ciebie, ładnie rosną i kwitną
Magara 23:39, 02 lut 2025

Kordina napisał(a)

Cudne
Pamiętasz może ile w tym miejscu masz sadzonek? Jak one się mnożą? Rozłogami?
anpi 00:46, 03 lut 2025

Cyklamenkami kusisz Bożenko. Poproszę o namiar na nie na priv.
Już nie powiem jakiego smaka narobiłaś tymi ciekawymi deserkami. w jakich foremkach robiłaś te podstawy? Bo na sopelki mam
Kwituszki przedwiosenne śliczne! U mnie też kwitnie bratek, ale na schodkach do domu- miedzy kostkami brukowymi
Miskantowo 07:25, 03 lut 2025

Bozenko, cyklamenowy placyk mnie oczarował.
Śliczne są te maleństwa.
Chyba się skuszę

Te pojemniczki do kiełkowania to zdjęcie zeszlego roku?
Czy trzymasz w nich te nasionka ?

Zero kiełkowania cynii mnie zdumialo.
Chyba musiałaś trafić na jakieś stare nasiona.
Wysiewam cynie co roku i zazwyczaj wschodzi mi około 90%.
Kordina 11:50, 03 lut 2025

Dziękuję Basiu

Magara napisał(a)

Cudne
Pamiętasz może ile w tym miejscu masz sadzonek? Jak one się mnożą? Rozłogami?

Magarku mam 7 bulw i one z tych bulw wypuszczają kwiatki po okręgu i w trójkąciku 50/80/100 cm który stanowi róg mojego kuchenno-ziołowego ogródeczka

Aniu napiszę na priv

Miskantowo napisał(a)
...Te pojemniczki do kiełkowania to zdjęcie zeszlego roku?
Czy trzymasz w nich te nasionka ?...

Wioletko pojemniczki kupiłam w tym roku, przycinam kawałeczek ręcznika papierowego i wykiełkowuję nasionka
Może rzeczywiście mam stare nasionka cynii, chociaż jak wyhodowano z grobowca faraonów 2- tysieczne nasiona fasoli i udało się....

Alija 15:55, 03 lut 2025

Kordina napisał(a)

Wiosna zadomowiła się już u Ciebie całkiem solidnie, tyle masz kwitnących, a te cyklamenki mnie po prostu zachwyciły.
U Joli cyklameny, u Ciebie cyklameny, robicie im reklamę.
Joku 16:55, 03 lut 2025

No proszę, a pamiętam że skarżyłaś się że twoje cyklameny przepadły . Tymczasem na zdjęciu widać uroczy dywanik. Rosną u ciebie w słonecznym miejscu?