Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 11:24, 03 lut 2025

Miskantowo napisał(a)

Moja ma chyba robienie zdjeć głęboko w tym miejscu z ogonem ale w związku z tym, że nie boi się nikogo i niczego to daje się łaskawie fotografować.
Jej brak strachu jest trochę przerażający.
Dwa lata temu wymyśliłam sobie ścianę na klatce schodowej pokrytą gresem.
Podczas prac mój majster przyszedł i poprosił żebym kota gdzieś schowała bo…włazi mu pod pachę i patrzy kiedy on tnie flexem ten gres.
Okazało się, że drzwi do garażu nie domykał i ciekawska kocica właziła robić kontrolę jakości. To cięcie było słychać pewnie ze 200m od domu.
Zresztą uważam, że maine coon to nie jest taki 100% kot.
Przynajmniej moja nie jest.

Zgadzam się że maine coon ma mnóstwo psich cech. Ale akurat moje bardzo boją się głośnych dźwięków. Za to miałam kiedyś golden retrivera i on się dokładnie tak zachowywał przy głośnych pracach budowlanych jak twoja kocica. Obserwowanie spawania, cięcia i inne takie to było jego hobby.

Dla Ciebie kolejny oczar wmoim ogrodzie, Jelena.

April 11:33, 03 lut 2025

malgol napisał(a)

No oczy wytrzaszczam jak to czytam Już sezon ogrodowy? Serio ? w styczniu? U mnie jeszcze mrozy i wszystko śpi. Najgłębiej ja choć w weekend na 20 min wyszło słońce i zgrabiłam igły z trawnika. I resztki szyszek po biesiadowaniu chyba stada wiewiórek Pół taczki tych obierek wygrabiłam
Z resztą jeszcze się wstrzymuję

Cześć Malgolku
Tak, już dwa weekendy prac ogrodowych zaliczyłam. Ale mazowieckie piaski szybko się osuszają i zimna tak nie trzymają. Teraz jednak przerwa bo w nocy -3.
Ja już ze 30-40 koszy igieł wywiozłam do dzikiej części działki. Na rabatach lecę po kolei bo nie mam czasu się rozdrabniać. I tak -10 to już raczej nie będzie. A takie małe przymrozki nie straszne.
Ja witki brzozowe kruszę i też wynoszę do lasu, tyle że swojego

To jeszcze kilka zdjęć oczar Jelena
Bardzo go polecam, bo liście jesienią też ma piękne

April 11:48, 03 lut 2025

TAR napisał(a)

Zbieram na stosik, czesc zuzywamy na rozpalke do ogniska a czesc wykorzystuja zwierzaki. Głownie nastawiam sie na jeże. W 2 stosikach pod galeziami maja zimowe legowiska. Ja nic nie wyrzucam Nadmiary grubszych gałezi zrebkujemy, po odleżeniu roku ida na rabaty jako pierwsza warstwa, potem kora.
Mam plan zrobienia za kompostownikiem i od strony lasu suchopłot. Widzialam to w ktoryms odciunku Mai, bardzo mi sie spodobalo takie wykorzystanie urobku ogrodowego.

Kordina napisał(a)
A ja specjalnie zbierałam witki brzozowe na wieńce do ozdabiania, one są elastyczne, długie i nadają się doskonale

Dziewczyny, podziwiam że chce wam się coś z tego "rzeźbić" z tych witek. Ja tego na szczęście nie mam bardzo dużo bo większość brzóz na części zostawionej naturalnie. Choć z jednej wielkiej brzozy to mi się tego sypie całkiem niezłe ilości. Wyobrażam sobie jak jest kępa brzóz...
April 11:51, 03 lut 2025

TAR napisał(a)
Jeże raczej nie boja sie kotów, czesto jedza ze wspolnych misek. Ja mam 2 psy do niedawna byly 3 a jeze są. Moze jeszcze kiedys sie u Ciebie pojawia. U mnie korzystaja ze stosikow, wiem gdzie sa, bo przed wejsciem jest kłab suchej trawy. Przy stosikach przez cały rok jest woda. Boje sie ze przy takiej zimie, jeze rozbudza sie szybciej i niestety to moze byc dla nich tragiczne w skutkach. Pokarmu jeszcze nie ma. Jak przyuwaze, ze moje sie obudzily bede wystawiac miski z karma. Pomagamy ptakom to jezom wypada

malgol napisał(a)

U mnie jeże chyba boja się 3 kotów tez mam stosiki z gałęzi, nawet domek dla jeża zbudowany i nie widzę,żeby zimowały w ogrodzie. Jednej zimy zimowały dwa,ale zostały w listopadzie przyniesione z chodnika w mieście. Biedne kuliły się i szukały schronienia. Myszkowały 2 dni wokół kompostownika i poszły spać w trawach . Nie skorzystały z gałęzi ani domku... wiosną poszły w świat i tyle w temacie jeży w moim ogrodzie A las za płotem...

Też uważam że jeże nie boją się kotów. Zresztą większości psów też nie. No chyba że psy są bardzo głośne.
U mnie jeże są co kilka lat. Nie ma tak że maja miejscówkę i co zima tam się zaszywają w krzaczorach. Choć do psiej miski czasem trafiają po jedzonko
April 11:55, 03 lut 2025

I zdjęcia trzeciego oczara na mojej plantacji, to Westerstede. Jest najpóźniejszy więc dopiero rusza.

Makao 12:08, 03 lut 2025

Bardzo ładne masz oczary.
TAR 13:39, 03 lut 2025

Jola, oczary wymiataja. Moj tez zakwitl ale nie tak spektakularnie. I kalina Dawn ma kwiaty.
nicol21 21:33, 03 lut 2025

Wróciłam do zdjęć jesiennych - piękny park masz! a te późnojesienne widoki na pewno bardzo cieszyły!!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Magara 22:56, 03 lut 2025

April napisał(a)

A brachytrychę tnę już. Niektóre kępki mają zielone młode ale bez szaleństw. Głównie mi chodzi o to by się już nie siała bo potem nie ogarnę tematu. Szkoda mi było wcześniej bo ładnie, sztywno stała. W tym roku u mnie śnieg nie zdemolował traw. Czasem aż żal ciąć.
U ciebie śnieg zabawił się na całego. Ale może nie będzie tak źle z bylinami. Choć sosen szkoda.

Jola, ścięłam już swoje dwa dni temu chyba, bo strasznie śmieciowo wyglądały... Szkoda, że nie poczekałam na Twoją odpowiedź - nie wiedziałam, że one takie "siejne" i wrzuciłam do kompostownika Będę mieć nowego wroga w postaci sryliarda siewek w warzywniku???
April 11:15, 04 lut 2025

Fotka dla Tarci.
Mój zdychający Shirashawy. Obcięta w zeszłym roku gałąź. I widać że kolejna, ta po prawej jest czarna.
Nie wiem czy ciąć czy czekać.