Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

Makao 14:53, 03 lut 2025

Ja z Bataluxa jestem mega zadowolona. Bardzo mięsisty i pomidorowy smak. Szybko zaczął owocować i robił to do samych mrozów a krzaczki w granicach 60cm. Jestem zaskoczona że Hania się na nim zawiodła. Zupełnie inne mam z nim doświadczenia.
Bardzo pilnowałam nawożenia gnojówkami i drożdżami. Pomidory to jednak żarłoki i potrzebują dużo nawozu.
TAR 14:58, 03 lut 2025

Zobaczymy jak wyjdzie u mnie, mnie zachecil opis tego pomidora. Na razie sie nie zniechecam.
Makao 15:01, 03 lut 2025

A zdjęcie to chyba z ubiegłego roku pokazujesz? Nie możliwe żeby już tak u Ciebie było.
TAR 15:06, 03 lut 2025

Czy donica 25-30 l. wystarczy dla jednego krzaczka, czy musi byc wieksza?
TAR 15:07, 03 lut 2025

Makao napisał(a)
A zdjęcie to chyba z ubiegłego roku pokazujesz? Nie możliwe żeby już tak u Ciebie było.

Ania

wspominki lata 2024

U mnie dzis snieg zapowiadaja, rano -4 było, na bajorku cukrowa skorupka. Ale żurawii to nie zniechęca.
Makao 15:50, 03 lut 2025

TAR napisał(a)
Czy donica 25-30 l. wystarczy dla jednego krzaczka, czy musi byc wieksza?

Tak, wystarczą.
Alija 16:02, 03 lut 2025

TAR napisał(a)

Przepiękne wspominki, miło się ogląda i tęskni za latem.
Miskantowo 16:08, 03 lut 2025

Piękne zdjęcia.

Ten dereń kousa to jaka odmiana?
TAR 16:26, 03 lut 2025

Makao napisał(a)

Tak, wystarczą.

Super, mam sporo takich

Alija napisał(a)

Przepiękne wspominki, miło się ogląda i tęskni za latem.
Ja juz bardzo tesknie za wiosna i ciepłym dłuzszym dniem. Wstawanie po ciemku i powrot z pracy po ciemku mnie dobija.

Miskantowo napisał(a)
Piękne zdjęcia.

Ten dereń kousa to jaka odmiana?

W sumie to juz sama nie wiem, mam tyle dereni ze nie pamietam. Poczekaj na wiosne, bede focic to podpisze. Te małe zielone to chyba Mount Fuji a ten bialawy to moze byc Norman Hadden albo Satomi
kasiek 18:42, 03 lut 2025

TAR napisał(a)
Dla Kasiek, jakies zdjecia bagiennej (to najbardziej mokra rabata, praktycznie jak kopie to wyplywa woda), mam tez kilka innych rownie mokrych ale sa wyniesione wiec woda z nich szybciej schodzi. Jednak mokre caly sezon, nawet w najwieksze upały. Caly czas ja przerabiam i podmieniam nasadzenia na takie, ktore dadza rade.
Klony palmowe, brzozy i derenie zamienilam na olsze Imperialis i cyprysniki błotne. Jedynie Ambrowce trzymaja tam fason od poczatku. Usunełam stamtad wszystkie świerki, jesienia wykopalam choiny. Derenie Ivory halo daja rade, choc inne lepiej i bujniej rosna na mniej podmokłym gruncie. Jak pisałam, daja rade jezyczki, paprocie wilgociolubne, kosaćce, irysy, tawulki, wiązówki, rodgersje, tawulce, sadzce, zawilce gajowe, zawilce wielkokwiatowe, rutewki, krwawnice, runianka, tarczownice, barwinek, kaliny, orszeliny olcholistne, krwiściągi, miskanty, niektore hosty i hortensje, choc te leżą Metoda prob i bledów. Ale juz wyhaczylam sporo roslin, ktore daja tam rade. Mam nadzieje, ze w tym sezonie osiagne zamierzony efekt. Nie mam zadnego przyzwoitego zdjecia tej rabaty do pokazania. Jest długa i wąska i ciezko ja zlapac.

Jak cos jeszcze znajde z fotek to dołoże. A jak masz jakies pytania odnosnie roslin, to pisz

Rany, dzięki za tą listę! Czyli żadnych zimozielonych lub iglakó (cyprysników nie liczę bo zrzucają liści)? I mokre cały sezon? U mnie w lecie ro bardziej skorupa się robi.
A które drzewo najlepiej ciągnie wodę - wierzba? Cypryśnik?