Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

TAR 13:31, 01 lut 2025

Zamowilam sadzonki pomidorow. Zdecydowałąm sie na San marzano, Lima, Złoty ożarowski, Betalux, Faworyt, Cornabel paprykowy i Bawole serce dla lubego.
Będzie ciekawie, pomidory beda mialy wielkie donice, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Gruszka_na_w... 20:38, 01 lut 2025

Życzę sukcesów w uprawie pomidorów. Bawole serce może być trudne w uprawie pod chmurką, bo te olbrzymie pomidory nie zawsze zdążą dojrzeć. Przy słonecznej pogodzie latem mogą się udać. Lima to typowy pomidor do przetwarzania. Ma sporo miąższu i niewiele soku. Złotego ożarowskiego uprawiałam wiele lat temu. Owocował obficie, ale moje oczy miały problem z zaakceptowaniem jego koloru w przetworach.
Betalux mnie rozczarował. Owoce były twardawe i jakieś takie bez smaku.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 22:50, 01 lut 2025

Oooo... Betaluxa będę wysiewać pierwszy raz. Zobaczymy
San Marzano raz siałam, nie zdążyły u mnie dobrze dojrzeć, taki klimat albo popełniłam jakiś błąd
TAR 00:44, 02 lut 2025

Przetwarzac nie planuje. Raczej biezaca konsumpcja. Ale dobrze wiedziec. Porownam swoje odczucia i doswiadczenia.
April 10:38, 03 lut 2025

TAR napisał(a)
Ja utopilam 2 derenie kousa, jeden odratowany, 3 klony palmowe, jeden odratowany, bo szybko zauwazylam. A mialy 20 cm keramzytu w korzeniu i rozluznienie piachem.
Slabo mi rosna hortensje tam gdzie ciezka i zimna glina. Sosny nie rosna, brzozy odmianowe zdechly, modrzewie, judaszowce, swierki, choiny,cisy - nie

Ale rosna fantastycznie sadzce, tawulki, ambrowce, olsze imperialis, runianki, paprocie bagienne, fiolki, metasekwoje, cyprysnik, miskanty jarzmianki, kosacce, hosty, skimmie, jezyczki, bodziszki.
Kousy zdechly ale derenie ivory halo rosna swietnie, podobnie jeżowki.

Trawnik rosnie kiepsko.

Mam tez ziemie taka akuratna, troche ciezkiej, troche cieplej gliny i piachu. Tam rosnie wszystko.

Spore rozbieżności w warunkach glebowych ale za to różnorodność jest ciekawa. Nie musisz się ograniczać do roślin sucholubnych. Cała paleta do wykorzystania Choć poznawanie co da radę a co nie, może być kosztowne, jak w porę nie zauważysz je klient nie daje rady.
U mnie chyba Shirasawy do odstrzału. W zeszłym roku pół wycięłam, w tym może się okazać że nic z niego już nie będzie. Ale to i tak malutkie straty w porównaniu z tymi u ciebie.

Fajnie że zrobiłaś małe wspominki. Jak dla mnie możesz jeszcze powspominać Zaczyna mi się wena budzić po takich fotkach
TAR 14:34, 03 lut 2025

A co sie zadziało z Shirasavum? Ja swoje klonki obejrzalam i poza kilkoma koncowkami suchymi na pojedynczych gałazkach, nie widze czarnych plam, galezie gotowe do wypuszczenia lisci. Korci mnie wysadzenie Tsukasa Silhuette spod podcienia. Kurcze duzy juz urósł. Poznym latem wykopywalam inne klony i daly rade.

TAR 14:36, 03 lut 2025

TAR 14:38, 03 lut 2025

TAR 14:40, 03 lut 2025

TAR 14:44, 03 lut 2025