Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

nicol21 21:54, 02 lut 2025

Hej Marcin! Chwilę mnie nie było... ale jak mam chwilkę to staram się potyrać w ogrodzie, żeby szło do przodu.

Widzę, żę i Ty nie próżnujesz. Fajna ta ewolucja rabaty. Super! do lata skonczysz!

Ciemierniki z trawami będą super. Kiedyś kupiłam mikrusy i też później muszę je wplasować na rabaty.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Marcin89 22:21, 02 lut 2025

nicol21 napisał(a)
Hej Marcin! Chwilę mnie nie było... ale jak mam chwilkę to staram się potyrać w ogrodzie, żeby szło do przodu.

Widzę, żę i Ty nie próżnujesz. Fajna ta ewolucja rabaty. Super! do lata skonczysz!

Ciemierniki z trawami będą super. Kiedyś kupiłam mikrusy i też później muszę je wplasować na rabaty.
Hej, no ta rabata miała być na końcu robiona, a zacząłem od niej rysunki. Cała reszta mnie przytłacza, a czasu do wiosny coraz mniej
Kordina 22:46, 02 lut 2025

Marcin89 napisał(a)
Hej, no ta rabata miała być na końcu robiona, a zacząłem od niej rysunki. Cała reszta mnie przytłacza, a czasu do wiosny coraz mniej

Ja na początku też tak miałam, zwłaszcza jak zobaczysz te cudne ogrody tutaj. Aż w końcu osiągnęłam wewnętrzny luzik, z hasłem na ustach "ogród dla mnie, a nie ja dla niego", nie będę się z nikim ścigać ani porównywać, bo on ma mnie uszczęśliwiać a nie być powodem stresu
Za dużo stresów przynosi same życie, żeby ogrodem się jeszcze stresować
W takim razie życzę luziku i planów 5-letnich
Marcin89 09:16, 03 lut 2025

Kordina napisał(a)

Ja na początku też tak miałam, zwłaszcza jak zobaczysz te cudne ogrody tutaj. Aż w końcu osiągnęłam wewnętrzny luzik, z hasłem na ustach "ogród dla mnie, a nie ja dla niego", nie będę się z nikim ścigać ani porównywać, bo on ma mnie uszczęśliwiać a nie być powodem stresu
Za dużo stresów przynosi same życie, żeby ogrodem się jeszcze stresować
W takim razie życzę luziku i planów 5-letnich
Dziękuję Bożenka za otuchę Plany zazwyczaj nam na bieżący sezon. Stresem bym ogrodu nie nazwał, bardziej zajawką xd

To nawet nie chodzi o porównywanie się do kogoś, tylko zbyt dużą ilość inspiracji, zgranych zestawów roślin, które chciało by się powtórzyć. A jak zaczynasz to składać do kupy, to jest przesyt. A za chwilę znowu myśl: za mało roślin strukturalnych, za mało zimozielonych itd.

Podsumowując: za dużo wymagam od jednej rabaty. Stawiam jakieś trudne do spełnienia warunki. A miałem iść w prostotę i nawet rzędowe nasadzenia

*Zrobione w zeszłym sezonie rabaty mają jakieś "usterki". Ale widzę to dopiero po posadzeniu. Szkoda, że tak musi być. Było milion pomysłów, rysunków, ustawiania, a i tak nie jestem zadowolony na 100%.

*Jeszcze jedno, czyli staram się wpasować rośliny, które mam i nowe zachcianki. To nie zawsze się zgrywa.

Przykład: mam miskanty, rozplenice, proso i turzyce. Nagle myślę czemu nie mam trzcinników, trzęślicy, czy jeszcze innych. Już nagle potrzebuję trawę pampasową, najlepiej dwa kolory A rabaty nie są z gumy.
Kordina 11:18, 03 lut 2025

Cokolwiek robisz niech Ci się darzy
Marcin89 11:27, 03 lut 2025

Kordina napisał(a)
Cokolwiek robisz niech Ci się darzy
Bożena - mistrzyni urywania nieproduktywnych dyskusji

Zaraz siądę do rysunków, będzie co przegadać, by było jak najmniej "usterek" i przesadzanek
Angelika95 11:57, 03 lut 2025

Przykład: mam miskanty, rozplenice, proso i turzyce. Nagle myślę czemu nie mam trzcinników, trzęślicy, czy jeszcze innych. Już nagle potrzebuję trawę pampasową, najlepiej dwa kolory A rabaty nie są z gumy.

Doskonale to rozumiem, za dużo jest wszystkiego i ciężko wybrać, a im dłużej się myśli, tym większy kocioł w głowie.
An_na 12:26, 03 lut 2025

Marcin89 napisał(a)
Bożena - mistrzyni urywania nieproduktywnych dyskusji

Zaraz siądę do rysunków, będzie co przegadać, by było jak najmniej "usterek" i przesadzanek

ale przesadzanki są fajne
MagdaLenka 12:51, 03 lut 2025

An_na napisał(a)

ale przesadzanki są fajne

Dokładnie! W tym cały urok ogrodnictwa. Dzieło nigdy nie jest skończone, to projekt na całe życie.
Marcin89 12:51, 03 lut 2025

W sumie to nic nie narysowałem, ale byłem na dworze. Bożenka poprawiła mi humor z rana, a słońce dopełniło tylko

Po usunięciu dekoracji "choinkowych" nie może być pusto: