Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Miskantowo 07:40, 03 lut 2025

Rojodziejowa napisał(a)

Praktycznie każdego dnia 18 stopni i słonko. Po 17 już trzeba było ubierać bluzę. Noce chłodniejsze - około 12. Dzieci nawet się pokusiły i zabawę w wodzie.

Byliśmy kiedyś na początku maja w Kadyksie.
Na pytanie o to czy woda ciepła, pani z recepcji w hotelu zapytała skąd jesteśmy.
Kiedy odpowiedzieliśmy, uśmiechnęła się od ucha do ucha i odpowiedziała, że dla nas pewnie tak…
Była ciepła.

Piękne zdjęcia. Też najbardziej lubię wypady poza sezonem.
Ludzi mniej, ceny atrakcyjne i można się wyrwać z naszej burości choć na trochę.
Co prawda mamy jakiegoś pogodowego pecha i zaliczyliśmy kiedyś w czerwcu(!!!) grad i 9 stopni ciepła w centralnej Hiszpanii.
Jesienią wyskoczyliśmy do Toskanii i przez cztery dni lało
Toskania jest piękna nawet podczas deszczu a my nie jesteśmy szczególnie marudni więc i tak było super.

Cudne zdjęcia.

Miłego dnia.
Rojodziejowa 09:39, 03 lut 2025

anpi napisał(a)

To one jakieś skalniakowe są! Ciekawe czy tak wędrują korzonkami, czy się sieją tam w tych skałach?

Bardzo dużo ich jest właśnie na terenie archeologicznych wykopalisk. Nie wiem, jak to działa, ciekawe. Ale wygląda niesamowicie
Rojodziejowa 09:42, 03 lut 2025

Miskantowo napisał(a)

Byliśmy kiedyś na początku maja w Kadyksie.
Na pytanie o to czy woda ciepła, pani z recepcji w hotelu zapytała skąd jesteśmy.
Kiedy odpowiedzieliśmy, uśmiechnęła się od ucha do ucha i odpowiedziała, że dla nas pewnie tak…
Była ciepła.

Piękne zdjęcia. Też najbardziej lubię wypady poza sezonem.
Ludzi mniej, ceny atrakcyjne i można się wyrwać z naszej burości choć na trochę.
Co prawda mamy jakiegoś pogodowego pecha i zaliczyliśmy kiedyś w czerwcu(!!!) grad i 9 stopni ciepła w centralnej Hiszpanii.
Jesienią wyskoczyliśmy do Toskanii i przez cztery dni lało
Toskania jest piękna nawet podczas deszczu a my nie jesteśmy szczególnie marudni więc i tak było super.

Cudne zdjęcia.

Miłego dnia.

Takie wyjazdy to mam wrażenie, że najlepiej planować na ostatni moment po sprawdzeniu pogody. Trzeba mieć trochę szczęścia.
Na Cyprze z tego co patrzyłam ilość dni deszczowych jest w każdym miesiącu taka sama.

Czas poza sezonem też bardzo lubię. Ma dla mnie sporo zalet.
Cieszę się, że zdjęcia się podobają
Rojodziejowa 09:44, 03 lut 2025

Magara napisał(a)

No to pogoda - marzenie Myślenie mi się włączyło Jak pogodzić ogród z wyjazdami

Listopad - luty wyjazdy Reszta dom
Kordina 11:13, 03 lut 2025

Rojodziejowa napisał(a)

To jeszcze kilka cyklamenków dla Ciebie Bożenko
A i kilka fotek ze szlaku prowadzącego do wąwozu Avakas dla Ciebie

Dziękuję, zadziwiająca jest siła natury, jak w takiej szczelinie mogą się rozrastać bulwy cyklamenków? Nie wiem...
Wąwóz cudny trochę można go porównać z naszym Szczelińcem, nie wiem czemu ale strasznie lubię wąwozy
Ferrula communis wygląda bardzo podobnie jak mój rubrum, tylko bardziej z odcieniem brązu
Rojodziejowa 13:49, 03 lut 2025

Kalendarium prac ogrodowych czas zacząć

3.02.2025
1. Dezynfekcja nasion papryki - moczenie w 2% roztworze Virkon S przez 30-60 sekund.
2. Zaprawienie nasion papryki - 5% roztwór EM MultiGrower przez 10minut
3. Rzut na wacik

Odmiany:
1. Padron
2. Banana
3. Poivron corne de bœuf (długa czerwona Lidl)
4. Okrągła mała lekko ostra do faszerowania (kształt Ontary)
5. Violet Sparkle
6. Black Hungarian
7. Sweet Pickle
8. Datil

Dodatkowo na wacik poszedł też bakłażan ‚Bonica’
Kordina 14:41, 03 lut 2025

No właśnie, każda kobieta musi mieć na waciki, teraz wiadomo dlaczego podoba mi się określenie rzut na wacik
Widzę, ze wyjazd dał Ci "pałera" do szaleństw
Jakoś mi nie przyszło do głowy, żeby dezynfekować nasiona papryk, Ty już jak "Leon zawodowiec" ogrodowy jesteś
Rojodziejowa 15:21, 03 lut 2025

Bożenko, wrócilam, ale jakoś niekoniecznie z powerem. Rozleniwiona, ale papryki już pasowałoby wysiać, więc jakoś się przemogłam.
Stwierdziłam, że już machnę dezynfekcję zarówno papryk jak i pomidorów, bo jedne i drugie będą w szklarni. Wirusy się mi roślin łapią, więc spróbuję tak temu zaradzić.

Teraz szperam, które z moich roślin potrzebują przemrożenia i pasowałoby je posiać już teraz. Część kojarzę, ale nakupiłam różności i nie znam warunków kiełkowania na wszystkich. Dziś jeszcze dzień opieki, a od jutra do pracy. Trochę może nadgonię chociaż.

Makao 15:53, 03 lut 2025

No tak, z takiego ciepełka do takiego chłodu to się odechciewa robić. Też bym się rozleniwiła

Jak będziesz grzebać które rośliny musisz stratyfikować to weź znajdź czy dziewanna też potrzebuje
Marcin89 17:06, 03 lut 2025

Hej Asia, wspaniałe ferie mieliście Właśnie coś pamietałem, że Cię nie będzie i po powrocie mam Cię zapytać.

A zatem:
Mogła byś polecić mi kilka ciekawych odmian pomidorów do uprawy amatorskiej? Wiem, że lista jest ogromna, ale chciałbym jakieś sprawdzone. Nawet nie chodzi o smak, bo to kwestia indywidualna.

Póki co mam w głowie: San Marzano, Betalux i Lima. Pewnie warto dodać jakieś "Dwarf" i typu bawole serce.

Ale tak na spokojnie, bo masz teraz mało czasu i coś innego na głowie, a ja zajrzę jeszcze na listę odmian u Patrycji