Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Moja codzienność - ogród Oli 11:18, 02 mar 2017

Do góry
leon60 napisał(a)

Ja też zawsze w strachu o dach...
Na skarpie na pewno irgę major

Skarpa jest szeroka na 250cm i długa na 20m. Sama irga to chyba zbyt monotonnie? Co myślisz o posadzeniu drzew( kolumnowe lub z ulistą koroną) a w nogach(skarpetki) białe róże okrywowe lub tawuła ta jasnozielona a reszta to irga?
Rewolucje w ogrodzie 22:29, 01 mar 2017

Do góry
Zana napisał(a)
Mam na myśli taki bardziej rozczochrany. Globosum to też byłyby kule. Ale to jest subiektywne odczucie, co kto woli. Może takie kule nad tujami też fajnie by wyglądały. U mnie na osiedlu jest właśnie takie zestawienie klonów "rozczochranych" posadzonych wzdłuż żywopłotu tujowego. Fajnie te ich korony nad tujami wyglądają i jesienią jest piękny widok.

A te klony to one wysokie rosną? bo wiesz skarpa to niewygodny teren na przystawienie drabiny.
Zobaczymy co będzie dostępne w szkółkach. W ubiegłym roku nic godnego uwagi (szczepione na 200cm) nie spotkałam w większej ilości
Rewolucje w ogrodzie 20:25, 01 mar 2017

Do góry
makadamia napisał(a)

Czy tuje będziesz cięła na wysokość czy puścisz je luzem?
Jeśli tuje będą trzymane nisko, to wiśnie będą ok.
Jeśli pójdą wysoko, a skarpa wygląda mi na wąską, to będą się stykać z wiśniami, co nie będzie ładnie wyglądało. Wtedy lepsze byłyby drzewa kolumnowe.

Asia napisała to co miałam gdzieś tam z tyłu głowy, ale nie wyartykułowałam w poście. Też pomyślałam o tym, żeby się korony wiśni z tujami nie stykały. A może kilka klonów z wysoko wyprowadzoną koroną/wysoko szczepionych? One są takie bardziej a "zwiewnke" niż umbry. To taka luźna propozycja.
Rewolucje w ogrodzie 15:29, 01 mar 2017

Do góry

Znów była przerwa w dostawie prądu przez te wichury nie miałam energi prawie przez dwa dni.

Tuje będę cięła a skarpa to ok 200 może 250cm szekokości i ok 22m długości.
Rewolucje w ogrodzie 07:31, 01 mar 2017

Do góry
Kliknęłabym "i like it" przy tej odpowiedzi.
Piękny przykład "postawy obywatelskiej" i "dbania o wspólną przestrzeń" że się tak górnolotnie wyrażę

Czy tuje będziesz cięła na wysokość czy puścisz je luzem?
Jeśli tuje będą trzymane nisko, to wiśnie będą ok.
Jeśli pójdą wysoko, a skarpa wygląda mi na wąską, to będą się stykać z wiśniami, co nie będzie ładnie wyglądało. Wtedy lepsze byłyby drzewa kolumnowe.

Co do kolumnowych, to ja je lubię pojedynczo lub w kompozycjach, a szpalery kolumnowych wydają mi się zbyt "sztywne" jak na ogródki przydomowe.

Jako "bramkę" tam przy wejściu dałabym raczej nieduże kuliste drzewka, żeby nie zasłaniały widoku z okna.
Ogród w remoncie 23:08, 28 lut 2017

Do góry
Lilak ,ładny i jak sie uda zostanie

Za nim tuja do wycięcia

Skarpa do rozwalenia,płotek za jabłonką też, zamiast huśtawki ławeczka.

To co wiem.
Widzicie jaki bajzel, nie wiem jak to że tak powiem zagospodarować.
Wiśnia osobliwa odm. kulista - Prunus cerasus "Umbraculifera" 21:25, 28 lut 2017

Do góry
Czy wiśnie poradzą sobie na południowej skarpie. Skarpa nie jest bardzo stroma jest to pas zieleni za ogrodzeniem?
Wiśnie chyba lubią suchą ciepłą glebę bo zimnej i mokrej to na pewno nie tolerują.
Rewolucje w ogrodzie 21:19, 28 lut 2017

Do góry
Efffa napisał(a)
Tak, Horciu, Makademia ma racje, może narysujesz projekcik np najpierw samego wjazdu i wejscia, bo w calosci ja też sie nie umiem polapać.

Miło Cię widzieć u mnie Nawiązując do ogrodu na opak, wjazd i druga część ogrodu jeszcze nie jest gotowa. Wjazd posiada tylko krawężniki i niestety prowadzi do nikąd ( garaż w planach). Ale, ale kształt i gatunek drzew muszę wybrać już teraz aby dopasować je do siebie.
Tak by wyglądały np wiśnie umbraculifera( czy one poradzą sobie na skarpie?)

Skarpa jest za ogrodzeniem.
Rewolucje w ogrodzie 19:25, 28 lut 2017

Do góry
makadamia napisał(a)

Z tego, co mogę się zorientować, to ta skarpa za ogrodzeniem jest dość wąska. Ile ona ma szerokości? Brzozy są fajne ale nie wiem czy się zmieszczą.
No i nie wiem, czy przypadkiem nie trzeba zapytać się zarządcy drogi o pozwolenie, zanim je posadzisz.

Zgadza się skarpa jest za ogrodzeniem, ale brzozy chcę posadzić w ogrodzie przed skarpą. Jest to wąskie miejsce między gazonami a ogrodzeniem (odgrodzone ze względu na spadek terenu i bramę przesuwną). Wymiary to 450-880-150-790cm.

Chciałabym posadzić tam może cis jako tło, hortensje anabelle lub rododendrony, ale najpierw muszę wybrać drzewa.

Rewolucje w ogrodzie 09:48, 28 lut 2017

Do góry
Horciu, ja już byłam u Ciebie wcześniej ale nic nie napisałam, bo jakoś się nie mogę u Ciebie połapać. Niby plan jest, zdjęcia są a ja dalej niekumata

Z tego, co mogę się zorientować, to ta skarpa za ogrodzeniem jest dość wąska. Ile ona ma szerokości? Brzozy są fajne ale nie wiem czy się zmieszczą.
No i nie wiem, czy przypadkiem nie trzeba zapytać się zarządcy drogi o pozwolenie, zanim je posadzisz.

Te żółte paski przy wejściu to miłorzęby, tak? Jakie? Bo forma podstawowa to duże drzewa (za duże w tym miejscu) a marikeny to małe kuleczki. Poza tym, na zdjęciach to ja tam widzę jakieś świerki płaczące

Ambrowce, grujeczniki - to są bardzo ładne, eleganckie drzewa, ale nie z naszego klimatu i chyba delikatne (osobiście nie mam z nimi doświadczeń). Sprawdzałaś, czy masz dla nich odpowiednie warunki?
Zielony zielonym pogania :) 13:12, 19 lut 2017

Do góry
Hej Piękny domek, duża działka i duże możliwości. Ale też dużo pracy..U nas też jest duży spadek terenu, myślę że ok 10-15 metrów nawet, ale ten spadek jest na południowym stoku więc tam mam owoce, warzywa, drzewa. My przy tak dużym spadku podzieliśmy działkę jakby na 3 części, żeby jakoś to ogarnąć. Dom mamy podniesiony z jednej strony piwnicą, co trochę gubi tę różnicę terenu, potem "półka" trawnika, skarpa i część użytkowa.

Fajnie jest podzielić sobie realizację ogrodu na części. Ja przynajmniej tak robiłam bo łatwiej mi było po kawałku go opanować. I Tobie z pomocą O. na pewno się uda

Powodzenia!!
Rewolucje w ogrodzie 15:41, 17 lut 2017

Do góry
Witaj Iwonko bardzo się cieszę że nawiedziłaś mój nowy wątek. Ogrodowisko było moją inspiracją otworzyło oczy. Ty naprowadziłaś mnie na właściwe tory( wylałaś zimny kubeł na głowę) bo ja chciałam zmienić wszystko od razu.
Zmieniłam ogrodzenie i okazało się że moja skarpa przy tarasie jest chałdą ziemi w niewłaściwym miejscu. Myślałam, myślałam i wymyśliłam donice lecz to nie była pora na przesadzanie i burzenie wszystkiego . Musiałam zaczekać na dogodną porę roku, odłożyć trochę grosza, zarezerwować fachowców koparkę itp.
Teraz pragnę to obsadzić z Waszą fachową pomocą. Zapraszam Częściej
Moje nieplony :) 21:28, 15 lut 2017

Do góry
Monia81 napisał(a)
Witam się i ja Pięknie już masz, lawenda coś pięknego i ta obsadzona skarpa, super będę podglądać jeśli pozwolisz Pozdrawiam

Dziękuje! zapraszam
Moje nieplony :) 20:36, 15 lut 2017

Do góry
Witam się i ja Pięknie już masz, lawenda coś pięknego i ta obsadzona skarpa, super będę podglądać jeśli pozwolisz Pozdrawiam
Lubię go :) 16:31, 12 lut 2017

Do góry
Następna część ogrodu to skarpa wokół domu , nie mam dobrych zdjęć ,ale jakiś pogląd wizualny jest: głównie są liliowce tworząc wstążkę wijąca się , irga ,kosodrzewiny, rododendrony, berberysy i iglaki,
agro musiała być ze względu na obsuwanie się ziemi

Moje nieplony :) 21:03, 10 lut 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Hej Beatko,

Wszystko mi się w Twoim ogrodzie podoba:
i skarpa,
i schody niestandardowo płaskie i szerokie,
i drewniane ogrodzenie sadu,
i widoki cudowne,
i strumyk (Ewa-Pszczelarnia też ma ślicznie strumyk wart Twojej uwagi)

Danusia piękne faliste rabaty Ci rozplanowała od frontu i Beth Chatto słusznie poleca.

Wiesz, że najbardziej znanym osiągnieciem Beth był "gravel garden"? Ogród założony w miejscu dawnego parkingu, gdzie na pół metra głębokości był wbity żwir. W takich warunkach Beth założyła cudowny ogród, który nigdy nie jest podlewany!
https://pl.pinterest.com/pin/285486063860103587/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063860088124/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063860088022/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063860088009/

Dziękuję Ci Asiu za miłe słowa!
Schody są zrobione prowizorycznie... by nie wspinać się po skarpie do domu
ogrodzenie wokół sadu i warzywniaka- przed zwierzętami... bo niestety jeszcze nie mamy ogrodzonej działki.
Jeszcze mnóstwo pracy przed nami.
A o Pani Beth..już sporo czytałam
Suche ogrody wprost uwielbiam...do tych wodnych i podmokłych dopiero powoli się przekonuje...
Moje nieplony :) 20:46, 10 lut 2017

Do góry
Hej Beatko,

Wszystko mi się w Twoim ogrodzie podoba:
i skarpa,
i schody niestandardowo płaskie i szerokie,
i drewniane ogrodzenie sadu,
i widoki cudowne,
i strumyk (Ewa-Pszczelarnia też ma ślicznie strumyk wart Twojej uwagi)

Danusia piękne faliste rabaty Ci rozplanowała od frontu i Beth Chatto słusznie poleca.

Wiesz, że najbardziej znanym osiągnieciem Beth był "gravel garden"? Ogród założony w miejscu dawnego parkingu, gdzie na pół metra głębokości był wbity żwir. W takich warunkach Beth założyła cudowny ogród, który nigdy nie jest podlewany!
https://pl.pinterest.com/pin/285486063860103587/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063860088124/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063860088022/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063860088009/
Ogród wśród pól i wiatrów 09:05, 10 lut 2017

Do góry
Ananasek napisał(a)
Tak. bardzo chętnie... wówczas będę mogła się zrewanżować Mam obiecaną irgę

Super super, irga się przyda na skarpę W sumie to ciekawa jestem jak tam moja skarpa przetrwa pierwszą zimę. Jak irga przezimuje, wrzosy, rozplenice. Jeśli wrzosy okażą się współpracować to je wprowadzę w większej ilości na skarpę.
Moje nieplony :) 12:19, 07 lut 2017

Do góry

Wokół tarasu: strona południowa i susza, idealna dla lawendy:

i druga strona: rabata do przeróbki:

Skarpa od dołu, prawa strona , obsadzona irgą major i wszystkim co popadnie ...koniecznie trzeba zrobić tu porządki!

Lewa strona skarpy: kosodrzewina i trzmielina fortune'a emerald gold i 'emerald gaiety' i wiosenne skalniaki

Na razie tyle zdjęć
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:52, 07 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

co to są dwie czarne kropy nad napisem skarpa? I niebieskie?

Drzew masz za mało.

Ogród nie jest jeszcze dokończony, działam powoli i nie chcę sądzić czegoś co nie będzie pasowało do całości dlatego właśnie bardzo proszę o pomoc.

Czarne kropy to studzienki kanalizacyjne a niebieska to studnia której nie używam( może przyda się kiedyś do podlewania ogrodu? )
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies