Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Zana 15:47, 07 maj 2017

Reniu zaglądałam, ale w dylematach piwniczkowych nie byłabym pomocna, więc się nie odzywałam. Kocepcja z bluszczem wydaje mi się bardzo trafiona. Na te pieńki po wierzbach też bym bluszcz puściła, żeby zimą i wiosną nie straszyły. Powojniki razem z bluszczem.
Iglaczki w gęsiówce miodzio. A Exotic zawsze piękne!
Zana 16:06, 07 maj 2017

U Hani pytałaś o kalinę Watanabe. Ja ją mam i nigdy, od małego krzaczka nie zabezpieczałam jej na zimę. Rzadko ją jakoś specjalnie pokazuję, ale widzę że w tym roku ładnie się zapączkowała, to na pewno się pojawi na fotkach. U mnie chyba teraz piąty rok będzie miała i ma ok. 1,5 metra wysokości, szerokości chyba podobnie. I dumam gdzie ją przesadzić.
Urszulla 17:11, 07 maj 2017

07_Rene napisał(a)

Aż tyle nie będzie ścinków, żeby obsadzić całe zbocze. Myslisz, że ten bluszcz będzie się jeszcze wspinać? Przyglądałam się mu i niby ma korzonki czepne.
A może hortensje pnącą puścić po ziemi, niech zadarnia razem z bluszczem?

Hostę dla mnie szykujesz? Nie żartuj
Juki - nie, dziękuję. Mam już i przy tej mokrej wiośnie strasznie zmarniała Nie wiem co z nią robić.

A hortensja pnąca nie musi czasem mieć stelaża do wspinania?

Hortensję pnącą płożącą po skarpie można zobaczyć i Kapiasa w Goczałkowicach
Gruszka_na_w... 19:47, 07 maj 2017

Renia pisała, że skarpa będzie nasłoneczniona i raczej sucha. Hortensja wymagałaby systematycznego nawadniania.
U Nawigatorki na skarpie jest piękna irga. Nie widać w niej chwastów. Można podpytać o szczegóły techniczne.
Tu potrzebny jest pragmatyzm. Skarpa jest nieprzyjazna dla zdrowia przy pielęgnacji, więc trzeba zmierzać do jej samoobsługowości. Posadzić i zapomnieć.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
abiko 20:05, 07 maj 2017

Posadz irgę, w dużej ilości cidnie będzie wyglądać. Widziała taką skarpę dużo stromszą niż Twoja. I tak jak napisała Hania, oszczędzisz zdrowie
07_Rene 11:01, 08 maj 2017

Anda napisał(a)
Hortensja pnąca pnie się sama, ona lubi cień lub półcień

Moja niechętnie się wspina Jakieś fatum
Zana 11:04, 08 maj 2017

Ja mam hortensję pnącą już chyba ze cztery lata. Wspinać to ona by się nawet wspinała (zaczęła się czepiać pnia dęba), ale jej przyrosty to porażka. Mam wrażenie, że stoi w miejscu. Bluszcze u mnie jednak zdecydowanie szybciej przyrastają.
07_Rene 11:07, 08 maj 2017

Zana, dziękuję za opinię o Wanatabe.
Ula, byłam już kilka razy u Kapiasa i przeoczyłam, ale wybieram się tego lata, więc zwrócę uwagę.

Dziewczyny, bardzo dziękuję
Tak właśnie myślę o skarpie, posadzić i zapomnieć.

Robiłam ostatnio rozeznanie w sprawie irgi.
Najbardziej spodobała mi się irga szwedzka skogholm

W opisach podają że szybko rośnie. A wszystkie inne irgi drammera czy płożące mają w opisie, że wolno przyrastają.

W jakim rozstawie należałoby posadzić tą irgę? Co pół metra wystarczy?

07_Rene 11:10, 08 maj 2017

Zana napisał(a)
Ja mam hortensję pnącą już chyba ze cztery lata. Wspinać to ona by się nawet wspinała (zaczęła się czepiać pnia dęba), ale jej przyrosty to porażka. Mam wrażenie, że stoi w miejscu. Bluszcze u mnie jednak zdecydowanie szybciej przyrastają.

Ponoć właśnie po kilku latach dopiero zaczyna ładnie przyrastać, bo musi się dobrze ukorzenić. Może w tym roku w końcu ruszy Ci z kopyta
sylwia_slomc... 12:08, 08 maj 2017

07_Rene napisał(a)
Zana, dziękuję za opinię o Wanatabe.
Ula, byłam już kilka razy u Kapiasa i przeoczyłam, ale wybieram się tego lata, więc zwrócę uwagę.

Dziewczyny, bardzo dziękuję
Tak właśnie myślę o skarpie, posadzić i zapomnieć.

Robiłam ostatnio rozeznanie w sprawie irgi.
Najbardziej spodobała mi się irga szwedzka skogholm

W opisach podają że szybko rośnie. A wszystkie inne irgi drammera czy płożące mają w opisie, że wolno przyrastają.

W jakim rozstawie należałoby posadzić tą irgę? Co pół metra wystarczy?

Dammera rośnie w tempie ekspresowym już od drugirgo roku od wsadzenia szczepek, a z gotowej sadzonki z doniczki to pewnie startuje od razu. hortka pnąca u mnie rośnie mega szybko, pierwszy rok stała