Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Skalniak"

Mój ogród - złe dobrego początki 08:03, 13 mar 2013

Do góry
Witam i pozdrawiam To coś w rodzaju koniczyny strasznie rozłazi się, najlepiej użyj ostrożnie chemii, u mnie poszło kilka metrów poza skalniak.
Ania i róże i cała reszta :) 20:42, 12 mar 2013

Do góry
Aniu głosuję za lawendą jeden gatunek tak by się rozsiewała i mogłas robić sadzonki - całysz szpaler pieknie by wyglądał , albo ogródek rozchodnikowy, moze gdzieś donica ? a może pod murek skalniak - przmyśl jak masz robić kostke - więc może najpierw kostka a potem dalsze prace - ciekawa jetem co wymyślisz

pozdrawiam
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:44, 11 mar 2013

Do góry
mira napisał(a)
Aniu wymysliłam dziś, że w czasie kwitnienia lilii musze Cię odwiedzić - to wyjątkowy czas u Ciebie, hmm znaczy stale taki jest bo jak zakwitną te krokusy .. no ale trzeba wybierać więc skalniak zjawiskowy widziałam to teraz czas na lilie - masz Landini i podoba Ci się - bo z kawiatkami jest tak że niektóre na zdjąciach dobrze wychodzą a w realu trochę jest inaczej
pozdrawiam

Nie mam. Albo jeszcze nie mam... i nie pamiętam co teraz kupiłam.
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:51, 11 mar 2013

Do góry
Aniu wymysliłam dziś, że w czasie kwitnienia lilii musze Cię odwiedzić - to wyjątkowy czas u Ciebie, hmm znaczy stale taki jest bo jak zakwitną te krokusy .. no ale trzeba wybierać więc skalniak zjawiskowy widziałam to teraz czas na lilie - masz Landini i podoba Ci się - bo z kawiatkami jest tak że niektóre na zdjąciach dobrze wychodzą a w realu trochę jest inaczej
pozdrawiam
Nigdy nie mów nigdy 20:38, 05 mar 2013

Do góry
asc napisał(a)
Mam obiekcje co do krwawnika... tu mam małe doświadczenie, mi na żyznych rabatach nie chciał ładnie rosnąć, robił się byle jaki, przesadzony na skalniak gdzie ma sucho zaczyna rosnąć ładnie.. wniosek może być taki, że ziemia musi być sucha i bardzo przepuszczalna i pełne słońce. Ja bym wybrała floksy, ale floksy czasami łapią grzyba i trzeba je opryskać.... pomimo wszytko wybrałabym floksy,, uszczykiwane gałązki wiosną powodują, że długo kwitnie. Moje pełne białe floksy już ruszyły z wegetacją i rosną.. dziś wypatrzyłam że ruszyły

Tak, floksy będą. Bliziutko tam teraz rosną, niedaleko będę przesadzać. Moje ciemnoróżowe są, chyba 5 mam Spore są, chyba starczy.

Białych nie mam, ale na drugą stronę zaplanowałam przy fioletowych astrach angielskich.

Jak to : ruszyły ???!!!
Nigdy nie mów nigdy 20:21, 05 mar 2013

Do góry
asc napisał(a)
Mam obiekcje co do krwawnika... tu mam małe doświadczenie, mi na żyznych rabatach nie chciał ładnie rosnąć, robił się byle jaki, przesadzony na skalniak gdzie ma sucho zaczyna rosnąć ładnie.. wniosek może być taki, że ziemia musi być sucha i bardzo przepuszczalna i pełne słońce. Ja bym wybrała floksy, ale floksy czasami łapią grzyba i trzeba je opryskać.... pomimo wszytko wybrałabym floksy,, uszczykiwane gałązki wiosną powodują, że długo kwitnie. Moje pełne białe floksy już ruszyły z wegetacją i rosną.. dziś wypatrzyłam że ruszyły

Aniu, floksy chyba zostaną, bo Kasia je ma, więc sprawa sam się rozwiązała, ale dobrze wiedzieć, że nie lubi mokrego...
Nigdy nie mów nigdy 20:02, 05 mar 2013

Do góry
Ogród Sylwii od początku cz.II 20:03, 03 mar 2013

Do góry
Plac budowy

Tu był kiedyś skalniak a będzie donica z nasadzeniami ......To jedyne miejsce jakim można dostać do ogrodu wszelkimi pojazdami .....Dlatego długą chwilę będzie tu jeszcze ruinka ....

A tutaj miejsce na altanę

I przewodnik jak mniej więcej to będzie wyglądało

Mój goły ogród -( 02:51, 02 mar 2013

Do góry
Witam Wszystkich. Potrzebuję pomocy ;-( mój ogród który ma dopiero powstać jest w opłakanym stanie.

Nie ma jeszcze domu ,ale chciałabym stworzyć już ogród aby swobodnie sobie rósł. Na razie postawie malutki domek tak aby spędzać na działce wolne chwile. W poprzednim roku posadziłam jałowca Skyrocket u góry i z prawej strony działki , chciałabym sie zasłonić, ale ten jałowiec nie wygląda najlepiej - jest jakiś golaśny, ładnie to nie wygląda podobno potrzebuje dwóch lat na rozrost ale niewiem czy coś z tego będzie.

Wygladał ładnie tak mi się przynajmniej zdawało.kilka fotek jałowca.

Działka ma 40 metrów szerokości i 50 długości.Planowałam że posadzę połowę działki w około jałowce a na dolnej części świerki.kilka zdjęć całości działki ,teraz jest ogrodzenie tymczasowe z siatki leśnej,póżniej będzie ogrodzenie typu ranczo dom w przyszłości z bala w kształcie litery L.

Wjazd na działkę jest od strony lasu,kiedyś martwiłam się że będzie tam za mało słońca ale w lecie praktycznie cały dzień jest nasłonecznina po za wąskim pasem cienia który w pierwszej połowie dnia jest pod lasem a póżniej z lewej strony działki 85 % jest nasłonecznione.

Z lewej strony działki u góry postawiony jest grill (jeszcze nie wykończony) będzie wkomponowany w tarasik małego domku wypoczynkowego około 20m2.zrobiłam malutki skalniak moze przypomina choć troszkę skalniaka eheheh.

Na kratkach jest owiniety bluszcz posadziłam go jak nie miał juz listków.Mam sporo drzewek w doniczkach wszystko to iglaki zalezy mi aby na dole działki przy lesie i po prawj stronie do połowy działki rosły wzdłuż ogrodzenia świerki i sosny dwa rzędy w szachownicę ale tak aby nie były sciśnietę sadzone co 3 metry żeby rosły swobodnie a przy okazji osłoniły mnie od strony drogi.Rospisałam sie strasznie ale potrzebuje pomocy,spróbuje wrzucić projek działki gdzie będą stały budynki w przyszłości.

Kolor różowy to posadzone jałowce ,kolor żólty mam zamiar tam posadzić jałowce ale ze względu że bedą w tym roku kopać tam pod wodociagi na razie nic nie mogę tam posadzić.kolor jasny niebieski miałam w planach posadziś swieki ,sosny .z lewej strony duzy wjazd z garażem na srodku dom,u góry po lewej stronie malutki domek z tarasem i grilem.trawy jeszcze nie siałam chciała bym robić to etapami .
Ogrodowy spektakl trwa ... 20:16, 28 lut 2013

Do góry
Kondzio napisał(a)
pogoda super ja jeszcze nie dotarłem do sadu z robotą bo tam mam reszki jabłek porozrzucane po ogrodzie przez ptaki

jesli masz sad - to zazdroszczę, a ptaki muszą mieć co jeśc - u mnie w różnychmiejscach jest różnie mam tez zwalki śniegu - ale tez skalniak w słonecznym miejscu i inne miejsca słoneczne

więc hiacynty się wyrywają

Działeczka ROD, brak doświadczenia, ale ogromna radość :) 20:51, 25 lut 2013

Do góry
Przed zimą "skalniak" wyglądał tak:

tył:

Ogrodowy spektakl trwa ... 14:39, 25 lut 2013

Do góry
te są u mnie niezniszczalne rosną nawet w kamieniach i są samoobsługowe

krwawniki też świetnie - moja nowa miłość - zamówiłam już nowe
krwawniki lubią biedronki a biedronki mszyce - sprawdę

zapowiadają piękną pogodę na ten tydzień - pewnie w piątek wtargnę i po lewej stronie mój skalniak wymuskam z pierwszą siłą

ale wcześniej troche posprzątam - pogrzebię w doniczkach przy moim stoliczku

Gardenia 2013 22:39, 23 lut 2013

Do góry
Tak dzisiaj już większość stoisk prowadziły sprzedaż detaliczną

Gardenia ... byłam widziałam i potwierdzam w 100% to co przedstawiła i króciutko skomentowała Danusia, ślicznie - można nacieszyć duszę i oko. Wróciłam z małymi zakupami jedno ze stoisk wystawowych sprzedawało żurawki po 4 zł, bardzo ładne i duże i takie 10 paki roślin na skalniak po 24 zł (każda roślinka inna). Kupiłam też malwy białe ale teraz tak się zastanawiam jak je przechować do wiosny - przesadzę do doniczek i do piwnicy ...
Na kiermaszu była taka czeska firma zajmująca się sprzedażą donic z nawadnianiem na taras, ceny mieli całkiem przyzwoite więc i pozwoliłam sobie i na tą przyjemność.
Poza tym przywiozłam mnóstwo wiedzy z wykładów i gazetek informacyjnych.

Duży ogród i brak pomysłów 21:52, 22 lut 2013

Do góry
Po wielkich trudach wyszedł mi taki szkic nie wiem czy bedzie czytelny?

A teraz mała legenda:
1 - skalniak ok 60 m długi
2- thuja brabant wys ok 160 cm
3- rabatka o która Danusiu Ci nie pasuje do całości, prostokat zamalowany na ciemno to płyta szamba, które zostało przerobione na oczyszczalnie scieków
4- świerki wys ok 100 cm
5- rabatka pod ogrodzeniem z siatki które oddziela ogród od sadu
6- zbiornik na deszczówkę z dachu ze starego domu

Tak Danusiu ta smieszna rabatka to jest zrobiona na płycie od oczyszczalni. W przyszłości chciałabym połączyć ją z tarasem, który planujemy dokleić do tylnej sciany garazu, tylko cały czas zatanawiam sie czy to jest dobry pomysł taras tak blisko oczyszczalni.

Może masz jakiś inny pomysł zakrycia płyty od oczyszczalni gdzie jest nasypane ok 3 cm ziemi.

Chodzi mi tez jak obsadzic rabatke pod siatką, w trawniku znajduje sie rów gdzie jest odprowadzana woda deszczówka z rynny, w przyszłości zbiornik na deszczówkę za ogrodzeniem na terenie sadu. Może jakis suchy potok?

Zdjecie tej beznzdziejnej rabatki z drugiej strony

Rów w trawniku ( koło mojej psinki)

Prosze o podpowiedz za co z góry dziękuję

Ogrodnik Mimo Woli cd 15:53, 22 lut 2013

Do góry
eliza3 napisał(a)
Aniu, kiedy zobaczyłam Twój skalniak znowu się zawiesiłam...
Zobaczyłam... chyba astry alpejskie?
Też mam takie, ale u mnie jakoś się pokładają i nie są takie ładne. U Ciebie jakoś wszystko piękniej rośnie, co Ty masz za ziemię czarodziejską? A może czarodziejską różdżkę?

U mnie astry rosną na skalniaku i może dzięki temu, że maja ziemię dość ubogą i nie podlewane praktycznie wcale, nie rosną zbyt wysokie .. a przez to się nie pokładają. Jak przekwitną to je ścinam i zostają same liście.
Ogrodnik Mimo Woli cd 14:29, 22 lut 2013

Do góry
Aniu, kiedy zobaczyłam Twój skalniak znowu się zawiesiłam...
Zobaczyłam... chyba astry alpejskie?
Też mam takie, ale u mnie jakoś się pokładają i nie są takie ładne. U Ciebie jakoś wszystko piękniej rośnie, co Ty masz za ziemię czarodziejską? A może czarodziejską różdżkę?
Duży ogród i brak pomysłów 19:14, 20 lut 2013

Do góry
Tam jest pelne słonce pokazalam skalniak od pólnocy. Chciałabym aby rabata była urozmajcona. Bardzo podoba mi sie kompozycja z 3 -5 gatunków roślin.
Całkiem nowa i całkiem zielona....przyszła oby ! ogrodniczka 22:41, 18 lut 2013

Do góry
Dzien dobry! IOd jakiegos czasu przypatruje sie Waszym cudnym ogrodom i zapragnelam i ja miec swoj maly kawalek raju. Problem w tym ze o ogrodnictwiem wiem tyle co nic, Troche czytam troche probuje podpatruje, Jestem mieszczuchem z krwi i kosci i niestety z blokowiska ...wiec nie bardzo mialam mozliwosci pobawic sie w ogrodnika wczesniej, Okolo rok temu zapragnelam miec swoj ogrodek, niestety mieszkam obecnie w bloku w UK. Wiec sadzialm co sie dalo i trzymalam na parapecie a w zeszlym roku postaralam sie i dostalam swoja malutka dzialeczke. Moja dzialeczka ma okolo 90m^2. W czerwcu zeszlego roku byl tam jeden wielki balagan, Wykosilismy co sie dalo, przekopalismy postawilismy chatke narzędziową i paskownice dla corci. Zalaczam zdjecie jak to wygladalo w pazdzierniku.

No w tym roku zaszalam i kupilam mnostwo roznych nasion warzyw :min seler, marchew, rzodkiew, papryke, pomidory, kukurydze, dynie, cebule, brukselke, ogorki, poziomki, truskawki, kalafior, por, ziola, burak, kapusta, czosnek, chyba przesadzilam z tym wszystkim, oraz kwiaty:wszystkie cebulowe juz wsadzilam do ziemi w pazdzierniku (okolo300 cebul) i modle sie zeby chodz 30% z nich wyroslo....ale mam jeszcze moje ukochane Alstroemerie oraz Aquilegia, Geranium , kolorowe llobelie, słoneczniki....
No jednym slowem misz-masz na maxa...i obawiam sie ze zrobie z tego jeden wielki 'smietnik' zbior rzeczy przypadkowych. ...
Wiem ze troche przesadzilam z tymi nasionami jak na początek ale mam tyle zapalu,.,.,,
No wiec zwracam sie do was z prosbą o pomoc w aranzacji tego malutkiego skrwaka ziemi.
Tak zeby to jakos wygladalo. poki ci moj pomysl jest taki : kolo łotka rosna zasadzone truskawki i maliny,
kolo domku posadzilam clemantis i roze pnaca. tam gdzie te zielone plastikowe obrzeza sa cebule kwiatow, i cos co udaje skalniak ;D....od domku do piaskownicy chce trawke zeby mozna usiasc zjesc itp. a tu gdzie to przekopane chcialabym wydzielic grzadki warzywne i widzialam na forum takie piekne grzadki oddzielone sciazkami z trawy wygladalo to tak schludnie i pięknie!!.
Nie wiem jak to wszystko obsadzic co gdzie, jakie kwiatki zeby bylo ladnie,....Prosze doradzcie cos!
dziekuje
i pozdrawiam Kasia
Duży ogród i brak pomysłów 12:15, 18 lut 2013

Do góry
kolejne moje wyczyny
taki mały skalniak długości ok 60 metrów
i druga część skalniaka od połnocy

w tamytm roku skalniak dostał nowy wygląd i jest duzo ładniejszy - jest zrobiona obwódka z kostki niestety brak zdjęć, ale obiecuję, że zaraz jak tylko stopnieje snieg to zrobie nowe fotki

i ogród od strony północnej

a na koniec moja strazniczka ogrodu, grzeczna i posłuszna doskonale wie ,że nie wolno chodzić po rabatkach
Nostalgiczny ogródek shabby chic 08:30, 18 lut 2013

Do góry

Będziesz je straszyć ale krzywdy nie zrobisz tak jak robią to inni . U mnie ich nie ma nie to podłoże

Dajanka ma to szczęście, że może cokolwiek posadzić.... krety w dużej liczbie zniszczą każde nasadzenie, każda roślinę i cały warzywnik..... na same brzęczyki odstraszające wydałam kilkaset złotych, poszły kilogramy karbidu, czosnku i wszystkiego co tylko udało się zakupić, zdobyć, łącznie ze szmatami nasączonymi ropą. Podliczyłam, że na środki odstraszające wydalam w jeden sezon ponad 1200zł. Na podobną kwotę zniszczyły mi rośliny i to co posadziłam..... Nawet skalniak z kamieniami wywróciły do góry nogami, kilka tam wpadło i nie mogło się wydostać. Miałam wybór krety i ślimaki, albo ogród. Szkoda, że nie zrobiłam zdjęć jak to wyglądało.. nie miałam siły, bo siedziałam i płakałam nad zniszczeniami...
To tyle w kwestii ochrony żywych stworzeń. Póki nas ten problem nie dotyka... Trzeba sobie wyobrazić wokół domu brak trawnika, drzewek, kwiatów i tylko same kopce. Wszędzie unoszący się smród tego co wtyka się w niezliczoną ilość kopców i brzęczenie kilkudziesięciu brzęczyków, że nawet nie da się siąść w ogrodzie, bo ten dźwięk chociaż cichutki to denerwujący.... dzień i noc....

Przepraszam za takie wywody..... i mam nadzieję, że środek będzie skuteczny...bo wiem co to znaczy mieć taką ilość kretów. Trawnik pal go licho, ale wszystkie rośliny zakupione i posadzone jak zniszczy to już boli...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies