Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Moja działka na Dębowym Lesie 15:43, 21 sie 2019

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Aniu jestem pod wrażeniem Twoich roślinnych kolekcji. Zgromadziłaś piękne roślinki w pięknym ogrodzie

Asiu, witaj!
I dziękuję bardzo z te pozytywne słowa.
wiesz jak6 to jest duzo roślinek się podoba, trudno się im oprzeć i... dokupywało się i coś tam się uzbierało.

Amarantus od Ani-anpi W sumie to pierwszy raz mam amarantusa w swoim ogrodzie .
Wzgórze chaosu 15:42, 21 sie 2019

Do góry
Iwonka napisał(a)
Lipcowe wspomnienie Na trawnik nie patrzymy Zachwycam się limkami i hakone, które sadziłam rok temu. Ogrodowiskowe przeboje, które u mnie w takim zestawieniu zagościły i już zostaną Uwielbiam je, cudnie się rozrosły, więc po co więcej kombinować

O tak bardzo fajne połączenie...
Jak feniks z popiołów 15:32, 21 sie 2019

Do góry
Agatko - especially dla "Cię" jedna fotka. Nieśmiertelny i zawsze na czasie zestaw ogrodowy.
Różowa jeżówa jednak na podmiankę idzie (bo i tak przez przypadek na tej rabacie wylądowała).
PROJEKTOWANIE OGRODÓW 15:19, 21 sie 2019

Do góry
Ogromnie się cieszę Danusiu, że się Tobie podoba Sama żałuję, że miejsca mało i wąskie rabaty zostawiłam. Zaczynałam przygodę z ogrodem jak byłam zielona i nie lubiłam prac w ziemi. Jak zaczytałam się w Ogrodowisku zakochałam się i uwielbiam każdą chwilę spędzać z moimi roślinkami, nawet chwasty wyrywam dla odprężeniaMąż polubił kłaść kostkę, więc obiecał, że jak będę chciała coś zmienić to z tyłu domu możemy poszerzyć bo tam najwięcej miejsca...
Mam ogromną prośbę o poradę do rabaty ze zdjęcia. Tam jest 0,7 m x 22m - do 11.00 słońce świeci jak na zdjęciu, później jest ono na rabacie aż do popołudnia. Myślałam posadzić żywopłot z cisa, takie ścianki naprzemiennie z tują ciętą także na równo do wysokości ogrodzenia, ponieważ sąsiedzi mają już tuje które będą wysokie. Chciałam zasłonić niezbyt ładne ogrodzenie. Zaznaczyłam kolorem miejsce gdzie myślałam o dodaniu czegoś do szpaleru dla urozmaicenia ale nie wiem co. Na drugim zdjęciu widok tego zaznaczenia od drugiej strony.
Podmiejski ogródek 15:02, 21 sie 2019

Do góry

Mam już plan na rewolucję na tej rabacie
Zmniejszę ilość rozchodników (być może nawet zamienię na jakąś szlachetniejszą odmianę) i kocimiętek, na pewno zwiększę ilość łubinu i śmiałka, dodałabym też pysznogłówki, tylko w ZP nie mieli już interesującego mnie koloru.
Podmiejski ogródek 14:59, 21 sie 2019

Do góry
Helen napisał(a)

Może się ukrywać w światłocieniach

No więc kicha: słońca nie było, światłocienia też, chcąc nie chcąc musiałam zrobić zdjęcia "uczciwe"

rabata ma swój moment przerwy, bo przetaczniki i floksy jeszcze nie zakwitły powtórnie, rozchodniki dopiero zaczynają różowieć, kocimiętki w zasadzie nie widać, i tylko bodziszek i szałwia trzymają wartę.
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 14:51, 21 sie 2019

Do góry
Ławeczka niedługo zmieni miejscem stanie tam, gdzie widać żółtą hostę.

W powietrzu czuć już jesień

Zaczynają kwitnąc wrzosy i nieśmiało chryzantemy

Boso po rosie 14:28, 21 sie 2019

Do góry
Witam wszystkich zielono zakręconych.

Raczkuje ... Czytam, zerkam, sprawdzam, notuje, by w ostateczności samej posadzić i poczuć.
Gust i pragnienia przy wyborze roślin, charakterze ogrodu kształtują mi się wraz z połykanymi kolejnymi wątkami.
Mam nadzieje, że ostatecznie udźwignę ta skumulowana wiedze i cenne wskazówki i przeniosę je na swój grunt.
U mnie póki co pobojowisko po budowie. Mam swoja wizje na ogród, ale boje się zestawień poszczególnych rabat. Czy będę konsekwentna...
Tak jak przy wyborze projektu domu, jego urządzaniu- lubię prostotę, ale nie laboratorium.
Dom o prostej bryle/bez udziwnień, ale o sielskim charakterze.
By było czuć wiochę
I taki chciałabym tez ogród.
Geometryczny, prosty, ale żeby miał w sobie cos lekkiego, cos z wiejskich ogrodów i żeby pachniał...

Mam nadzieje, ze znajdzie się tu jakiś Anioł Stróż moich ogrodowych poczynań i przeprowadzi mnie przez pierwsze rozterki.
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 14:20, 21 sie 2019

Do góry
Veega napisał(a)
Janeczko
jak dobrze, że się odezwałaś i znowu możemy oglądać Twój piękny ogród z cudnymi różami Proszę o więcej różyczek

Pozdrawiam

Postaram się w wolnej chwili, których ostatnio tak mi brak

Może China Girl pokażę?

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 14:08, 21 sie 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Janeczko, cudny początek dnia mi zapewniłaś i nawet nie wiesz jak bardzo mi ulżyło, że Forever Purple się zadomowiła i daje radę! Balsam się, że może w słonku kaprysić Ci jednak będzie-ostatnie lata dają się we znaki wielu roślinom przy tych upałach. Co prawda moja w słońcu wyglądała fajnie, ale po zimie się słaba zrobiła coś.

To Vanilla fraise taka cudna w tle?

Wiesz, że też mam taką szklana banieczkę tylko zalega w domu, może czas ją ogrodowo wykorzystać

Ja na moją Afrodytę jestem zła-jakaś marna sadzonka mi się trafiła-nie urosła wyżej niż do kostki odkąd ją mam, już nie mówiąc o jednym pąku.. czas się jej pozbyć i kupić nową za długo z tym zwlekałam. Oliwia rose kusi niezawodnością..

Wreszcie QoS u mnie lepiej i już nie mam do niej wielkich zastrzeżeń-o wiele więcej kwiatów, więc i kwitnienie dłuższe
Nowa różyczka jest prześliczna!

Kasiu, z tego co widzę, wszystkie ciemne żurawki świetnie rosną w słoneczku i się nie przypalają. W odróżnieniu od limonkowych... Po zimie, natomiast, wszystkie odmiany mają trochę uschniętych liści, ale po ich oczyszczeniu, ruszają z kopyta i szybko znowu robią się ładne.

W tle na zdjeciu rzeczywiscie Vanilka, lubię ją we wszystkich kolorach, ale najładniejsza chyba jest właśnie teraz

Banieczkę koniecznie wykorzystaj ogrodowo Tylko umieszczone w nich kwiaty dosyć szybko więdną, bo słoneczko za mocno grzeje, ale kompozycyjnie tworzą wspaniały klimat heh

Aphrodytkę koniecznie wymień, warto postarać się o lepszą sadzonkę. A Olivię po prostu musisz mieć! Cieszę się, że QoS się pozbierała i nie wyleci już z Twojego ogrodu. Ona jest jednak niepowtarzalna i bardzo ją lubię.

Nowa różyczka, a w zasadzie wszystkie 3 krzaczki Niso Fumagalli, ładnie się rozkręcają juz w ich pierwszym sezonie. Mało jest niskich ślicznych białych róż, więc bardzo chciałam ją mieć. I w końcu ją mam! Czekam na lepsze czasu dwóch innych nóweczek - Accademia i Sans Souci. Obie, co prawda, kwitną, ale to jeszcze nie jest to. Muszą podrosnąć. Chociaż już teraz widać, ze Accademia naprawdę ma bardzo ciekawy kolor, nie jak w katalogu Barniego tandetny fiolet, ale głęboki fuksjowy. Coś nowego u mnie.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 14:06, 21 sie 2019

Do góry
TomaszZ napisał(a)

no i pozamiatane
Waldek ależ trawa!
jak często kosisz?
wygląda na dużą, szkoda że nie można większych zdjęć wrzucać

To tylko złudzenie. Od sześciu lat, bo tyle ma ten trawnik nie dopuszczam do przerostu trawy. Koszę w zależności od pogody i pór roku. W tej chwili co 4-5 dni.

Pszczelarnia 13:13, 21 sie 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Pada , choć plany mi pokrzyżowało, się cieszę.
Wrzucam kilka zdjęć.

To zdjęcie z powodu kontrastu

To jest jak obrazek

Gaura

Te same kwiatki od lat

Zawilce

Za ławką h. 'Limelight', a z przodu ta jedna niższa to jakaś z serii Magical

Dziękuję Ewo za ostatnie zdjęcia. Bardzo są dla mnie inspirujące. Mimo, że jestem na forum już jakiś czas a wcześniejsze lata to podglądanie Ogrodowiska z doskoku, to niestety Pszczółki nie znałam. Dopiero petycja w obronie Kotliny, potem odcinek Mai nakręcony u Ciebie a obejrzany dopiero teraz sprawiły, że jestem. Mimo, iż nasze ogrody dzielą lata świetlne czuję, że twój kierunek i u mnie znajdzie troszkę miejsca. Byłam ogrodnikiem przypadkowym, totalnie nieświadomym. Ostatnio dużo czytam, oglądam. Nowa wiedza daje mi mnóstwo radości, ale też jest impulsem do zmian. Na wiele nie mogę sobie pozwolić, baza ogrodowa jest jaka jest, niemniej byliny każdemu ogrodowi dają duszę. Dlatego ożywiam swój ogrodowy szkielet i podglądam kompozycje.
Twoje Ewo urzekają lekkością i czarem. Nawet nie lubiane przeze mnie bordowe drzewo - pissardi?- u ciebie dostało piękny dół i całość urzeka.
Cieszę się, że i ty masz hortensje. Zdominowały forum, w coraz większej ilości są i u mnie, ale jeśli pasują do stylu domu czy ogrodu to czemu nie ulec modzie...
Gaurę odkryłam w tym roku, jest genialna w swej delikatności. Zawilce mam drugi sezon, są śliczne.
Będę śledzić twój wątek, fajnie, że jest taki długi. Nadchodząca zima upłynie mi pod znakiem dalszego projektowania rabat do remontu. Cieszę się z niesamowitego źródła inspiracji, które u ciebie znalazłam. Dziękuję

Kłopoty - problemy z trawnikiem 12:38, 21 sie 2019

Do góry
waldek727 napisał(a)

Wiem Tomasz, że napisałeś to z przymrużeniem oka, ale ja ,,tej chęci" posiadania trawnika i czegokolwiek lepszego od sąsiadów nie mam. Nie jestem nazbyt wymagający i cieszę się z tego co mam. Sąsiedzi dokoła ,,stają na głowie, nawożą mineralnie czym się tylko da, a i tak najczęściej zaglądają do mnie. Ja nie mam zamiaru nikogo naśladować. Od lat mam własne recepty na ogród, a jak ktoś ma w/g mnie coś ładniejszego, to się tylko cieszę, bo jestem pasjonatem ogrodów i z nikim nie rywalizuję.

no i pozamiatane
Waldek ależ trawa!
jak często kosisz?
wygląda na dużą, szkoda że nie można większych zdjęć wrzucać
Ogród Basi 12:36, 21 sie 2019

Do góry
Iwonka napisał(a)
Ta czerwona kropeczka to jakiś nowy kwiatuszek? Mały ogrodnik wam rośnie Pomaga czy tylko podziwia?

Bardzo urokliwie wygląda ten zakątek, masz niesamowicie bujne bergenie
Podziwiam ten hakonkowy szpaler, który również u siebie sadzę. Fajnie porządkuje i zamyka rabaty
Niesamowity miałaś pomysł z obsadzeniem ogrodzenia powojnikami. Taka kolorowa, delikatna radość wśród spokojnego kolorystycznie wnętrza. Podoba mi się ten zamysł U siebie też kiedyś dodam powojniki, ale na obeliskach, bo ogrodzenie już szczelnie obrośnięte.

Dziękuję za info z cisami, będę dosadzać w takim razie Fastigaty. Na razie robiłam łopatowo-grabiowe przymiarki gdzie i ile
Walki z ćmą nie zazdroszczę, zobacz wystarczą dwa dni aby łasuchy tyle zjadły. U mnie pomógł mospilan w podwójnej dawce i codzienna obserwacja. Na szczęście podczas tygodniowego wyjazdu byłam już po pierwszej inwazji a buksy zostawiłam zabezpieczone mospilanem. Ale przeraża mnie ta dawka chemii, którą musimy lać, aby rośliny przetrwały...

Iwonko, masz rację, to ogrodnik nam rośnie, człowiek czynu. Nie lubi podziwiać, woli coś robić.

Też wydaje mi się, że taki szpaler jednakowej roślinności to trochę porządkuje różnorodność nasadzeń.
Walka z ćmą trwa. Pryskane było Lepinoxem. I na razie nowych gąsienic nie widać.

Dzięki Iwonko za odwiedziny i pochwały. Bardzo to miłe.
Pozdrawiam.
Ogród u Ewy Ogrodowe szaleństwo zamkn. 12:11, 21 sie 2019

Do góry
Bugenwilla - Kwiaty, za sprawą których przenosisz się myślami do krainy romansu i ciepłych nocy.
Moja kolekcja

Hortensjowo 12:04, 21 sie 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Zrobiłam taki wstępny plan na podstawowe rośliny.

Jordan to zielone, laurowiśnia ciemnozielona za nim - jaką masz odmianę? One bardzo potrafią rozrosnąć się na szerokość, trzeba ją będzie ciąć.

Ciemna hortka bardziej z przodu, biała skalnica mogłyby tworzyć poduchy na ziemi i na wzgórku z Jordanem.

Ewa, to był plan a poniżej faktyczne rozmiary, niestety inne niż wg planu
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:50, 21 sie 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Rabata powinna dla tego co planujesz mieć co najmniej 2 metry szerokości.
Ale jak leci linia nawierzchni? TRzeba ją ująć w jakieś krawężniki. I patrząc w lewo, zaczyna już stykać się, a tak nie powinno być, a więc całość do zaplanowania.

Drzewa nie wścibiulaj tak w sam kąt, powinno być wysunięte na środek rabaty. A narysowałaś w samym kącie

Wniosek:

narysuj plan. Zaznacz strony świata, podaj odległości.

Danusiu czy to drzewo to mogłaby być Wiśnia Piłkowana ROYAL BURGUNDY czy lepiej np. Buk Kolumnowy DAWYCK PURPLE (chociaż na niego jest tu pewnie za mało miejsca) albo Głóg pośredni PAUL'S SCARLET? A pod nim Rozplenica Japońska Black Beauty albo HAMELN lub MOUDRY z rozchodnikami.
W ogródku emerytki 11:40, 21 sie 2019

Do góry
gogo napisał(a)

Fajny efekt, teraz nawet zimą będziesz mieć kolorowo w ogrodzie.
Podwórkowa rehabilitacja 10:45, 21 sie 2019

Do góry
jolanka napisał(a)
Piękności pokazujesz, jednak stipa robi świetna robotę
Połączenia roślinne super

Dziękuję, tak, warto było wysiać te stipy. O taki efekt mi chodziło, choć ciekawie też wygląda śmiałek darniowy.
Podwórkowa rehabilitacja 10:32, 21 sie 2019

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Rewelacyjne foty z pięknego ogrodu.

Dziękuję Dorotko za miłe słowa

Pisałam, że moje powojniki zostały zaatakowane przez pluskwiaki z rodziny dziubałkowatych. Mało o nich informacji, nadmiar tych stworzeń i oceny, że to one, dokonałam dzięki tym powojnikom na studni. Po wycięciu cała klapa od studni była w maleńkich jajeczkach, spacerowały sobie też dorosłe osobniki.
Wycięte powojniki odbiły i kwitną teraz. Nie są tak bujne, nie zakryły całej powierzchni ale cieszą. Co najważniejsze kwiaty są zdrowe.
I teraz żałuję, że nie zrobiłam tak z Krakowiakami.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies