Opryskać Chwastoxem i odczekać aż chwasty znikną. Potem równiemiernie rozsypać nawóz,. Widać pasy, tu gdzie zielone był nawóz, reszta zagłodzona. Szybko da się to wyprowadzić, tylko to równe nawożenie jest pod znakiem zapytania.
Podczas prac nad zmienieniem trawnika znalazłam duże pokłady takich korzeni
Resztka tego czegoś jest również na kosce, roślina bardzo mocno rozkorzeniona z długimi korzeniami odrastającymi od korzeni (potrafi odrosnąć z korzenia spod kostki)
Obecnie mam zdjęty trawnik zostały jedynie ogromne pokłady korzeni tego czegoś
Kasiu to przeróżne buki bordowolistne. Formy pendula i kolumnowe. A dalej mam normalne pokroje, ale ulistnienie różne, bordowe, żółte, nakrapiane i Tricolor.
Tricolor jeszcze nie posadzone.
A...mam jeszcze buka paprociolistnego (Fagus asplenifolia). Już rośnie, bo tułał się w donicy po naszej szkółce.
Nareszcie znalazłam mu miejsce. Wygląda świetnie Fagus asplenifolia
Ja bym poradziła wykopać trawę, ponieważ trawy się starzeją w ten sposób, że środek kępy zamiera a żywotne pędy znajdują się po brzegu. Należy wykopać, oddzielić żywe fragmenty a środek wyrzucić na kompost wcześniej rozdrobnić.
Zaprawić glebę w starym miejscu aby dać składniki pokarmowe. Ewentualnie na dno dać żwir celem drenażu.
Ja do tej pory opuchlaków nie miałam, nie wiem jakim cudem bo roślin tyle darowanych i kupowanych sadzonych bez sprawdzania. Ale w tym roku dwa sobie chodziły po składziku u kur w środku, zimować nie mogły bo w zimie dopiero budowaliśmy i tak myślę czy ze zbożem dla kur nie przyjechały w workach