Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogród Mirelli 21:30, 23 lut 2015

Do góry
Aha, zapomniałam pogratulować pierwszego cięcia. Gdyby jednak wydawał ci się za wielki, to nie bój się cięcia
Ogród Mirelli 21:28, 23 lut 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Ale fajnie przystojniak
Proszę fotka. Posadzony październik 2014

Mirello, pokaże ci fotkę mojego, to chyba ten sam, ale tak będzie wyglądał twój za kilka lat - ma ok.2,80 m wysokości.:

On jeszcze urośnie. Więc nie wiem, czy chciałabym takie 3 potwory w ogrodzie?
Szłam w niedzielę na spacer i widziałam jego brata sadzonego kilka lat wcześniej. Zasłonił cały dom sąsiada. Aż się przestraszyłam, ze taki wielki i pomyślałam sobie o moim. Wcześniej go wyciepię niż pozwolę, by taki wielki urósł
Ogródek Iwony 21:10, 23 lut 2015

Do góry
Beatko, wychodzi na to, że półcień dla miskantów może być Ale trzeba trawy obserwować

Mirello, byłam u ciebie, ale nie miałam czasu pisać, zaraz zaglądnę jeszcze raz

Olu, dziękuję za linka

Marzenko, fajnie mieć słońce. Ale jak latem praży przy 40 stopniach wolę uciec w półcień Rh i hortensje też wykorzystuję w półcieniu. Mogą być jeszcze hosty

Ogródek Iwony 21:00, 23 lut 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
O miskantach i nasłonecznieniu wypowiedział się też właśnie Waldek na swoim wątku - dodam jeszcze

Dzięki
Zaraz kopiuję:
waldek727 napisał(a)

Iwonko.
W pełnym cieniu nie, ale w miejscach półcienistych lub o czasowym niewielkim zacienieniu variegatusy, oraz inne miskanty o pstrych liściach lub innych przebarwieniach należą do tych traw które takie miejsca tolerują.
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 20:35, 23 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

To ja jeszcze poczekam z pikowaniem

Nie ma siły trzeba je policzyć, kupić multidoniczki i zostać plantatorem stipy
Przecież nie mogłam przewidzieć, że mi to wszystko wzejdzie
Tylko ziemię teraz do pikowania już zwykłą czy też do wysiewu dalej? Zielona jestem w trawach prawie jak trawa
Prawie - jak ogród 19:34, 23 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Beatko, dziś u Małej Mi był temat stipy poruszany i dziewczyny piszą, że nie powinno się jej ciąć, tylko wyczesać, bo po przycięciu się uśmierca jej komórki wzrostu. Nie miałam jeszcze stipy, ale może ta informacja jest istotna?

Dziewczyny,
temat stipy ciągle powraca...ciąć czy nie?
Ja tnę niako i jak narazie jej nie uśmierciłam, bo czy tak wygląda martwa stipa?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2895-ogrod-joanny-i-andrzeja-od-podstaw?page=395
Martwa to ona będzie w tym roku bo bez żadnych skrupułów wykopię wszystkie 2-letnie stipy i posadzę nową. Lubię jak jest taka zieleniutka i zwiewna. Ta dwuletnia pokłada się bardzo po deszczu i działa mi na nerwy.
Decyzja ciąć czy nie należy do Was
Ogródek Iwony 17:43, 23 lut 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)
Witaj Iwonko.
Trawy ozdobne jak sama nazwa wskazuje powinny stanowić w naszych ogrodach część dekoracyjną. W przeważającej większości pochodzą one ze stref nasłonecznionych. Rosnące w cieniu trawy będą miały tendencję do wydłużania się w efekcie czego, staną się wiotkie i słabe. Na takim stanowisku nie ma także co liczyć na ich piękne wybarwienie, oraz zawiązywanie kwiatostanów, które nie jednej trawie nadają całego uroku.
Pozdrawiam.

Waldku, witaj na moim wątku. Ponieważ cenię sobie twoją wiedzę, to może potrafisz określić, co oznacza stanowisko słoneczne i półcień ?
Dziewczyny się zastanawiają nad posadzeniem traw z określonej strony domu.

Ja mam ogród wkoło domu, zamiast mieć w centrum trawnik, stoi dom.
Trawy chciałabym posadzić od strony południowej i wschodniej. Południe jest słoneczne, ale na stronie wschodniej po południu jest cień. Czy to wystarczy trawom? Pozdrawiam
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 17:20, 23 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Joasiu, już wiem, że rozplenice są różne i różnią się wielkością. Jakie masz z nimi doświadczenie ?

Największa rozplenica to 'Moudry' i z niej jestem najbardziej zadowolona, ładnie zimuje. I chyba najszybciej rusza z wegetacją.
'Hamlen' jest średnia i późno zaczyna wegetację, najmniejsza 'Little Bunny' ale tę sadziłam w ubiegłym roku i trudno mi się o niej wypowiadać.
Ogród na glinie 17:04, 23 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Małgosiu, pokaż twoje widły

Jak tylko znajdę chwilę to cyknę zdjęcie.
Ale fajnie leżą w dłoniach, a trzymałam kilka sztuk.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 16:50, 23 lut 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Bardzo dobrze zrobiłaś ku pamięci
Iwonka zamówiła hortensje. Zobaczymy jak będą wyglądały i rosły. Pewnie wklei fotki

Pewnie, ze wkleję, ale do tego czasu na pewno zamówicie też swoje
Tutaj masz Aniu jeszcze link do hortensji u Any i Sebka, jak wyglądają Silver Dollar i Limlight:
Na tej stronie:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=436
Kosolkowa Pasja 16:24, 23 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Violu, mi też

Olu, u mnie koty marcują,całe szczęście nie u mnie , tylko u sąsiadów.

Iwonko.
Teraz, to koty się lutują.
Ogród na glinie 15:58, 23 lut 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)

To prawda.
Narazie czytam o tym jak mocno przyciąć tą różę pienną, bo jeszcze nie robiłam takiego wiosennego cięcia. To zeszłoroczny nabytek.

Mam nowe widły!
I nóż do cięcia kantów trawnika

Małgosiu, pokaż twoje widły
Prawie - jak ogród 15:34, 23 lut 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
Iwonko,
Werbena nie chce dalej ze mną wspólpracować...

To może wyślę ci nasionka pewniaka ? Mi zaczęła kiełkować po 6 dniach - mam już 3 sztuki na świecie i się coś dalej dzieje w doniczce.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 15:31, 23 lut 2015

Do góry
Joasiu, już wiem, że rozplenice są różne i różnią się wielkością. Jakie masz z nimi doświadczenie ?
Ogród z platanem. 15:30, 23 lut 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Dlaczego wyciąłeś też małe gałązki? Chcesz mieć specjalnie pokrój ażurowy??

Ania, ty zauważysz wszystko. Ja też zauważyłam, ale myślałam że tak trzeba. Czekam z tobą na odpowiedź Filipa
Pomóżcie wyczarować mi ogród 15:28, 23 lut 2015

Do góry
Violu, pewnie zajęta jesteś przygotowaniami do wyjazdu. Będziesz tam miała internet? Bo smutno będzie bez ciebie.
Kosolkowa Pasja 15:27, 23 lut 2015

Do góry
kosolka napisał(a)

I informuje wszem i wobec, że u nas są już żurawie Słyszałam wczoraj i dziś rano, M.widział. Hura!! Uwielbiam ich krzyki

Violu, mi też

Olu, u mnie koty marcują,całe szczęście nie u mnie , tylko u sąsiadów.
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 14:52, 23 lut 2015

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)

Za to chodzę koło stipy i kombinuję. Jak ją popikuję to mi pół domu zajmie

To ja jeszcze poczekam z pikowaniem
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:42, 23 lut 2015

Do góry
Kasia, siewek nie oddawaj, bo trzeba codziennie zraszać, a potem się zapomni i co? Dzieciakom piłkę zabierz i powiedz, że na czas dorastania stipy się zgubiła.
Ogród na glinie 14:38, 23 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Małgosiu, ja w sprawie patyczków hortensji.
Dwa tygodnie temu dostałam przedwcześnie patyki hortensji - 5 odmian bukietowych. Ziemia była zmarznięta jeszcze, więc do dużych doniczek z ziemią kompostową i trochę takiej z worka plus trochę z wierzchu w ogrodzie zebrałam powtykałam patyki, do każdej doniczki jedna odmiana. Zaniosłam do nieogrzewanego garażu i podlałam, aby miały wilgotno. Jak w ogrodzie będzie już podobna temperatura, to wystawię donice w cień i niech się ukorzeniają. Na zimę zadołuję, wiosną przyszłego roku te, co się przyjmą powinny nadawać się do wysadzenia. taki mam plan

Iwonko też tak myślałam zrobić.
Ale mi się nie chciało bawić w doniczki, bo potem one szybko wysychaja i trzeba pilnować podlewania.
Tak więc kupiłam dziś ukorzeniacz i wsadziłam sztobry hortensji odrazu do gruntu.
Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies