Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Madzenka 20:20, 23 lut 2015

U mnie słoneczna patelnia w całym ogrodzie... W jedynym półcienistego miejscu rosną rh, laurowiśnie i hortensje

Zatem dylematy braku słonca mńie nie dotyczą.
Iwk4 21:00, 23 lut 2015

szemusia napisał(a)
O miskantach i nasłonecznieniu wypowiedział się też właśnie Waldek na swoim wątku - dodam jeszcze

Dzięki
Zaraz kopiuję:
waldek727 napisał(a)

Iwonko.
W pełnym cieniu nie, ale w miejscach półcienistych lub o czasowym niewielkim zacienieniu variegatusy, oraz inne miskanty o pstrych liściach lub innych przebarwieniach należą do tych traw które takie miejsca tolerują.
Iwk4 21:10, 23 lut 2015

Beatko, wychodzi na to, że półcień dla miskantów może być Ale trzeba trawy obserwować

Mirello, byłam u ciebie, ale nie miałam czasu pisać, zaraz zaglądnę jeszcze raz

Olu, dziękuję za linka

Marzenko, fajnie mieć słońce. Ale jak latem praży przy 40 stopniach wolę uciec w półcień Rh i hortensje też wykorzystuję w półcieniu. Mogą być jeszcze hosty

Iwk4 21:30, 23 lut 2015

Kto wie, kiedy ciąć berberysy?
Luki 21:53, 23 lut 2015

Iwonko ja będę pod koniec tygodnia obcinał lub w przyszły poniedziałek.
U Ciebie wiosna bardziej zaawansowana to w sumie możesz już ciąć, może ktoś ma inne doświadczenia, ale ja tak zawsze robiłem
Iwk4 22:02, 23 lut 2015

Łukasz, wielkie dzięki, wreszcie się odezwałeś
To znaczy, że mogę ciąć moje berberysy ?!
Jeden mam do odmłodzenia, muszę krótko, albo coś go trafi
I te moje kolumnowe chyba przytnę o połowę
Iwk4 22:05, 23 lut 2015

Wracając jeszcze do traw, kopiuję informację od Madżenki dotyczącą cięcia:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5254-madzenie-ogrodnika-cz-aktualna?page=74#reply
Nawigatorka napisała: Przepraszam Marzeno, ze u Ciebie to zamieszczę ale Jak wielu z Was miałam wątpliwości co do terminu ciecia traw i juz mnie kusiło ale w biegłym roku wiele zmarnowałam przez pośpiech i postanowiłam poradzić sie pana Trawki w sprawie kilku gatunków i zacytuję co mi dziś odpisał:

Jeszcze jest za wczesnie na przycinanie bo jest dopiero 3 dekada lutego i napewno będa jeszcze spadki temperatur do kilku stopni ponizej zera a te stare badule daja osłone a ponadto sprawiaja , że słonce tak szybko nie wybudzi nowych pedów.
Wiekszość miscanthusów juz w ubieglym roku wypusciła pierwszy rzut pedów a te ozno kwitnace do których nalezy Gracilimus to nie zakończyły wegetacji i dlatego mają zielone liście. Jezeli koniecznie chce Pani przyciac to moze Pani ale nie do ziemi tylko tak na pólmetra od ziemi a Gigantheusa na metr.
Rozplenice tez mozna przyciac połamane przez snieg ale tez nie do ziemi ale ja bym sie jeszcze wstrzymał z conajmniej na miesiac.
Hakonechloa macra w odmianach to samo jak powyzej tzn nie przycinac bo te stare badyle na ziemi daja osłone nowym kielkom

Ze Stipami Pony Tailis tez poczekać do konca maja bo wtedy te stare badylki da si wyczesać tzn same wychodzą i nie trzeba wyszarpywać. Mozna przyciać ale przycinajac górą pozostawia się brzydkie badyle na dole , które i tak potem trzeba wyskubać. Nie można trawki tej przyciąć na króciutko bo się ją zabije

Carex morowii Ice dance recznie wyskubac uschłe badyle
Carex comans Frosted Curls tez byloby najlepiej wyskubać i lekko przyciąć końcówki uschłych liści .
Proszę pamiętać ,że liść turzyc przycięty przestaje rosnąć"

Może to komuś pomoże
Luki 22:09, 23 lut 2015

Ja w tych kolumnowych ze 3 gałązki skróciłbym przynajmniej o 2/3 aby dołem ładnie się zagęściły. Berberysy to twarde krzewy, ważne tylko, żeby nie zapowiadali na najbliższe noce mocnych przymrozków, ale to tak jak z innymi krzewami
Iwk4 22:14, 23 lut 2015

Luki napisał(a)
Ja w tych kolumnowych ze 3 gałązki skróciłbym przynajmniej o 2/3 aby dołem ładnie się zagęściły. Berberysy to twarde krzewy, ważne tylko, żeby nie zapowiadali na najbliższe noce mocnych przymrozków, ale to tak jak z innymi krzewami

To będę pilnować prognoz Dzięki za instrukcję
Ewkakonewka 22:38, 23 lut 2015

Iwonko ja swojego starego berberysa potraktowałam mocno w sobotę.