Ale fajna ścieżka, z piękną ramą zieleni. I kielichowca tu widzę... w ogrodzie botanicznym UW jest już wielkie drzewo, u Ciebie się tam zmieści? Czy to jakaś mniejsza odmiana?
Fakt ta, ta trawka dodaje zwiewności owej chryzantemce.
Ja już takich nie kupuję.To te tez wcześniej kupowałam i mi przepadały.
Jest sporo zimujących chryzantem,Ja też takich włąsnie mam zuj kilka.
Dobrze zrobiłaś Aniu,że swoje dałaś do gruntu.Fajnie,że ci przezimowały dobrze i dobrze rosną i znowu cieszą.
Moje prawie wszystkie rośna na słonecznych miejscach.Do takich miejsc u mnie dużo.
Dadzą radę. Przesadzaj śmiało.
A Henrietta ma juą kilka latek
Zawilec japoński Splendens
Ha, ja wiem, że Ty lubisz ciąć! Ale ja też nie stronię od ostrych narzędzi, więc się nad nim popracuję, jakby co...
A znalazłam tutaj jeszcze jedno takie cudo
Świecił tym złoto-limonkowym z daleka. A ten mój to gatunek, więc mam nadzieję na przebarwienia "gatunkowe" . Będzie (chyba) na ścianie południowo - wschodniej, mam nadzieję, ze mu przypasuje.
Witaj, Halinko..
Jak na dalie to proszę.
Oj są śliczne.
Lubię je.Niektóre mam już kilka lat.ale w tym roku pera dokupiłam.
I bardzo dziękuję za miłe, pozytywne słowa.
Te są z tego roku
dalia Coralio Furioso
Basiu nosi cię tak jak mnie Ale remont super. Zdecydowanie lepszy kształt, trawnik delikatniej wchodzi w rabatę. Rośliny mają dużo miejsca, nie będą się gniotły, a ID w takiej masie robią robotę. Molinia jest bliżej żółtej tui więc też fajnie widać jej zieleń.
Ja tez dziś kopię i przesadzam szałwię oraz hakone. Jak mnie mocniej poniesie to i hortensje przesadzę. Te przesadzane miesiąc temu cudnie żyją A były już 4 -letnie. Mam też 3 molinie Heidebraut do wsadzenia, biegam dziś z nimi już w trzecie miejsce i coś mi nie leży. A kupiłam je tylko dlatego, że po praz pierwszy dorwałam stacjonarnie molinię - no wariactwo tak ulegać impulsom
Dziękuję za informacje o gaurze, muszę ją koniecznie posadzić. Mam bez czarny Black lace, fajnie go rozjaśni.
Ja Vanilkę polecam.Ma piękne różowiejące kwiaty.A potem całkiem różowe.
W tym roku podpórki jej dałam takie jak do piwonii,I ładnie się trzyma.
Wiadomo, trochę się rozkłada, bo kwiaty ma ciężkie.Ale ogólnie wygada pięknie. Z czasem też dasz jej podpórki i będzie pięknie wyglądać,Niby te pędy sztywne,Ale pod ciężarem kwiatów lekko się pochylają.Ale to tez jej urok.
To jedna z moich 3 Vanilek w dali
Asiu, witaj!
I dziękuję bardzo z te pozytywne słowa.
wiesz jak6 to jest duzo roślinek się podoba, trudno się im oprzeć i... dokupywało się i coś tam się uzbierało.
Amarantus od Ani-anpi W sumie to pierwszy raz mam amarantusa w swoim ogrodzie .
Agatko - especially dla "Cię" jedna fotka. Nieśmiertelny i zawsze na czasie zestaw ogrodowy.
Różowa jeżówa jednak na podmiankę idzie (bo i tak przez przypadek na tej rabacie wylądowała).
Ogromnie się cieszę Danusiu, że się Tobie podoba Sama żałuję, że miejsca mało i wąskie rabaty zostawiłam. Zaczynałam przygodę z ogrodem jak byłam zielona i nie lubiłam prac w ziemi. Jak zaczytałam się w Ogrodowisku zakochałam się i uwielbiam każdą chwilę spędzać z moimi roślinkami, nawet chwasty wyrywam dla odprężeniaMąż polubił kłaść kostkę, więc obiecał, że jak będę chciała coś zmienić to z tyłu domu możemy poszerzyć bo tam najwięcej miejsca...
Mam ogromną prośbę o poradę do rabaty ze zdjęcia. Tam jest 0,7 m x 22m - do 11.00 słońce świeci jak na zdjęciu, później jest ono na rabacie aż do popołudnia. Myślałam posadzić żywopłot z cisa, takie ścianki naprzemiennie z tują ciętą także na równo do wysokości ogrodzenia, ponieważ sąsiedzi mają już tuje które będą wysokie. Chciałam zasłonić niezbyt ładne ogrodzenie. Zaznaczyłam kolorem miejsce gdzie myślałam o dodaniu czegoś do szpaleru dla urozmaicenia ale nie wiem co. Na drugim zdjęciu widok tego zaznaczenia od drugiej strony.
Mam już plan na rewolucję na tej rabacie
Zmniejszę ilość rozchodników (być może nawet zamienię na jakąś szlachetniejszą odmianę) i kocimiętek, na pewno zwiększę ilość łubinu i śmiałka, dodałabym też pysznogłówki, tylko w ZP nie mieli już interesującego mnie koloru.
No więc kicha: słońca nie było, światłocienia też, chcąc nie chcąc musiałam zrobić zdjęcia "uczciwe"
rabata ma swój moment przerwy, bo przetaczniki i floksy jeszcze nie zakwitły powtórnie, rozchodniki dopiero zaczynają różowieć, kocimiętki w zasadzie nie widać, i tylko bodziszek i szałwia trzymają wartę.