Aniu, jeden mój kłosowiec sięga ok 1,2m taki pochylony - wyprostowany miałby minimum 10cm więcej, drugi egzemplarz rośnie mi na około 1m. Odmiana Black Adder.
Zwarta i pionowa jest sesleria, montana raureif to typowo fontannowa kępa Sesleria fajnie "grubnie", chyba ta trawa powinna spełnić Twoje oczekiwania Jeśli lubisz brązy to fajnie wyprostowana jest też turzyca Buchanana i trzyma się w miarę wąsko.
U mnie teraz kwitną liatry, kłosowiec właśnie, kocimiętka, co nieco perowskia pokazuje, przetacznik ulster blue dwarf - ale to wszystko jak jeden mąż we fioletach, tylko odcienie różne no dobra, u mnie jeszcze jeżówki kwitną.
Na poskrzypkę nie wiem jak zaradzić, tym bardziej, że nie jesteś na co dzień u siebie - ja po prostu co dzień do lilii zaglądałam i udało mi się 2 sztuki przyłapać, urwać jeden listek z jajami i to było na tyle poskrzypki. Ale za to coś innego mi pąki od środka wcina - ładnie się wszystko zapowiada, a tu nagle jeden po drugim pąki brązowieją i odpadają - a w środku sobie zajada jakaś larwa...
Proszę o rozpoznawanie tego krzewu. Kwitnie w maju na biało. Wydaje mi się, ze to tawuła, nie wiem czy może to być van Houttea czy jednak się trochę różni.
Witam,
Od kilku tygodni mam problem z moim bukiem (purple fountain).
Dokonałem oprysków na mszyce (Calypso) i przeciwgrzybiczo Switch. Usunąłem i spaliłem martwe liście i pędy.
Mszyce zniknęły lecz problem z usychaniem liści pozostał. Buk rośnie w tym miejscu od 7 lat jako soliter. Załączam zdjęcia. Poproszę o pomoc.
Pozdrawiam
Bruno
Mało cytuję - tylko jak coś wybitnie mi się podoba.
Rozplenice z rozchodnikami to sprawdzone super zestawienie.
Fajnie, że jeszcze limki masz za nimi. Już wkrótce będzie szał na tej rabacie
Witam. Proszę o pomoc. Sąsiad buduje dom i mam problem z oknami wychodzącymi na mój taras (zaznaczyłem je na czerwono). Okna te chciałbym zasłonić.
Wzdłuż ogrodzenia mam posadzone grujeczniki w rozstawie co 2,5 metra. Skrajny grujecznik jest oddalony od altanki o ok. 2 metry. Od ogrodzenia są odsunięte o 80 cm.
Podobają mi się gęste nasadzenia. Chciałbym w tym narożniku zrobić mały busz. Zastanawiam się aby przed grujecznikami posadzić jedną lub 2 śliwowiśnie Pisardii, a przed nimi jakiś żółty krzew dla kontrastu. Chętnie wcisnąłbym jeszcze jakieś kolumnowe iglaki. Tylko jak to wszystko usytuować? Brak mi głowy. Danusiu pomożesz? Stan istniejący to Twoje dzieło.
Ślicznie i kolorowo, tak jak lubię Hakonki jak królowe, widac dalekaJako nieliczna na forum trawnik masz. U mnie dziś deszcz z pompy, jeziorną wodą, więc ok. Gdyby nie deszczowanie sąsiedniego pola warzywnik chyba by padł mimo podlewania.
Pytam o plany wyjazdowe? jakaś przerwa w pracy będzie? gdybyś była w pobliżu to wiesz...