Annak
12:26, 29 lip 2019

Dzięki Toszko za już i proszę o dalszą pomoc
pomierzyłam glebę w różnych miejscach na działce i wszędzie jest ph ok. 7.
Wody nie mierzyłam. Co do gleby: na głębokość szpadla jest w kolorze dość ciemna (no typowe określenie blondynki, ale nie wiem jak to opisać). Poniżej szpadla to już piasek.Na wierzchu, jak jest sucho to ziemia spękana, twarda, że nawet łopatki nie wbijesz. Nawet po ulewnych deszczach nasiąka na 2-3 cm, dalej sucho. Jak szykowałam rabaty to dodawałam korę, ale to chyba niewiele dało.
Jak pomierzyłam ph to już nie wiem, jak przygotowywać glebę, żeby można było na jednej rabacie dać np. hortensję,trawy, przetaczniki i jeszcze jakieś inne kwiatki

Nie wiem, czy pamiętasz, że posadziłam borówki w źle przygotowanej ziemi, tzn. właściwą dałam tylko do dołków, ale to było przed O i trwało tylko od jesieni do wiosny. Potem je wykopałam, przygotowałam glebę jak należy, miały ph ok. 4-4,5 (dwa sezony). Dobrze rosły. Dawałam siarczan amonu, nawóz dla borówek, a one teraz też mają 6,5. To chyba jakaś walka z wiatrakami. Może powinnam szukać roślin, które lubią wysokie ph?
Dziś nastawiłam zakwas, powinien do weekendu się zrobić. Siarkę granulowaną też kupiłam. Czy obydwie te rzeczy (zakwas i siarka) można dać w tym samym czasie?