Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 18:40, 14 lip 2018

Do góry
Zana napisał(a)
Bardzo fajnie się ten miskant na podokiennej wpasował. Teraz tylko czekać aż się reszta pozagęszcza. Jeżówki wymiatają, przepiękne kępy. W przyszłym roku będziesz chyba rabatę powiększać, tak Ci ta hakone bucha. A białe kwiatki z tyłu to..?

Ania, z tyłu są kosmosy. Warszawianki.
Hakone rzeczywiście imponujące, za rok pewnie je porozsadzam.
No i jeżówy pewnie też, bo te hakone je zjedzą
Tak. Miskant zebrinus na podokiennej robi robotę. Też mi się podoba.

A szałwia pewnie zagęści się w mig...

Dla Ciebie Zebrinus

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 18:10, 14 lip 2018

Do góry
Bardzo fajnie się ten miskant na podokiennej wpasował. Teraz tylko czekać aż się reszta pozagęszcza. Jeżówki wymiatają, przepiękne kępy. W przyszłym roku będziesz chyba rabatę powiększać, tak Ci ta hakone bucha. A białe kwiatki z tyłu to..?
Małymi krokami-Ogród Wioli 14:35, 13 lip 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Wiolu wiesz ;że ja lubię ten twój piękny ogród. Te ładnie dobrane rośliny. Rabaty.
Jezowki prześliczne się prezentują
Hakonki prześliczne.
A ta trawa na ostatnim zdjęciu to ??
Mam podobna lub taką samą NN.
Spójrz proszę przy hortce Tardiva.

Dziękuję Aniu miło mi

Ta trawa to miskant Morning Light...już napisałam u ciebie
Ogród pod lasem 13:43, 13 lip 2018

Do góry
iwka napisał(a)
trzeba poprosić Kasię o zbliżenie na kwiat czysto białych chyba nie ma, moje mają delikatne zielonkawy spód a pręciki w pewnym okresie wzrostu mają różowawy odcień. Widać to tylko z bliska, z daleka wydaje się biała, ale żeby ładnie wyglądała to musi jej trochę być, albo mieć ładne tło tak jak u Siaki wstawię u siebie zdjęcie.

Wstaw, bo jeszcze mam szansę kupic te niby białe u F... Tło ma im zapewnić miskant ML a w nogach ma być zielona hakona.
A co ile sadzicie jarzmianki,żeby właśnie dały tą masę?
Podmiejski ogród Cataliny 10:58, 12 lip 2018

Do góry
Ciągle pada, tzn od wczoraj, z czego jestem bardzo zadowolona.
Bardzo podoba mi się oferta jednej mazowieckiej szkółki, a oto efekty moich weekendowych podróży:
2 miskanty ML, 2 miskanty Gracillimus, 1 miskant Giganteus i perovskia.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 09:02, 12 lip 2018

Do góry
Znalazłam fajne wątek apropos róż i traw, bo jednak chcę jakieś zwiewne nieinwzyjne trawy wsadzić między róże:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3981-roze-i-trawy

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3758-towarzystwo-dla-roz

"Trawy dodają lekkości kompozycjom, źdźbła poruszane przez wiatr pięknie wyglądają i przy okazji rozluźniają rabaty. Kwitną w zależności od odmiany w ciągu lata do jesieni, nie trzeba ich ścinać, bo nawet w zimie pokryte szronem są widowiskowe. Cięcie następuje dopiero wiosną. Wybierając trawy do kompozycji trzeba sprawdzić przede wszystkim, czy nie tworzą zbyt obszernych kęp i rozłogów, które szybko się rozprzestrzeniają, nawet pomiędzy korzeniami innych roślin. Do zestawień z różami nadają się: owies wiecznie zielony, drżączka średnia, trzcinnik, turzyce, śmiałek darniowy, kosmatka olbrzymia, rozplenica, miskant chiński, ostnica."

Najbardziej pasuje mi ostnica i śmiałek darniowy, który zresztą proponowała Zana, a może obie trawy hm?

Tutaj bosko: róże i ostnica
ogród laika 21:31, 11 lip 2018

Do góry
Dobry wieczór... Po mimo tego, że mieszkam na wsi w domku jednorodzinnym od zawsze to nie znam się na ogrodzie prawie nic a nic.... Od kilku dni przeglądam tą kopalnie wiedzy, zdjęć i inspiracji iiii postanowiłam zabrać się za swój kawałek ogródka... Więc wstępnie wymyśliłam linię prostą z trawy: Miskant cętkowany później hortensje później trawa red baron i na koniec bordowa bylina ....- niestety nie wiem jak się nazywa... Czy to dobry pomysł...? Co ile mam to wszystko sadzić? w jakiej odległości ?

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 21:15, 10 lip 2018

Do góry
eee_taam napisał(a)

mozesz posadzic miedzy brzozy coś ...miskant wejdzie ale bedzie to smiesznie wygladać za 2-3 sezony ...a brzozy te dwa metry w dość szybkim tempie zarosna bo sa szerokie drzewa . no chyba ze chcesz co rok czy 2 rabaty przeorganizowywać

jak tak robiłam metoda pób i błedów na pocztku ...w tym roku kolejny misz masz zrobiłam ....nie bierz ze mnie i do mnie podobnych przykładu ))....nie warto powielac czyichs błedów i tracic czasu na przesadzanki

rozplenice to jest problem kupic jednakowe ...nie wiem dlaczego tak jest ...ale mnie to spotkało a niby kupowałam stacjonarnie wszystkie z jednakowa metką ( bede jeszcze porównywac kotki jak zakwitna czy to te same sa) chyba że one tak nie równo rosna nawet na jednej rabacie? ....ja juz sie ciut wycwaniłam i te które pokrojem mi sie podobaja w danym sezonie ..wiosna dziele na 4 i ujednolicam ...bo tez mam porazki ...te wysokie odmiany moze nie sa złe tylko nie wpisuja sie w mój zamysł

No może też zacznę dzielić. Na razie je przesadzam w poprzek na żwirowisku
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 21:08, 10 lip 2018
Do góry
Johanka77 napisał(a)

Czyli mówisz żeby między te brzozy nic nie sadzić? Tam jest ponad 2 m między tymi drzewami. Nie będzie tam z łyso?

Wydawało mi się, że te hortki Little Lime takie duże nie urosną. Półtora metra???

W większości między tymi wszystkimi roślinami mam po metrze albo więcej.
Mogę je jeszcze rozsadzic szerzej, bo poszerzę w stronę górki.
Ale niezmiennie mam poczucie , że plecki między brzozami łyse. Czemu ML tam nie?

Rozplenica ta odmiana jakaś mała, co mnie wkurza. Porządne duże hammeln mam na żwirowisku, a te jakieś mikre.
Takie same mam na dole skarpy. Mają jakieś Max pół metra..
Miały być to hammeln, ale na moje to nie są...

mozesz posadzic miedzy brzozy coś ...miskant wejdzie ale bedzie to smiesznie wygladać za 2-3 sezony ...a brzozy te dwa metry w dość szybkim tempie zarosna bo sa szerokie drzewa . no chyba ze chcesz co rok czy 2 rabaty przeorganizowywać

jak tak robiłam metoda pób i błedów na pocztku ...w tym roku kolejny misz masz zrobiłam ....nie bierz ze mnie i do mnie podobnych przykładu ))....nie warto powielac czyichs błedów i tracic czasu na przesadzanki

rozplenice to jest problem kupic jednakowe ...nie wiem dlaczego tak jest ...ale mnie to spotkało a niby kupowałam stacjonarnie wszystkie z jednakowa metką ( bede jeszcze porównywac kotki jak zakwitna czy to te same sa) chyba że one tak nie równo rosna nawet na jednej rabacie? ....ja juz sie ciut wycwaniłam i te które pokrojem mi sie podobaja w danym sezonie ..wiosna dziele na 4 i ujednolicam ...bo tez mam porazki ...te wysokie odmiany moze nie sa złe tylko nie wpisuja sie w mój zamysł
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 19:58, 10 lip 2018

Do góry
eee_taam napisał(a)

nie powinnam zabierac głosu ....bo ty sadzisz ciasno ...no ale zabiore jeszcze głos bo pytasz

dzisiaj tego nie widać ... lecz hortensje za blisko pnia drzewa posadziłas ...one beda na 1,5m szerokie i naprawde to kwiestia 2 sezonów ....potem juz utrzymaja ten gabaryt bo bedziesz wiosna ciąć je nisko ...przynajmniej ja tak tne i tak kazdemu polecam

doczytałam ze miskanty chcesz miedzy brzozy wcisnąc ...w metrowa szpare ....nie widze tego bo one powinny byc wysuniete przed brzozy jakiś metr i jak je posadzisz w roztrawie metrowym ( ja mam 70cm od srodka do śrdoka kepy) to bedzie dobrze a przed nimi kolejny metr daj te hortki ...na przemian czyli sadzic zygzakiem

nie wiem jaka jest szeroka ta rabata ale mnie juz wychodzi tak 1m - brzozy od tuj +1m miskanty + 1m hortki + 1 m do brzegu rabaty na niski bylinowy dół czyli ze 4m najmniej powinna mec ta rabata .....a jak wiesz to ja bym 2 metry od tuj sadziła brzozy ...wiec sama rozumiesz

na bide zygzakiem na ścisk mozesz posadzic miskant i hortki co 70-80 cm ...ale to moze być kótkoterminowy plan bo za kilka sezonów bedziesz to rozsuwać

rozplenic i horki bukietowe to kiepski dułet ...one przed anabelki sa dobre ...ale te niskie odmiany ja mam 2 rózne posadzone niskie hamlen i jakes wysokie (pomylone) i sa do wykopania bo zasłaniaja anabelki

Czyli mówisz żeby między te brzozy nic nie sadzić? Tam jest ponad 2 m między tymi drzewami. Nie będzie tam z łyso?

Wydawało mi się, że te hortki Little Lime takie duże nie urosną. Półtora metra???

W większości między tymi wszystkimi roślinami mam po metrze albo więcej.
Mogę je jeszcze rozsadzic szerzej, bo poszerzę w stronę górki.
Ale niezmiennie mam poczucie , że plecki między brzozami łyse. Czemu ML tam nie?

Rozplenica ta odmiana jakaś mała, co mnie wkurza. Porządne duże hammeln mam na żwirowisku, a te jakieś mikre.
Takie same mam na dole skarpy. Mają jakieś Max pół metra..
Miały być to hammeln, ale na moje to nie są...
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 17:18, 10 lip 2018
Do góry
Johanka77 napisał(a)
Pytanie forumowe.

Zastanawiam się, co dać na plecki tej rabaty pomiędzy te brzozy. Takie ponad metrowe place tam mam. A hortensja to Little Lime, raczej dużo miejsca nie zajmie.
Myślałam o miskantach ML albo o grackach.

Dopowiem, że rabata będzie poszerzona aż do górki.

nie powinnam zabierac głosu ....bo ty sadzisz ciasno ...no ale zabiore jeszcze głos bo pytasz

dzisiaj tego nie widać ... lecz hortensje za blisko pnia drzewa posadziłas ...one beda na 1,5m szerokie i naprawde to kwiestia 2 sezonów ....potem juz utrzymaja ten gabaryt bo bedziesz wiosna ciąć je nisko ...przynajmniej ja tak tne i tak kazdemu polecam

doczytałam ze miskanty chcesz miedzy brzozy wcisnąc ...w metrowa szpare ....nie widze tego bo one powinny byc wysuniete przed brzozy jakiś metr i jak je posadzisz w roztrawie metrowym ( ja mam 70cm od srodka do śrdoka kepy) to bedzie dobrze a przed nimi kolejny metr daj te hortki ...na przemian czyli sadzic zygzakiem

nie wiem jaka jest szeroka ta rabata ale mnie juz wychodzi tak 1m - brzozy od tuj +1m miskanty + 1m hortki + 1 m do brzegu rabaty na niski bylinowy dół czyli ze 4m najmniej powinna mec ta rabata .....a jak wiesz to ja bym 2 metry od tuj sadziła brzozy ...wiec sama rozumiesz

na bide zygzakiem na ścisk mozesz posadzic miskant i hortki co 70-80 cm ...ale to moze być kótkoterminowy plan bo za kilka sezonów bedziesz to rozsuwać

rozplenic i horki bukietowe to kiepski dułet ...one przed anabelki sa dobre ...ale te niskie odmiany ja mam 2 rózne posadzone niskie hamlen i jakes wysokie (pomylone) i sa do wykopania bo zasłaniaja anabelki

Zarys ogrodu 15:17, 10 lip 2018

Do góry
Za kazdego dorego duszka - pieknie dziekuje.

Aha To roslinki, ktore wypatrzylam u Was i snia mi sie juz po nocach:
Miskant gracki i ML
Werbena patagonska
Jezowki
Carexy
Kule bukszpanowe
Lawendy!!!
Hortki limki!!!! I jarzmianki !!!! Uwielbiam
Perukowiec zielony
Hosty
Cisy kolumnowe

Co do nazw- Przepraszam za amatorstwo, Ale napewno wiecie o Co komon
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 10:51, 09 lip 2018

Do góry
effka napisał(a)

Na taki widoczek mozna patrzec godzinami bez znudzenia. Pięknie!
P.s. Jaki to miskant po lewej?

silberspinne
a z tylu siberfeder
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 10:18, 09 lip 2018

Do góry
Kasya napisał(a)
Do znudzenia widok z leżaka

Na taki widoczek mozna patrzec godzinami bez znudzenia. Pięknie!
P.s. Jaki to miskant po lewej?
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 12:01, 08 lip 2018

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Ale ta rozplenica nie zje mi tych małych hortek?
Bo miskant bardziej zwarty jest, a rozplenica raczej pożera otoczenie

Aa bo te hortki tam zostają.. nie wzięłam tego pod uwagę
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 11:27, 08 lip 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Ja bym wlasnie dała miskanty chyba, ze zaryzykujesz rozplenicę lady U, bo tez duza jest

Ale ta rozplenica nie zje mi tych małych hortek?
Bo miskant bardziej zwarty jest, a rozplenica raczej pożera otoczenie
To tu- to tam- łopatkę mam ! 08:39, 06 lip 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

A gdybyś chciała oglądać zachód słońca, to ta pod oknem się nada. Miskant ja dobrze maskuje. A ja czynię starania, żeby zamaskować sąsiadowy balkon.

Noż kurka blaszka, szukam i szukam i bęc, jest też mi pasuje, obie zachęcają do spoczynku...
Chmielewska nieodłącznie kojarzy mi się z Lesiem, do dziś pamiętam te zdziwione spojrzenia, jak jadąc tramwajem czytałam perypetie z rozmrożonymi lodami Lesia i śmiałam się w głos ... Stara Chmielewka była git, jak mawiali kiedyś młodzi, dziś pewnie się inaczej mówi ale co tam

Haniu, czy sadzonki z rozłogów truskawek pobierasz teraz czy z tych późniejszych odrostów?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:00, 05 lip 2018

Do góry
mikina34 napisał(a)

Nie chciałabyś oddać w adopcje tego zakątka No tak mnie urzeka za każdym razem ta ławeczka, że nie mogę przejść obojętnie... Jeszcze ta stipa tak się nachyla do różny jakby jej chciała coś szepnąć na uszko
No cudnie jest, nie ma co gadać

Z tej ławeczki, póki co ( bo jeśli zabuduje się działka naprzeciw nas, to zniknie) jest panoramiczny widok na okolicę.

A gdybyś chciała oglądać zachód słońca, to ta pod oknem się nada. Miskant ja dobrze maskuje. A ja czynię starania, żeby zamaskować sąsiadowy balkon.

Przerwa na kawę... 11:55, 05 lip 2018

Do góry
inka74 napisał(a)
A tak w ogóle to w ramach absolutnego braku miejsca zrobiłam zakupy i zamówiłam 15 jeżówek na rabaty. Tiaaa. Ciekawe jak to wszystko wepchnę
2 róże Eze Palace. 3 pysznogłówki. Przetacznik. Szczepiona aronia na pniu. 2 hortki - limka na pniu i Magical Moonlight. Miskant Morning Light

dobry kierunek obrałaś

przeczytałam, że jeżówki nie tolerują kwaśnego podłoża i słońca potrzebują... może to racja
Ogród za grosze 07:27, 05 lip 2018

Do góry
greg66 napisał(a)
No i zaglądnąłem
Liliowce ładne, robią wrażenie, miło się na nie patrzy a i zapach upaja.
Jarzmianki mi się podobają, coś w sobie mają, no i miskant. Od zeszłego roku dokupuje trawy, parę tygodni temu kupiłem cztery miskanty.
Na razie nie ma co pokazywać ale jak urosną (to będzie).

Pozdrawiam
Grzesiek

Witaj Greg
no polubiłam liliowce za ich 'bezproblemowość', czy pachną? Raczej nie, no chyba, że ktoś ma wyjątkowo czułe powonienie. Miskantów nie kupuj za wiele bo szybko się rozrastają i po 3 latach będziesz miał kępy do podzielenia i będziesz je wyrzucał. Wpadłam przelotem do Twojego ogrodu i spodobało mi się w nim .
pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies