Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W ogródku emerytki 11:04, 27 kwi 2019

Do góry
Danko, dzięki
Masz rację z szybkim przekwitaniem tulipanów w upale i suszy.
Te, które rosną w cieniu mają się lepiej.
Tak trzeba robić zdjęcia żeby móc oglądać je np. w zimie
Aniu, dziękuję za miłe słowa o opiece nad jeżami.
Żal było się rozstawać, choć wiedzieliśmy, że to nieuniknione.
Na pociechę mamy swoją jeżyczkę i pojawiły się dwa następne jeże
Na pewno jesienią będzie przychówek
Następne tulipany kwitną.

Truskawki i poziomki mają mnóstwo kwiatuszków

Zaczyna kwitnąć nowa azalia Maruschka
Wśród brzóz i dębów 11:03, 27 kwi 2019

Do góry
Danusiu, Aniu Anabuko i Aniu MS, cieszę się, że Wam się podoba.
Dorotko, powojniczek od Ciebie ucierpiał od przymrozków jakiś czas temu, bo wcześniej było ciepło i wypuścił już pędy, ale może odbije jeszcze od korzenia.
Basieńko, kurdybanek jest mniej widoczny, bo wyskubuję wszystko, co odrasta. Zwycięstwa nad nim jeszcze nie ogłaszam.

Nowe nabytki:

Klon czerwony

Glediczja Sunburst

Klon Ginnala

I czerwonolistna leszczyna od Ewy Nallar. Miałam obawy czy się przyjmie, ale na szczęście puszcza listki.
Ogród, mydło i powidło. 10:51, 27 kwi 2019

Do góry
katel napisał(a)

To Venosa Violacea, jest bardzo piękny i u mnie zdrowo i bezproblemowo rośnie - polecam jak najbardziej , z fioletowyh mogę też polecić clematis Viola - zdrowy i obficie kwitnący .

Cudny ten powojnik.
Tego nie mam.
Multi Blue kupowałam Ale okazał się pomyłką.
Pozdrawiam Kasiu
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 10:29, 27 kwi 2019

Do góry
Jeszcze raz tym razem ze zdjęciami

Dzień dobry,

Chciałbym skorzystać z Państwa wiedzy i prosić o pomoc. Mam kilkadziesiąt krzaków bukszpanu, mają około 10 lat, w zeszłym roku walczyłem z ćmą, w tym pojawiły się przebarwienia na liściach. Proszę o sugestie jak z tym walczyć?

Z góry dziękuję za pomoc.

Przerabianie ogródka pod swój gust 10:28, 27 kwi 2019

Do góry

I buleczki orzechowe

A lawke umyslilam sobie ze swojego starego parapetu, ktory jest z kamienia. Pozostal mi po wymianie okien na wieksze Szkoda wyrzucic.
Przerabianie ogródka pod swój gust 10:21, 27 kwi 2019

Do góry
Kolejny kwiatek

Ledwo co posadzone a juz chce kwitnac

A tu cos, co pewnie u niewielu sie znajdzie- szczec pospolita-uwielbiam ja, bo w zimie pieknie wyglada- a latem przyciaga motyle.
Tu po przesadzeniu na tyly ogrodu.
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 10:21, 27 kwi 2019

Do góry
No i taka sytuacja przedświąteczne przymrozki skosiły hortensje ... kwiatów nie będzie
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 10:18, 27 kwi 2019

Do góry
Wojtas0311 napisał(a)

Pierwszy raz coś takiego widzę. Czyli nie warto inwestować w wertykulator z funkcją aeracji, bo i tak nic nie daje?. Chcę kupić wertykulator i myślałem, że urządzenie z dwoma wałkami będzie wygodne. To może lepiej kupić buty z kolcami? Mam od obrobienia ok. 800 m kw. A Pani jak robi aerację?

Jak jest zbita ziemia to z butow wyrywaja sie te kolce a moze zrob sobie takie cos ?
Przerabianie ogródka pod swój gust 10:12, 27 kwi 2019

Do góry
Te dwa kloniki czekaja juz drugi rok na swoje docelowe miejsce, za kompostownikiem. Jak usuniemy zywoplot, warzywniak zostanie calkiem przerobiony- beda przesuniete rabaty i zrobione podwyzszone murki z kamienia.

Wynik mojej wczorajszej pracy. Jablonka jest do usuniecia. Slonce tam jest pomimo drzewa, bo pada od przodu i rano i od poludnia.

Bodziszki

Nawożenie, zasilanie trawnika 10:08, 27 kwi 2019

Do góry
janumich napisał(a)
Witam
Tydzień temu mój dwuletni trawnik posyłałem saletrą amonowa. Na 300 M2 poszło okoł10kg. Podlewam trawnik obficie aby go nie spalić, czyli 2 razy w nocy na każdą sekcja idzie po 20 minut. Mam pytanie ponieważ zauważyłem że trawnik w niektórych miejscach jest żółty.
1. Czy to jest efekt za za mało otrzymał nawozu czy też za za dużo a żółte place to efekt wygłodzenia czy spalenia?
2. Będę też robił dosiewke ponieważ po aeracji powstało dużo łysych placy, i w związku z tym jak dosieje to przy kolejnym koszeniu nie wywieje nasion? Kosze raz w tygodniu.

100 m2 1.5 kg saletry amonowej 34 N w twoim przypadku 4.5 kg powinnes dac
Nasiona posyp lekko ziemia zeby nie bylo widac nasion
Moja bajka 10:03, 27 kwi 2019

Do góry
Tak na szybko z tel
Przerabianie ogródka pod swój gust 09:47, 27 kwi 2019

Do góry
W koncu po miesiacu suszy popadalo.Tylko 5 l ale w kolejnych dniach mam nadzieje, ze jeszcze cos spadnie. Tutaj deszcze zawsze nas omijaja.Kilometr dalej pada a u nas susza.
Coraz bardziej moja dzialka zaczyna przypominac cos na ksztalt ogrodu. Wszystko coraz wyzsze, bardziej dojrzale.Uporzadkowane. Jeszcze jedna czesc ogrodu mnie czeka. Za dwa lata usuwamy zywoplot z niebieskich cyprysikow.Na jego miejsce pojdzie drewniany plot w kolorze szarym, naturalny. Mam dosc igielek tego cyprysika po cieciu- obok jest warzywniak i rabaty. Dzieki tego powiekszy mi sie ogrod na kilkunastu metrach o 80 cm Nowe miejsce na nowe rabaty No i sasiad nie chce od poczatku ciac swojej strony i zawsze musimy wchodzic na jego dzialke. Poprosilismy go ostatnio by swoja strone cial, to odmowil. Dlatego usuwamy.

Wlasnie tworze jeszcze jedna. Z trawami, kolejnymi jezowkami, floksem, agastache i ostrozkami. Mialam robic ja dopiero za dwa lata, jak usuniemy jablonke, bo rosnie za blisko zywoplotu, ale pies zmusil mnie do przyspieszenia prac. Nie chce by obsikiwal mi tuje, a to jedyne miejsce, gdzie przed tujami nie ma rabat. A on na rabaty nie wchodzi jak sa zarosniete. Poza tym jablonka da swiezo posadzonym roslinom troche cienia, zanim sie dobrze ukorzenia. Jesienia posadzilismy nowa jablonke i zanim ona wyda owoce, troche jeszcze potrwa. Wiec chcemy te stara, polkarlowa jeszcze dwa lata zostawic.

Po nocnym deszczu.

Nasz przydomowy ogródek 09:39, 27 kwi 2019

Do góry
Kilka dni temu pewna osóbka nabyła drogą kupna zeszłej wiosny rododendrona. Podobno pięknie kwitł. Nie zdecydowała się jednak posadzić go w ziemi. Przestał w doniczce lato, zimę no i wiosnę tego roku - prawdopodobnie bez podlewania.
Mówi mi - jak chcesz to bierz bo za chwilę go wywalę na śmietnik. No to wzionem, posadziłem, przyciąłem, oskubałem całkiem zasuszone liście, solidnie podlewam i czekam co ta biedula zrobi. Może go uratuję. Nie wiadomo też jakie mu nadali imię.

Nasz przydomowy ogródek 09:27, 27 kwi 2019

Do góry
Dalszy ciąg naszej wiosny

Oleandry wyszły nareszcie na światło dzienne. Świetnie przezimowały w piwnicy. Przycięte jesienią zasilone i podlewane.

Klonik zdecydował się wypuścić liście.

Też mam pigwowca

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 09:19, 27 kwi 2019

Do góry
Marcin, wczesne kwitnienie tego roku to wina pogody.U mnie hortensje kwitna pod koniec czerwca najwczesniej.To tylko te pojedyncze.Reszta dopiero z poczatkiem lipca. A w tym roku wszystkie wygladaja o tej porze juz tak.Takie paki zawsze mialy w czercu ale nie pod koniec kwietnia.
Blaski i cienie nowego życia 09:13, 27 kwi 2019

Do góry
Miejsce które w zeszłym roku tworzyłam od podstaw zazieleniło się, teraz czekam na kwiaty, będzie się działo

Sezon 2017 u Hanusi 09:08, 27 kwi 2019

Do góry
Zbyszk..u, u mnie zachmurzenie całkowite, ale deszczu nie ma, chociaż wg nich miało wlasnie lać. Chyba jakoś idzie po skosie, i do mnie opad może nie zahaczyć.

Pigwowiec dziękuje za uwagę, stara się chłopak!

a aktualnie kwitną u mnie tylko takie niedogryzki

Blaski i cienie nowego życia 09:07, 27 kwi 2019

Do góry
Uwielbiam werbenę hastata. Wysiałam z nasion od Agatki -Laurowiśni i w zeszłym roku mnie zachwycała w towarzystwie białej cleome. Odrosła z zeszłorocznej sadzonki. Co ciekawe nawet stanie w wodzie jej nie zaszkodziło a wręcz odwrotnie, ma wielkie i zdrowe liście. Ciekawe czy gdzieś mi się wysiała- jeszcze tego nie widać.

Początki mojego ogródka. 09:06, 27 kwi 2019

Do góry
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 09:03, 27 kwi 2019

Do góry
Witam,

Co może być powodem tego co na poniższych zdjęciach ? Objawy takie występują zarówno na posadzonych 2 lata temu - pierwsze dwie fotki (słabej jakości materiał, była dyskusja na forum) jak i na posadzonych, bardzo ładnych miesiąc temu. Z tym, że na tych nowych na razie z mniejszym nasileniem. Proszę o poradę co robić. Na szczęście objawy na razie tylko na kilku sztukach.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies