Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Liliowo i kolorowo:) 17:47, 10 wrz 2017

Do góry
Urszulla napisał(a)
Ja dzisiaj koszę. Zejdzie mi cały dzień. A zieleninę wykorzystam na nazwóz. U mnie tyle miejsc do uporzadkowania że nie myślę żeby sie nie denerwować. A u Ciebie wszystko takie duże że też trzeba porządkować.

Ale w miare mam uporzadkowane, w ogrodzie cały czas jest co robić, a jak tak wykosze cały ogród, poprzycinam to zaraz mi lepiej się spaceruje no i tak ciągle kombinuje co tu dosadzic a co tu zmienic. Po wycince niektórych drzew mam niedokonczone rabaty bo czekam jeszcze na wyciecie dużej tawuły, pergola jest już kupiona i dopiero jak ją M postawi to będe mogła kombinowac na dokonczeniu tego miejsca bo znowu się zmieni perspektywa. A to klonik, którego dalej nie wiem gdzie go posadzic)
Ogrodowy spektakl trwa ... 09:36, 04 wrz 2017

Do góry
mira napisał(a)
Czytam wielekroć Ciebie i tak mi się nasunęło pytanie - jaki pracowity sezon? Teraz to już tylko przetwórstwo owocowo-warzywne w domu. Czyż sezon się nie kończy?

Może faktycznie - teraz się zaczyna?

Już sama nie wiem. Ale czuję się wsparta.

I kto to pisze! To ja z Ciebie czerpię przykład że nie wolno się lenić jesienią i trzeba co się da robić teraz aż do grudnia
przetwórstowo to jedno

no a WIOSNA zaczyna się jesienią na tę zwiewną Panią trzeba się napracować

moje fronty
1/ przesadzanie jesienne na bylinowej
2/zrobiony szpaler piwoniowy - można teraz zrobić nowe nasadzenia na tarasowej
3/na żółtej wyciąć głóg i przesadzić Watanabe
4/obsadzić za ławką nowy kącik przy studni - wiosenne klimaty zrobić
5/przesadzić ?gdzie - hortensję spod brzozy nie rośnie
6/zlikwidować piskowniczkę i wsadzić hortensję
7/wycinać żywopłot z tawuły do odnowienia
8/przemyśleć wykonać początek aleji zachodzącego słońca - czy różę Tuscany gdzieś eksmitować ?
9/zrobić kratkę i wsadzić różę bo cierpi w donicy i przesadzanie tam
kurcze nie piszę dalej bo po co za dużo tego

no a cebulowe....

przecież jeszcze jesienią trzeba się delektować kolorem i zapachem i światłem

==========================================

Cały czas wracam do tych fotek. JAKIE drzewo rośnie po prawej stronie na końcu ścieżki kamiennej?

A po lewej przy drewutni to wiciokrzew kwitnący na żółto? Ten pachnący?

Na końcu ścieżki niestety nie kamiennej a zwykłej bruczkowej rośnie jarząb czyli popularna jarzębina nie jakaś odmianowa i stale choruje a ja nie pryskam ale może emami zaradzę zobaczymy

Ten wiciokrzew jest piękny zresztą jak wszystkie pachnie niesamowicie to Graham Thomas

a tu początek tej ścieżki przy studni i dumam jak tu pomieszać i co posadzić zamiast pierwszego liliowca - sama nie wiem, tam chyba za mokro nie jest hmm a gdyby jakąś wielką pnącą różę zrobi rumor i się na ten świerk oprze - nie przecież nie dam rady ciąć tego świerka

================================================

Miro, sierpniowy ogród jest przepiękny, taki pastelowy, w moim guście, a i koszyk warzyw też super

Dziękuję, ja też lubię taki już spokojny ogród no i ten przedsmak kolorów jesieni
choć gdzie nie popatrzę masa pracy a ja myślałam że im starszy ogród to miej roboty - dlaczego tak nie jest

dla Ciebie zmiana zawartości koszyczka

pozdrawiam

Osobiście też bardzo lubię pisać listę prac do wykonania. Bo wtedy jestem bardziej uporządkowana i lepiej potrafię wykorzystać czas. Poza tym i tych pojedynczych roślinach do przesadzenia pamięta się idąc przez ogród i jak od razu się tego nie zrobi to potem jakoś wietrzeje z pamięci.
Poza tym jesień jest dobrym czasem na niektóre przeprowadzki

A jak piszesz o tym liliowcu to się mi przyszła do głowy trawa: elata byłaby śliczna ale na suchym nie urośnie,A tak wogóle to jak liliowiec dawał radę on przecież lubi wilgoć. Może molinia a za nią róża( wątpliwe stanowisko jeśli za sucho).
Ale ze względu na suche miejsce z traw może seseleria jesienna lub rozchodnik. Ja próbuję rośliny w praktyce. Na najbardziej suchym miejscu i mnie sprawdza się tylko trzmielina i trawa mint mist.

Pozdrawiam i ciekawa jestem nowej rewolucji
Ogrodowy spektakl trwa ... 19:16, 03 wrz 2017

Do góry
Czytam wielekroć Ciebie i tak mi się nasunęło pytanie - jaki pracowity sezon? Teraz to już tylko przetwórstwo owocowo-warzywne w domu. Czyż sezon się nie kończy?

Może faktycznie - teraz się zaczyna?

Już sama nie wiem. Ale czuję się wsparta.

I kto to pisze! To ja z Ciebie czerpię przykład że nie wolno się lenić jesienią i trzeba co się da robić teraz aż do grudnia
przetwórstowo to jedno

no a WIOSNA zaczyna się jesienią na tę zwiewną Panią trzeba się napracować

moje fronty
1/ przesadzanie jesienne na bylinowej
2/zrobiony szpaler piwoniowy - można teraz zrobić nowe nasadzenia na tarasowej
3/na żółtej wyciąć głóg i przesadzić Watanabe
4/obsadzić za ławką nowy kącik przy studni - wiosenne klimaty zrobić
5/przesadzić ?gdzie - hortensję spod brzozy nie rośnie
6/zlikwidować piskowniczkę i wsadzić hortensję
7/wycinać żywopłot z tawuły do odnowienia
8/przemyśleć wykonać początek aleji zachodzącego słońca - czy różę Tuscany gdzieś eksmitować ?
9/zrobić kratkę i wsadzić różę bo cierpi w donicy i przesadzanie tam
kurcze nie piszę dalej bo po co za dużo tego

no a cebulowe....

przecież jeszcze jesienią trzeba się delektować kolorem i zapachem i światłem

==========================================

Cały czas wracam do tych fotek. JAKIE drzewo rośnie po prawej stronie na końcu ścieżki kamiennej?

A po lewej przy drewutni to wiciokrzew kwitnący na żółto? Ten pachnący?

Na końcu ścieżki niestety nie kamiennej a zwykłej bruczkowej rośnie jarząb czyli popularna jarzębina nie jakaś odmianowa i stale choruje a ja nie pryskam ale może emami zaradzę zobaczymy

Ten wiciokrzew jest piękny zresztą jak wszystkie pachnie niesamowicie to Graham Thomas

a tu początek tej ścieżki przy studni i dumam jak tu pomieszać i co posadzić zamiast pierwszego liliowca - sama nie wiem, tam chyba za mokro nie jest hmm a gdyby jakąś wielką pnącą różę zrobi rumor i się na ten świerk oprze - nie przecież nie dam rady ciąć tego świerka

================================================

Miro, sierpniowy ogród jest przepiękny, taki pastelowy, w moim guście, a i koszyk warzyw też super

Dziękuję, ja też lubię taki już spokojny ogród no i ten przedsmak kolorów jesieni
choć gdzie nie popatrzę masa pracy a ja myślałam że im starszy ogród to miej roboty - dlaczego tak nie jest

dla Ciebie zmiana zawartości koszyczka

pozdrawiam

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 13:32, 03 wrz 2017

Do góry
kasiek napisał(a)
Mira - posłuchałam rady w sprawie tawuły wczesnej i wyciełam...

Zrobiło się pełno miejsca na rabacie, na razie trochę łysawo bo małe - ale posadzony jest złoty dereń i pęcherznica i 3 bordo krzewoszki jako tło

Przesunęłam na środek głóg Paul Scarlet

I zamówiłam 2 pełne czerwone jeżówki

ufff jak dobrze

złoty dereń pokaż bliżej miało być czerwono, a pęcherznica jaka ciemna ? one szybko wielkie rosną te krzewuszki to chyba małe miniaturki co?
widziałam muzy, noo czas leci jak braknie ci czerwonego to zrób sobie taką czerwoną muzę i sru w te rabatę

zakupy tulipanowe super - gdzie na to polowanie mam jechać - co prawda postanowiłam sobie czekać na wyprzedaże i kupię albo nie

kup sobie czerwone pełne i posadź na tej ognistej a tam za oczkiem miałam Ci mówić żebyś posadziła Purisima one są wczesne wysokie i białe będą świecić długo wieczorem

pozdrawiam deszczowo zamiast do ogrodu chyba dziś w laptopowie będę
Moja bajka 08:49, 03 wrz 2017

Do góry
Vanilki z patyczków (ukorzenione rok temu wiosną ) też łapią kolorki

rudbekie królują

rdest jest cudowny - kwitnie bez końca. Zamiast tej tawuły za różą będzie hortka ogrodowa

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 08:52, 02 wrz 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Faktur i koloru pełno i cudnie
Mnie tej tawuły żal, ja bym odmłodziła, ale nie powiem, że nie podoba mi się to co teraz widzę bo jest super
Dzieci nam rosną w oczach, a jeszcze tak nie dawno marzyłam, żeby już było mniej kłopotów z Nimi...teraz mi żal , że już się nie wróci.
Moi dzisiaj żegnają wakacje noclegiem w namiocie. W ogrodzie oczywiście

Ależ tawuła jest - ja ja nie wykopałam tylko ogolilam do 5 cm, jak sie weźmie to jeszcze ruszy.

O z noclegiem fajna sprawa, my przegapilismy w tym roku bo dzieci prawie całe wakacje były poza domem
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:05, 01 wrz 2017

Do góry
Faktur i koloru pełno i cudnie
Mnie tej tawuły żal, ja bym odmłodziła, ale nie powiem, że nie podoba mi się to co teraz widzę bo jest super
Dzieci nam rosną w oczach, a jeszcze tak nie dawno marzyłam, żeby już było mniej kłopotów z Nimi...teraz mi żal , że już się nie wróci.
Moi dzisiaj żegnają wakacje noclegiem w namiocie. W ogrodzie oczywiście
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:21, 01 wrz 2017

Do góry
Mira - posłuchałam rady w sprawie tawuły wczesnej i wyciełam...

Zrobiło się pełno miejsca na rabacie, na razie trochę łysawo bo małe - ale posadzony jest złoty dereń i pęcherznica i 3 bordo krzewoszki jako tło

Przesunęłam na środek głóg Paul Scarlet

I zamówiłam 2 pełne czerwone jeżówki
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:22, 31 sie 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)
Kasia a Ty chcesz schować te krzesła czy wolisz mieć oko na bramę jak siedzisz na nich?

Wiesz że ostatnio w planowaniu mam sporo potknięć ale może dobrze by było wystopniować te rośliny tzn. przy tui coś na 150 wysokości potem na 100 i na brzegu coś na 50 i na koniec płożące.

Np. tuja, hortensja, rozplenica i żurawki albo funkie zielono białe.

Tylko że Ty kupiłaś niskie hortensje a ja bym wybrała np Magical Moonlight bo wyprostowana jest więc nie pokładałaby się na rozplenice.

Aniu - kochana, dzięki za zainteresowanie . Dokładnie taki mam zamysł, żeby wystopniować nasadzenia i to w dodatku w dwóch płaszczyznach, że tak powiem. Oczywiście od pleców rabaty do przodu, tak jak zwykle. Ale też od prawej do lewej i dlatego kupiłam jedną Limelight - będzie rosła przy tuji i dwie Little Lime, które będą rosły w części krzesełkowej. W pleckach Litlle Limek posadzę te rozplenice (będą wyższe niż hortki). Na razie to wszystko, jak posadzę to zobaczę ile jeszcze mam miejsca i co gdzie dosadzić. Do dyspozycji mam rozchodnika, trawki niższe, dwie kulki danika, 2 tawuły goldflame. Chcę dokupić teraz albo na wiosnę szałwię, może jakąś jeżówkę wcisnę.
Zamiar jest taki by nieco te krzesełka przysłonić. Stąd te rozplenice i niższe od nich hortki przed krzesełkami - te rośliny są ażurowe więc osoba siedząca będzie widziała bramę ale nie będzie widoczna jak na dłoni dla przechodniów. w każdym razie taki jest plan .
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:48, 30 sie 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
U mnie najwcześniej gubią liście tawuły oskrzydlone. Najpierw czerwienieją ogniście. Wyglądają wspaniele, ale tylko max tydzień i liście spadają. To pierwszy sygnał, że do ogrodu weszła jesień.

Pestko, podejrzewam, że chodziło Ci o trzmielinę oskrzydloną. Mam dwie od zeszłego roku. Zgrupowałam je na rabacie studziennej.
U mnie jesień pierwsza sygnalizuje trzmielina europejska, a zaraz po niej derenie.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 08:43, 29 sie 2017

Do góry
U mnie najwcześniej gubią liście tawuły oskrzydlone. Najpierw czerwienieją ogniście. Wyglądają wspaniele, ale tylko max tydzień i liście spadają. To pierwszy sygnał, że do ogrodu weszła jesień.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 07:40, 29 sie 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)
Oto foty frontu. Robocze, poglądowe, więc tego... wybaczcie bałagan .

To co sobie wstępnie zaplanowałam na tej rabacie to rośliny, które już rosną w innych częściach mojego ogrodu więc powinno być spójnie.

Idąc od bramy:

Rabata po lewej stronie wejścia - stąd chcę zabrać 2 tawuły i przenieść na nową rabatę po prawej.

I główna bohaterka - rabata po prawej stronie wejścia (ziemia przed rabatą do usunięcia oczywiście):

Ale rozruba! Fajnie!
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:54, 28 sie 2017

Do góry
Mam do obsadzenia rabatę oddzielającą chodnik od trawnika. Jest to prostokąt 5x1,2m. Stanowisko słoneczne, lewa końcówka półcienista. Mam do wykorzystania 3 tawuły (odmiana o żółtych liściach), turzyce brązowe i zielone, 3 rozplenice Hammeln, 1 berberys Bogozam i żurawki o czerwonych i bordowych liściach (nie muszę wykorzystywać tych pojedynczych roślin). Myślałam dokupić trzmieliny na pniu. Nie mam pomysłu, jak to skomponować. Myślałam cyklicznie tawuła - trzmielina - rozplenica ewentualnie w przestrzenie turzyce a brzegiem żurawki, ale czy to mam sens? Proszę o podpowiedź. ☺
Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:47, 28 sie 2017

Do góry
Oto foty frontu. Robocze, poglądowe, więc tego... wybaczcie bałagan .

To co sobie wstępnie zaplanowałam na tej rabacie to rośliny, które już rosną w innych częściach mojego ogrodu więc powinno być spójnie.

Idąc od bramy:

Rabata po lewej stronie wejścia - stąd chcę zabrać 2 tawuły i przenieść na nową rabatę po prawej.

I główna bohaterka - rabata po prawej stronie wejścia (ziemia przed rabatą do usunięcia oczywiście):
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:24, 27 sie 2017

Do góry
gosika67 napisał(a)
Ja też się napaliłam na wrzosy jak łysy na grzebień, 5 kupiłam , jutro lecę po resztę.Ognik też ma u mnie korale tylko czerwone i jarzębina je ma, jesień tupie.
To co się przebarwia to klonik?

Raczej tawuły i berberysyNa klony jeszcze poczekamy
Ogrodowe marzenie Mrokasi 15:31, 27 sie 2017

Do góry
Dziewczyny, na szybko - poszło dość szybko a to dzięki sprawności ekipy przyprowadzonej przez Kasię i odrobinie wsparcia z naszej strony. Prawie drugie tyle trwało przekopanie tego kawałka z obornikiem .
W każdym razie - jest przestronnie, a innymi słowy - łyso .
Odnośnie pomysłu włączenia jednej kuli w tę rabatę. Zupełnie tego nie widzę, bo:
- kule przed wejściem są dwie
- rabaty po obu stronach kul są dość symetryczne
- najważniejsze - pomiędzy kulą a rabatą przebiega szlak komunikacyjny do kranu z wodą .
Wieczorem wrzucę fotę frontu dla zobrazowania.

Teraz pozostaje zaplanowanie nasadzeń . Jest tak łyso, że będę chciała posadzić tam rośliny jak najszyciej .

Jest pomysł, by przy budynku pomiędzy oknami postawić małą huśtawkę. Chciałabym tak obsadzić rabatę, by rośliny nieco przysłaniały huśtawkę ale pozwalały na cieszenie się wieczornym słońcem. Więc tak około 100-150 cm. Napewno coś co będzie zdobiło także zimą. Mój wstępny plan:
- hortensje 2 szt
- trawy - miskanty 1-2 szt
- tuje danica 2 szt
- tawuły 2 szt
Do tego rozchodniki i jeżówki, może szałwia...
Wieczorem postaram się wrzucić plan z wymiarami.

Ogród bez roweru 12:20, 26 sie 2017

Do góry
Lato powolutku się kończy.

Nadal jestem posiadaczem kilku roślin, których zamierzam się pozbyć do zimy albo mam ich nadwyżki:

* kostrzewa Gautiera
* tawulec pogięty Crispa
* sesleria caerulea
* kosmatka śnieżna
* tawuły van Houtte’a
* tawulec Tanaki
* forsycje pośrednie Minigold
* rutewka orlikolistna biała
* ubiorek
* orliki ciemnofioletowe - kupione jako Barlow Black, ale bardziej przypominają Barlow Blue
* głowienka wielokwiatowa Alba
* chaber górski Alba
Na zielonej... trawce :) 11:41, 25 sie 2017

Do góry
kami napisał(a)
I wszystko niesamowicie szybko rośnie jak na 4 lata nawóz albo ziemia czynią cuda.
Kiścień zawsze mi się podobał ale po pierwszym roku mi przemarzł.
A kulek cisowych po 30zł szczerze zazdroszczę

Cena już nie aktualna - Pan się wycwanił i podniósł znacznie

4 lata to krok milowy dla ogrodu

Kiścienie mają się dobrze u mnie... chce je przesadzić w miejsce tawuł przy kręgu, szkoda mi ich w tym miejscu bo na ciemnym podłożu nie widać ani ich faktury liści ani ślicznych konwaliowych kwiatów... zdecydowanie atrakcyjniej będą wyglądać przy jakimś ciągu komunikacyjnym... tawuły z kolei pójdą w nogi anabellek co by je trochę podparły przy deszczach

Anna i Ogród 08:11, 25 sie 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Mnie się podoba, z dwiema uwagami:
- 6 i 7 zamieniłabym miejscami (tawuły przed zebrinusy)
- z tych ogników bym zrezygnowała - ani nowy gatunek nie jest potrzebny, ani one nie będą dobrze tam z tyłu wyglądać; jeśli masz potrzebę posadzenia tam czegoś, to pociągnęłabym cisy, które masz z lewej strony.

Ps. uwagę o vanilce w żółtym towarzystwie zarejestrowałam

Jednolitą ścianę to już tworzą tuje sąsiadów więc po swojej stronie nie chcę ściany z cisów. Szpaler z mojej strony ma za zadanie zasłonić ogrodzenie. Ogniki sà zimozielone i będą dokormiać ptaki.
Anna i Ogród 07:48, 25 sie 2017

Do góry
Mnie się podoba, z dwiema uwagami:
- 6 i 7 zamieniłabym miejscami (tawuły przed zebrinusy)
- z tych ogników bym zrezygnowała - ani nowy gatunek nie jest potrzebny, ani one nie będą dobrze tam z tyłu wyglądać; jeśli masz potrzebę posadzenia tam czegoś, to pociągnęłabym cisy, które masz z lewej strony.

Ps. uwagę o vanilce w żółtym towarzystwie zarejestrowałam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies