Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 16:34, 16 maj 2019

Do góry
Tulipanki zwieszone od deszczu - to ostatnie moje w tak dobrym stanie - jeszcze tylko Groenland trochę się trzymają, ale już resztką sił

Naparstnice mam nadzieję, że dadzą czadu.. tylko chyba powinnm je nawieźć - powinna lada dzień być gotowa gnojówka z pokrzywy, to akurat się nada

Agreścik

Łubin po raz pierwszy będzie u mnie kwitł

No i zobaczymy co z tego mojego Williama wyrośnie... Chyba powinnam wyciąć wszystkie te badyle, co?

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 16:30, 16 maj 2019

Do góry
Żurawka krwista od Mamy przygarnięta i podzielona jesienią - podoba mi się

Nowy nabytek z ZP -kuklik w różnych odsłonach

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 16:28, 16 maj 2019

Do góry
ZIelenieją już cisowe przyrosty - już dawno miałam ciachnąć cisy celem zagęszczenia, ale ostatnio pogoda nie sprzyja (w tle nad poziomką widać Wojtka za piątaka )

Martagon w natarciu

Peonia w blokach startowych

Podobnie jak LO

Ogrodówka
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 16:26, 16 maj 2019

Do góry
Dziś wyszłam na kilka fotek, bo ile można mieć odwyku od ogródka

Czosnki Krzyśki i Mount Everest (chyba) tuż tuż

Gladiator (chyba )

Ale nic nie przebije Purple Sensation - Koniecznie kupić więcej, bo ładnie powtarzają i mają przy tym dość okazałe kwiaty o głębokim kolorze

Taka jest różnica w wyglądzie Hakone - prawa kępka zasłonięta prawie w całości przez liście tulipanów - lewa z dostępem do światła. Pewnie się wyrównają jak zetnę tulipy

Działka prawie w Borach Tucholskich 16:09, 16 maj 2019

Do góry
Maigold
aż się chce zawołać "królu złoty.."
pada więc na foto złoto ciut przymglone

świerk Jan Byczkowski w tonacji wybarwienia pośredni miedzy Maigold a Białobokiem
niedawno przesadzony wię jeszcze nie do końca obudzony

daglezja Graceful Grace (przyrosty srebrzyste)
Ogród Mirelli 16:03, 16 maj 2019

Do góry
m_gocha napisał(a)

Dopytam o ten bluszcz. On pnie się po siatce ogrodzeniowej? Jaka to strona świata? Tak się właśnie zastanawiam czy dałby radę u mnie na siatce od zachodniej strony. Potrzebuję osłony ogrodu od tej strony ale nie chcę sadzić dużych żywopłotów np. tujowych bo w małym ogrodzie każdy centymetr na wagę złota .
Z tego co wiem bluszcz idealnie rośnie przy murach bo jego korzonki czepne nają idealne warunki

Piękny tan tamaryszek. Ja mam odmianę tamaryszka francuskiego (kwitnie VI-VII) więc jeszcze trochę muszę poczekać

Gosia bluszcz pnie się po ogrodzeniu.

To strona południowa, ale duży dom sąsiada w znacznym słońcu zacienia i nie ma dużo słońca. Spróbuj posadzić od północy. Ja myślę, że będzie ładnie rósł.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:54, 16 maj 2019

Do góry
Proszę o poradę. Mam wąski pasek ziemi przy ogrodzeniu od strony wschodniej.
"Rabatka" ma kształt nibytrójkąta, a żeby było łatwiej po drodze są 2 włazy do szamb W najszerszym miejscu jest 140cm.

Po prawej pod ogrodzeniem chciałabym posadzić hortensje, najlepiej Vanille Fraise plus miskanty ML/Variegatus. Tam gdzie włazy do szamb również, ale od strony ściany, bo do włazów musi być dostęp od ulicy.

Nie wiem jak je rozmieścić i czym podsadzić u dołu przy kostce (byle nie żurawkami).

(Wiem, że hortensjom szambo nie przystoi, ale co robić )

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 15:51, 16 maj 2019

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
Powiem ci szczerze, że ładne zdjęcia robisz. Ta azalia (bo to jest azalia) to mnie urzekła.

A April nie ma wątku bo stwierdziła, że czasu niema. Co jak co ale to racja - trzeba mieć na własny watek czasu, aby go prowadzić.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 15:32, 16 maj 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Dziękuję za nazw trawy .
Rodak ciekawy masz .jasniejacy też ładny.
Ja czekam na pierwsze kwitnienia 1 mojego. Drugiego znam.
I 1 azalia też pierwszy raz będzie u mnie kwitla

Dziś juz rodek wygląda tak

Za drzwiami do ogrodu... 15:30, 16 maj 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Ok fanie, jak sama bee pamiętać.
Pięknie już w w ogrodzie .I coraz piękniej będzie.
Ladnie żarnowiec kwitnie.Nic ci nie podmarza ??

Aniu,żarnowce na wszelki wypadek opatulam na zimę.I na razie nie przymarza.Mam jeszcze bordowego i ten mimo okręcania,którejś zimy przymarzł i nie zakwitł ,ale odbił i teraz będą kwiatki ,ale on jakiś późniejszy
W ogrodzie robi się coraz ładniej i ciesze się ,że nie tylko mnie się podoba.Ale ciągle pracuję nad tym A swoja drogą więcej kwitnień ,to i bardziej cieszy Wszystko ładnie się z roku na rok rozrasta.A teraz bujne po obfitym deszczu.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:28, 16 maj 2019

Do góry
Iwonka napisał(a)

Ewuś pobiegłam mojego wiąza sftografować. Policzyłam że ma 14 lat. Przez kilka lat był systematycznie przycinany, ale i tak jest duży. Obok rośnie Pissardi. Po latach gryzą mi się ze sobą. Wiąz faktycznie pasuje na solitera. Jego liście są specyficzne...

Co do przesadzania, zawsze przesadzałam na wariata, kiedy mi się wymyśliło. Większość przeżyła. Ale ważne jest wykopanie z jak największą ilością ziemi. Mówią, żeby podlewać przed przesadzaniem, ja wolę bardziej suchą bryłę.

Iwonko, bardzo Ci dziękuję za to zdjęcie. Jak myślisz jaką ma szerokość? Przepiękny, ja je uwielbiam!
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:25, 16 maj 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Bo szczerze na tego wiąza to miejsca mało jak się rozrośnie
Najlepiej przesadzać jak nie ma lisci...a teraz jeszcze podają upały,więc nie wiem...

Ewuś pobiegłam mojego wiąza sftografować. Policzyłam że ma 14 lat. Przez kilka lat był systematycznie przycinany, ale i tak jest duży. Obok rośnie Pissardi. Po latach gryzą mi się ze sobą. Wiąz faktycznie pasuje na solitera. Jego liście są specyficzne...

Co do przesadzania, zawsze przesadzałam na wariata, kiedy mi się wymyśliło. Większość przeżyła. Ale ważne jest wykopanie z jak największą ilością ziemi. Mówią, żeby podlewać przed przesadzaniem, ja wolę bardziej suchą bryłę.
Podmiejski ogródek 15:25, 16 maj 2019

Do góry
moje tak wygladały 6 pazdziernika

na stowe macie jakies GMO
Podmiejski ogródek 15:18, 16 maj 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

A jeszcze wracając do hortensji, to znalazłam to zdjęcie i od razu przypomniało mi się, co mnie denerwowało w limkach i dlaczego szukałam zamiennika.

Czy Wasze też tak dziwacznie kwitną?

nie, moje rowno sie przebarwiaja i dosc pozno. z jakiego miesiaca ta fota? taki roz u moich to na poczatku jesieni dopiero

Podmiejski ogródek 15:14, 16 maj 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

W sensie, że mają i białe i ukolorowione kwiatostany jednocześnie? A wiesz, że nie pamiętam? To by chyba znaczyło, że nie miałam takich atrakcji u swoich.
Podmiejski ogródek 15:08, 16 maj 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Na zawał zejdę przez was. Ja się mocno nie spinałam bo czasu mi zabrakło ;(

Jeśli chciałaś pocieszyć Anię, to Ci się chyba nie udało
Twój ogródek wyglądał, jakbyś z lupą i pęsetką po nim chodziła

Ja też w tym roku wyjątkowo wcześnie zaczęłam sezon (co się zresztą na nas zemściło, bo za bardzo się pośpieszyliśmy z wertykulacją trawy), za to teraz mam przestój, a w maju zawsze było mnóstwo roboty

A jeszcze wracając do hortensji, to znalazłam to zdjęcie i od razu przypomniało mi się, co mnie denerwowało w limkach i dlaczego szukałam zamiennika.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:58, 16 maj 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Ja bym tego wiąza przesadziła tam co pisałaś...świdośliwa byłaby fajna
Nie wiem czy Ci wszystko wejdzie i żywopłocik,trawki,kulki...hmm

Ok, czyli wiąz idzie na inna rabatę, posadzę ekran z cisa, świdośliwę lamarcką i klona Golden Globe. A niższe piętrp, czyli kulki i trawki w zależności od tego ile miejsca wystarczy.

Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 14:53, 16 maj 2019

Do góry
no i oczywiście wykrakałam, buki zaatakowane - chyba mszyca mi się wydaje, ale do tej pory miałam tylko czarną na umbrach, a tu biała. Listki dzisiaj zaczęły zwijać i jakieś takie niewyrazne są, więc zaczęłam się przyglądać, a tu baaach... masakra. Zobaczcie, czy to na pewno mszyca? Czym najlepiej opryskać?

wydaje mi się, że to chyba już któreś pokolenie przyczajone w pąkach i dlatego pan ze szkółki wyprzedawał co robić? zbierać biedronki
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 14:46, 16 maj 2019

Do góry
Dzień dobry,
W zeszłym Październiku posadziłem kilkanaście Thuj Szamaragd. Ziemia 3.5-5.5 (edit. tu mam wątpliwości, bo nie pamiętam jaką ziemię kupowałem pod sadzonki ...)

Niestety, niektóre thuje brązowieją bądź czarnieją. Czy ktoś ma pomysł dlaczego? W tym roku poza podlewanie niczym nie nawoziłem.

Podsyłam zdjęcia jak wyglądają gałązki obecnie.
Na Agrowłókninie jest warstwa kory.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:29, 16 maj 2019

Do góry

Tu wersja z jednym drzewkiem. Zapomniałam dorysować ekran cisowy z trzech stron kominka ale załóżmy, że tam jest
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies