Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 14:58, 16 maj 2019

Wiolka5_7 napisał(a)
Ja bym tego wiąza przesadziła tam co pisałaś...świdośliwa byłaby fajna
Nie wiem czy Ci wszystko wejdzie i żywopłocik,trawki,kulki...hmm

Ok, czyli wiąz idzie na inna rabatę, posadzę ekran z cisa, świdośliwę lamarcką i klona Golden Globe. A niższe piętrp, czyli kulki i trawki w zależności od tego ile miejsca wystarczy.

eVka 14:59, 16 maj 2019

Pytanie najważniejsze, kiedy przesadzić wiąza?
Wiolka5_7 15:04, 16 maj 2019

Bo szczerze na tego wiąza to miejsca mało jak się rozrośnie
Najlepiej przesadzać jak nie ma lisci...a teraz jeszcze podają upały,więc nie wiem...
eVka 15:07, 16 maj 2019

Wiolka5_7 napisał(a)
Bo szczerze na tego wiąza to miejsca mało jak się rozrośnie
Najlepiej przesadzać jak nie ma lisci...a teraz jeszcze podają upały,więc nie wiem...

No właśnie, w takim razie przesadzę go jesienią, jak juz opadną listki a wcześniej zajmę się tą rabatą nie ruszając wiąza.
Na razie wszystko się zmieści, bo przecież zarówno klon GG jak i ŚŚ nie będą od razu wielkie. Cidy chyba tez się na początku zmieszczą, bo grubasów nie kupię...

Wiolu kochana jesteś, że tak doradzasz
Zana 15:17, 16 maj 2019

Ewa, namieszam.
Nie widzi mi się w tak bliskim sąsiedztwie kulisty klon (kiedyś to będzie duuża kula) i świdośliwa. ŚŚ powinna być albo jako soliter (z gołymi pniami) albo w sąsiedztwie śś. Dlatego zamiast kulistego klona dałabym drugą śś, ew. zamiast wiąza trzecią i pod spodem spójne nasadzenia, żeby stworzyło to pewną całość.
A na pewno nie możesz mieć drzewa kulistego, wielopniowego i do tego wiąza w tak bliskich odległościach. Tworzy się chaos wizualny.
To moje odczucia, więc wiesz.... Tylko nie przestań się do mnie odzywać.

Odnośnie bzu Eva - w pełni podzielam zdanie Mrokasi
Wiolka5_7 15:22, 16 maj 2019

effka napisał(a)

No właśnie, w takim razie przesadzę go jesienią, jak juz opadną listki a wcześniej zajmę się tą rabatą nie ruszając wiąza.
Na razie wszystko się zmieści, bo przecież zarówno klon GG jak i ŚŚ nie będą od razu wielkie. Cidy chyba tez się na początku zmieszczą, bo grubasów nie kupię...

Wiolu kochana jesteś, że tak doradzasz

eVka 15:22, 16 maj 2019

Zana napisał(a)
Ewa, namieszam.
Nie widzi mi się w tak bliskim sąsiedztwie kulisty klon (kiedyś to będzie duuża kula) i świdośliwa. ŚŚ powinna być albo jako soliter (z gołymi pniami) albo w sąsiedztwie śś. Dlatego zamiast kulistego klona dałabym drugą śś, ew. zamiast wiąza trzecią i pod spodem spójne nasadzenia, żeby stworzyło to pewną całość.
A na pewno nie możesz mieć drzewa kulistego, wielopniowego i do tego wiąza w tak bliskich odległościach. Tworzy się chaos wizualny.
To moje odczucia, więc wiesz.... Tylko nie przestań się do mnie odzywać.

Odnośnie bzu Eva - w pełni podzielam zdanie Mrokasi

Aniu, to już nie wiem nic. Wiąza tam nie będzie, zdecydowałam na jego przeprowadzkę. Kulisty klon chcę, żeby rósł przy ścieżce, nie oddam go bez walki.
W miejcu wiąza nie zmieści się ŚŚ, tam jest mało miejsca i az tak mi to drzewko się nie podoba, żebym zrezygnowała z klona albo innego kulistego drzewka na pniu, bo to moje marzenie, nie mam żadnego.
Ratunku....
mrokasia 15:23, 16 maj 2019

Hmmm, w zasadzie to Anula ma rację z tym mieszaniem 3 gatunków...
eVka 15:24, 16 maj 2019

mrokasia napisał(a)
Hmmm, w zasadzie to Anula ma rację z tym mieszaniem 3 gatunków...

Dwóch, wiąza nie będzie, tylko kulka na pniu i coś wielopniowego, tez nie bardzo?
Wiolka5_7 15:25, 16 maj 2019

Też tak mówiłam
Ale Effcia już się ograniczyła do 2 gatunków wiąz będzie miał przeprowadzkę
A na klona jest zdecydowana to ja się już nie odzywam