Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Iwonka 15:25, 16 maj 2019

Wiolka5_7 napisał(a)
Bo szczerze na tego wiąza to miejsca mało jak się rozrośnie
Najlepiej przesadzać jak nie ma lisci...a teraz jeszcze podają upały,więc nie wiem...

Ewuś pobiegłam mojego wiąza sftografować. Policzyłam że ma 14 lat. Przez kilka lat był systematycznie przycinany, ale i tak jest duży. Obok rośnie Pissardi. Po latach gryzą mi się ze sobą. Wiąz faktycznie pasuje na solitera. Jego liście są specyficzne...

Co do przesadzania, zawsze przesadzałam na wariata, kiedy mi się wymyśliło. Większość przeżyła. Ale ważne jest wykopanie z jak największą ilością ziemi. Mówią, żeby podlewać przed przesadzaniem, ja wolę bardziej suchą bryłę.
eVka 15:27, 16 maj 2019

Wiolka5_7 napisał(a)
Też tak mówiłam
Ale Effcia już się ograniczyła do 2 gatunków wiąz będzie miał przeprowadzkę
A na klona jest zdecydowana to ja się już nie odzywam

O mamo chyba uznacie mnie za wariatkę klonową
eVka 15:28, 16 maj 2019

Iwonka napisał(a)

Ewuś pobiegłam mojego wiąza sftografować. Policzyłam że ma 14 lat. Przez kilka lat był systematycznie przycinany, ale i tak jest duży. Obok rośnie Pissardi. Po latach gryzą mi się ze sobą. Wiąz faktycznie pasuje na solitera. Jego liście są specyficzne...

Co do przesadzania, zawsze przesadzałam na wariata, kiedy mi się wymyśliło. Większość przeżyła. Ale ważne jest wykopanie z jak największą ilością ziemi. Mówią, żeby podlewać przed przesadzaniem, ja wolę bardziej suchą bryłę.

Iwonko, bardzo Ci dziękuję za to zdjęcie. Jak myślisz jaką ma szerokość? Przepiękny, ja je uwielbiam!
Zana 15:28, 16 maj 2019

Aha, gdzieś przegapiłam przesadzanie wiąza. Ale mimo to tak blisko śś i kuli nie widzę. ŚŚ dla mnie to albo soliter, albo z innymi śś.
No dobra, u siebie w pewnym sensie też popełniłam przestępstwo, bo połączyłam śś z Nigrami. Ale z przodu są trzy śś a w tyłach pomiędzy nimi dwie Nigry. Nie jestem tym zachwycona, ale u mnie priorytet zasłonięcia rudery, no i coś trzeba było z tymi Nigrami zrobić. No i moja ruderowa rabata ma 15 metrów długości, szerokość różnie, najszerzej 5 metrów. Na razie jakoś się spina (z naciskiem na "jakoś").
Iwonka 15:33, 16 maj 2019

effka napisał(a)

Iwonko, bardzo Ci dziękuję za to zdjęcie. Jak myślisz jaką ma szerokość? Przepiękny, ja je uwielbiam!

Pobiegłam zmierzyć, wiąz ma szerokości ok. 2 m 30 cm. Obwód trudno mi zmierzyć samej. Jego gałęzie rosną tak kolumnowo jak np u buka.
eVka 15:35, 16 maj 2019

Zana napisał(a)
Aha, gdzieś przegapiłam przesadzanie wiąza. Ale mimo to tak blisko śś i kuli nie widzę. ŚŚ dla mnie to albo soliter, albo z innymi śś.
No dobra, u siebie w pewnym sensie też popełniłam przestępstwo, bo połączyłam śś z Nigrami. Ale z przodu są trzy śś a w tyłach pomiędzy nimi dwie Nigry. Nie jestem tym zachwycona, ale u mnie priorytet zasłonięcia rudery, no i coś trzeba było z tymi Nigrami zrobić. No i moja ruderowa rabata ma 15 metrów długości, szerokość różnie, najszerzej 5 metrów. Na razie jakoś się spina (z naciskiem na "jakoś").

Dałaś mi do myślenia....

To może tego niezczęsnego wiąza zostawic skoro on tak szeroko rośnie to i tak zasłoni tył kominka bez dosadzania wielopniowego drzewa?
eVka 15:36, 16 maj 2019

Iwonka napisał(a)

Pobiegłam zmierzyć, wiąz ma szerokości ok. 2 m 30 cm. Obwód trudno mi zmierzyć samej. Jego gałęzie rosną tak kolumnowo jak np u buka.

Super, dzięki wielkie. 2,5 m teraz a czytam, że docelowo rośnie do 4 m szerokości ....
kaz742011 15:41, 16 maj 2019

effka napisał(a)

Ja dopiero od 2 lat ogroduję więc też malutko doświadczenia i błąd na błędzie wychodzi...

To podobnie jak ja. Pomyłek się bałam więc od początku na projekt postawiłam. Z nim dostałam też listę roślin z opisem ich wymagań co do gleby .
Prawie wszystko jest zgodne ale pojawiły się nowe rabaty nie ujęte w projekcie i tam trochę pole doświadczalne mam.
eVka 15:47, 16 maj 2019

kaz742011 napisał(a)

To podobnie jak ja. Pomyłek się bałam więc od początku na projekt postawiłam. Z nim dostałam też listę roślin z opisem ich wymagań co do gleby .
Prawie wszystko jest zgodne ale pojawiły się nowe rabaty nie ujęte w projekcie i tam trochę pole doświadczalne mam.

No tak z projektem zdecydowanie łatwiej. Ja wszystko sama, plus doradztwo ludzi z O. i jakoś leci
eVka 17:02, 16 maj 2019

Wiem, że ciągle zmieniam koncepcje ale to taka burza mózgów...
Chyba zacznę od wsadzenia drzewa kulistego na pniu koło ścieżki na końcu tej rabatki i obsadzenia go trawkami i kulkami. Zobaczę jak to będzie wyglądać i będę myśleć co dalej...