Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

m_gocha 13:00, 16 maj 2019

MirellaB napisał(a)
Bluszcz z własnej produkcji

Dopytam o ten bluszcz. On pnie się po siatce ogrodzeniowej? Jaka to strona świata? Tak się właśnie zastanawiam czy dałby radę u mnie na siatce od zachodniej strony. Potrzebuję osłony ogrodu od tej strony ale nie chcę sadzić dużych żywopłotów np. tujowych bo w małym ogrodzie każdy centymetr na wagę złota .
Z tego co wiem bluszcz idealnie rośnie przy murach bo jego korzonki czepne nają idealne warunki

Piękny tan tamaryszek. Ja mam odmianę tamaryszka francuskiego (kwitnie VI-VII) więc jeszcze trochę muszę poczekać
mrokasia 13:48, 16 maj 2019

Piękne foty mokrego ogrodu! Jakie wszystko soczyste, zielone . Tamaryszek piękny. I ta ściana bluszczowa! Mój bluszcz najchętniej pełza, niestety.
MirellaB 15:41, 16 maj 2019

malgol napisał(a)

Nie lubią. muszą być przysypane ziemia max 3-5 cm powyżej tych rózowych pączków. jak za głęboko posadzone to nie kwitną.Ja jedna za głęboko posadziłam. 2 lata nie kwitła, w końcu wykopałam ją i podniosłam lekko i od razu wiosna zakwitłą

Dzięki Gosiu za informację. Będę o tym pamiętała przy jesiennym przesadzaniu Jak kwitły to były takie pięknie
MirellaB 15:49, 16 maj 2019

malgol napisał(a)
No o takim bluszczu marze od lat ,ale mój stale w formie pełzającej.I to nie tam gdzie bym chciała

Gosia te pełzające pędy zaczep o siatkę / płot - będzie się piął w górę. Ja tak robiłam z tymi leżącymi pędami. Teraz mam i na płocie i na ziemi. Na ziemi fajnie wypełnił przestrzeń pod tujami. Nareszcie zielska nie muszę tam wyrywać Jedyny minus to cięcie jak włazi na podjazd. Tnę go wówczas i jest ok
MirellaB 15:53, 16 maj 2019

anabuko1 napisał(a)

cudnie wygląda.Podziwiam go,bo ja go nie mam.
Pozdrowki zostawiam

Aniu Ty masz tyle różności pięknych innych w ogrodzie Teraz jest czas tamaryszka. Bardzo go lubię za tą delikatność i zwiewność. Jak przekwitnie to zielone gałązki też są fajne
MirellaB 15:58, 16 maj 2019

malgol napisał(a)
Mirelko, powtarzam- U ciebie już normalnie lato! moje róze to dopiero zawiązują pąki, szałwia wylazła z ziemi i o kwiatach jeszcze nie myśli nawet...reszta tez w lesie

Pieknie maszNawet jak deszczowo

Gosia u mnie przekwitnie to u Ciebie zacznie zdobić Wszystko w swoim czasie
MirellaB 15:59, 16 maj 2019

frezja napisał(a)
Zauważyłam, że berberysy nie lubią być polewane z góry..wtedy łapią grzyba. Odkąd trzymam się tej zasady to nie chorują.

Ewa też to zauważyłam i nie leje po liściach
MirellaB 16:03, 16 maj 2019

m_gocha napisał(a)

Dopytam o ten bluszcz. On pnie się po siatce ogrodzeniowej? Jaka to strona świata? Tak się właśnie zastanawiam czy dałby radę u mnie na siatce od zachodniej strony. Potrzebuję osłony ogrodu od tej strony ale nie chcę sadzić dużych żywopłotów np. tujowych bo w małym ogrodzie każdy centymetr na wagę złota .
Z tego co wiem bluszcz idealnie rośnie przy murach bo jego korzonki czepne nają idealne warunki

Piękny tan tamaryszek. Ja mam odmianę tamaryszka francuskiego (kwitnie VI-VII) więc jeszcze trochę muszę poczekać

Gosia bluszcz pnie się po ogrodzeniu.

To strona południowa, ale duży dom sąsiada w znacznym słońcu zacienia i nie ma dużo słońca. Spróbuj posadzić od północy. Ja myślę, że będzie ładnie rósł.
MirellaB 16:04, 16 maj 2019

mrokasia napisał(a)
Piękne foty mokrego ogrodu! Jakie wszystko soczyste, zielone . Tamaryszek piękny. I ta ściana bluszczowa! Mój bluszcz najchętniej pełza, niestety.

Taki deszcz dużo lepszy niż ulewa. Mam wrażenie, że rośliny rosną w oczach
Pełzający bluszcz zaczep i będzie się piął
Mysza 17:41, 16 maj 2019

Mirelko, wszystko takie soczyste po ostatnich deszczach
Bluszcz rozrósł się bardzo, a stipy jakie masz piękne. Moje jakieś suche, chyba będą do wymiany.
Magnolia cudna.
Buziaczki zostawiam.